Zasilek pielegnacyjny

• Autor wątku Autor wątku sisi2563
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sisi2563

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Czy przysługuje zasiłek pielegnacyjny nad opieką osoby dorosłej niepełnosprawnej- ///
Gdy opiekun pobiera rentę socjalna..

zasiłek pielęgnacyjny przysługuje osobie niepełnosprawnej a ty pytasz o świadczenie pielęgnacyjne - nie, nie przysługuje Tobie

nie, ustalił że prawo do świadczenia ma osoba pobierająca rentę z tytułu czeciowej niezdolności do pracy ty masz całkowitą niezdolność

Mam stopien umiarkowany
Czyli to nie jest calkowita niezdolnosc

Stopien znaczny ma moj brat, na ktorego chce pobierac swiadczenie pielegnacyjne.

przecież piszesz że masz rentę socjalną - to oznacza niezdolność do pracy

za umiarkowany stopień ZUS renty nie daje kończąc w tym temacie proponuje raczej skupić się na wyrokach sądów

przykładowy poniżej IV SA/Po 1947/20 - Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu

Mając na uwadze powyższe, Sąd stwierdził, że w wypadku skarżącej nie wykazana została przesłanka rezygnacji z zatrudnienia, bądź niepodejmowania zatrudnienia; zaistniała także przesłanka negatywna: ustalenie prawa do renty socjalnej. Skutkuje to oddaleniem skargi, o czym orzeczono na podstawie art. 151 p.p.s.a.

Pani Agnieszko bardzo serdecznie dziekuje za udzielenie mi informacji,cieszy mnie to,ze nie zignorowala pani moich pytan,
Zapoznam sie z tym co mi pani przesłała..
Pozdrawiam serdecznie
Zycze zdrowia to jest najwazniejsze

Powrót