Zasiłek po śmierci teściowej

• Autor wątku Autor wątku Robert40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam otóż problem polega na tym iż teściowa zmarła 50lat temu następnie teść ożenił się powtórnie,pytanie moje dotyczy tego czy po tej drugiej teściowej należą mi się pieniądze z zusu.Za porade z góry dziękuje.

Ze strony ZUS:

Zasiłek pogrzebowy przysługuje w razie śmierci:

1.ubezpieczonego,
2.osoby pobierającej emeryturę lub rentę,
3.osoby, która w dniu śmierci nie miała ustalonego prawa do emerytury lub renty, lecz spełniała warunki do jej uzyskania i pobierania,
4.osoby pobierającej zasiłek chorobowy, świadczenie rehabilitacyjne, zasiłek macierzyński lub zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia,
5.członka rodziny osoby wymienionej w pkt. 1-2.

Członkami rodziny, o których mowa w pkt. 5, są:

* dzieci własne, dzieci drugiego małżonka oraz dzieci przysposobione,
* przyjęte na wychowanie i utrzymanie przed osiągnięciem pełnoletności inne dzieci, w tym również w ramach rodziny zastępczej,
* wnuki i rodzeństwo,
* małżonek (wdowa i wdowiec),
* rodzice, w tym ojczym, macocha oraz osoby przysposabiające.

Wynika z tego, że ważne jest to, kto bierze za kogo.

Witam serdecznie
Mam pytanie czysto teoretyczne. Czy osoba mieszkająca jako lokator w kamienicy, której właścicielem jest osoba prywatna ma prawo do zasiedzenia lokalu po 50 latach? Oraz czy po śmierci takiej osoby koszty opróżnienia lokalu ponosi rodzina lub krewni? No i ostatnie pytanie może już trochę z innej beczki. Czy krewny może otrzymać zwrot w całości zasiłku pogrzebowego jeżeli pochował osobę oraz jeżeli teść tej osoby nie miał tego samego nazwiska ale wychowywał męża synowej.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje z góry za odpowiedź.

Odpowiedź na pytanie dotyczące zasiłku pogrzebowego jest wyżej. Jest w niej coś niezrozumiałego?

PS. Teść to nie krewny.

po śmierci tesciowej mozna dostać z Ubezpieczenia np PZU 20 $ sumy na którą się ubezpieczamy

myszaogr7 napisał:
Witam serdecznie
Mam pytanie czysto teoretyczne. Czy osoba mieszkająca jako lokator w kamienicy, której właścicielem jest osoba prywatna ma prawo do zasiedzenia lokalu po 50 latach? Oraz czy po śmierci takiej osoby koszty opróżnienia lokalu ponosi rodzina lub krewni? No i ostatnie pytanie może już trochę z innej beczki. Czy krewny może otrzymać zwrot w całości zasiłku pogrzebowego jeżeli pochował osobę oraz jeżeli teść tej osoby nie miał tego samego nazwiska ale wychowywał męża synowej.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje z góry za odpowiedź.

Co do zasiedzenia nie ma w tym przypadku mowy!oczywiście,że koszty powinna ponieść rodzina lub krewni.Co do zwrotu zasiłku nie wiadomo kto kogo pochował i kto jest kto!piszesz nie zrozumiale i nie wiadomo o co chodzi!

Powrót