Zasiłek pielęgnacyjny i/lub starczy

• Autor wątku Autor wątku buziak35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buziak35

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam,mam pytanko jak to wygląda z zasiłkami Moja mama dostaje dodatek starczy bo ma 75 lat u otrzymuje również zasiłek pielegnacyjny bo go namie przyznali do marca 2022r.,dlatego że ma orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym,teraz dowiedziała się że nieprawnie pobiera oba zasiłki,choć wcześniej nikt nam o tym nie powiedział.Teraz ponoć będzie musiała oddać to co wzięła czyli ok 1300zl,czy ktoś się może orientuje w tych przepisach?będę wdzięczna za jakąkolwiek radę,pozdrawiam wszystkich

Jeśli pobierała zasiłek pielęgnacyjny po ukończeniu 75 lat to będzie musiała go zwrócić. Powinna postarać się o dodatek dla osób niesamodzielnych 500+.

Emerytom lub rencistom, którzy ukończyli 75 rok życia, ZUS przyznaje dodatek pielęgnacyjny z urzędu. Nie można pobierać dwóch świadczeń, dlatego też należało powiadomić MOPS o przyznanym dodatku.
buziak35 napisał:
teraz dowiedziała się że nieprawnie pobiera oba zasiłki,choć wcześniej nikt nam o tym nie powiedział.
Moim zdaniem MOPS powinien przyznawać zasiłek pielęgnacyjny do 75 roku życia i nie byłoby problemu. Są to ludzie starsi i nie zawsze wiedzą, że otrzymując dodatek z ZUS-u nie powinni pobierać zasiłku z MOPS-u. Kiedyś to było kontrolowane, gdyż ZUS wypłacał jedno i drugie świadczenie, więc w momencie uzyskania 75-ciu lat, nie wypłacał już zasiłku tylko dodatek pielęgnacyjny – no ale cóż reforma zrobiła swoje.

Ostatnia edycja:
jestem1 napisał:
Jeśli pobierała zasiłek pielęgnacyjny po ukończeniu 75 lat to będzie musiała go zwrócić. Powinna postarać się o dodatek dla osób niesamodzielnych 500+.
Ok,bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót