Zasiłek pogrzebowy a poronienie

• Autor wątku Autor wątku MaryM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaryM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.Pół roku temu moja żona poroniła w 2 mies.ciąży.Trochę trwało zanim doszła do siebie i zgodziła się na wystąpienie do ZUSu o zasiłek pogrzebowy.W ZUSie-w naszej niewielkiej miejscowości-przyjęto dokumenty bez problemu i poinfrmowano, że w ciągu 10 dni otrzymamy zasiłek.Jednak w przeciągu tych 2 tygodni otrzymaliśmy list (z ZUSu), w którym poinformowano Nas, że zasiłku nie otrzymamy z tego względu,że poronienie nastąpiło przed 22gim tygodniem ciąży. :?: Z tego co się orientuję nie jedna osoba otrzymała ten zasiłek, a jaj ciąża zakończła się przed 22 tyg. Jeśli ktoś orientuje się w przepisach w tym temacie będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Niedoszły Tata.

Wypłata zasiłku pogrzebowego uzależniona jest od przedstawienia aktu urodzenia dziecka. Jeżeli był to martwy poród to wystawiany jest akt urodzenia z adnotacją o zgonie. Natomiast jeśli zgon dziecka nastąpił po porodzie, wtedy postawą ubiegania się o zasiłek pogrzebowy jest akt zgonu.
Granica 22 tygodnia ciąży i waga do 500g, traktowana jest w dokumentacji medycznej jako poronienie a nie przedwczesny poród. Przy poronieniu szpitale nie wystawiają dokumentacji niezbędnej do wystawienia aktu urodzenia.
Opinie na ten temat są różne.
Proszę poczytać: http://www.polityka.pl/polityka/index.j ... &page=text

Dziękuję za informację. Ale żona właśnie przedstawiła i dała jako załącznik do wniosku o zasiłek dokumenty takie jak: skrócony akt urodzenia z adnotacją -noworodek martwo urodzony(wcześniej zaniosła zupełny akt urodzenia z adnotacją-nowor.martwo urodz.,lecz kazali jej iśc do USC po skrócony),faktury rachunków,kartę wypisową ze szpitala.Pan w ZUSie zajmujący się zasiłkami pogrzebowymi przyjął wszystko z aprobatą oznajmiając, że pieniążki otrzymamy, a tu dostaliśmy list z odmową. Mamy miesiąc na odwołanie się od ich decyzji, albo sprawa będzie zakończona korzystnie oczywiście dla nich. W liście zaznaczono, że aby się odwołac potrzebne będzie m.in. orzeczenie sądu.Czyli co :?: mamy założyc sprawę ZUSowi ?Na forum dotyczącego poronienia wyczytałem, że inni rodzice bez względu na wiek poronionej ciąży otrzymali ten zasiłek.Nie rozumiem czemu jednemu nie robią problemów a inny jest potraktowany inaczej.Nasze poprzednie dziecko jest niepełnosprawne i wymaga stałego leczenia, żona nie zarabia bo musi stale się nim opiekowac, więc każda złotówka dla Nas bardzo się liczy.Dziękuję za wszelkie informacje.

Jak ZUS uzasadnił decyzję?
Jeśli doszło do wydania decyzji odmownej, to służy odwołanie do sądu pracy i ubezpieczeń społecznych.
Nie znam uzasadnienia, ale wydaje mi się, że sprawa jest do wygrania.

W 'DECYZJI' ZUS odmówił wypłaty roszczenia na podst.Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych / Dz. U. nr 39 z 2004r. poz.353 /, /Dz. U. nr 11 z 2007r. poz.74/ oraz załącznika do rozporządzenia Ministra Zdrowia z 21 grudnia 2006r. /Dz. U. 247 z 2006r. poz.1819/. A w 'UZASADNIENIU' napisali,że "na podstawie załącznika do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2006r. /Dz. U. 247 z 2006r. poz.1819/, w którym opublikowano kryteria oceny stosowane przy dokonywaniu wpisu w dokumentacji dotyczących czasu trwania ciąży,poronień,urodzeń żywych i zgonów płodów.Zgonem płodu /urodzenie martwe/ określa się zgon następujący przed całkowitym wydaleniem lub wydobyciem z ustroju matki, o ile nastąpił po upływie 22 tygodnia ciąży lub później.O zgonie świadczy to, że po takim wydaleniu lub wydobyciu płód nie oddycha ani nie wykazuje żadnego innego znaku życia, jak czynnośc serca, tętnienie pępowiny lub wyraźne skurcze mięśni zależnych od woli.Z przedłożonej karty informacyjnej leczenia szpitalnego wynika,że poronienie nastąpiło przed upływem 22 tygodnia ciąży.Wobec powyższego brak podstaw prawnych do wypłaty zasiłku pogrzebowego."No i w POUCZENIU poiformowano,że żona może wnieśc odwołanie za pośrednictwem Oddziału ZUS do Sądu Rejonowego Wydział Ppacy i Ubezpieczeń Społ w terminie miesiąca od dnia doręczenia decyzji.Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.

koniecznie złożyć odwołanie. ZUS nie jest od interpretacji tego co napisano w szpitalnej dokumentacji. a to o czym pisza stanowi podstawe sporzadzania dokumentacji lekarskiej. skoro lekarze stwierdzili że jest podstawa do tego żeby uznać że nastąpiło urodzenie martwe, to widocznie tak było. na tej podstawie USC wydał przecież akt urodzenia. Skoro otrzymał pan akt urodzenia to z pewnością sad panu przyzna świadczenie. tak to juz bywa z ZUSEm, częśc osób sie odwoła od decyzji część nie

Witam;

Podciągam temat.

Miałam zakładać nowy - ale praktycznie o tym samym....

Poroniłam w 9 tc.
Wysłałam kostki parafinowe do kliniki genetycznej do Poznania. Po ustaleniu płci uzyskałam wpis od szpitala i imienny akt urodzenia martwego dziecka z USC.

Teraz chcę pochować dziecko - jeszcze nie wiem, co mnie czeka.
Chcę też starać się o zasiłek pogrzebowy.

I w związku z tym moje pytanie:

Żeby uzyskać ten zasiłek, muszę iść do zakładu pogrzebowego, czy nie muszę? Mogę pójść tylko do księdza, zapłacić grabarzowi, itp?

Jakie dokumenty w przypadku dziecka martwo urodzonego muszę przedstawić w ZUS-ie, żeby uzyskać zasiłek pogrzebowy?

Bardzo liczę na odpowiedz tych, którzy mają już to za sobą.

Pozdrawiam.

Hmmm dziękuję

Wiem już jakie dokumenty mam zgromadzić.

Nadal jednak nie wiem, czy muszę korzystać z usług zakładu pogrzebowego, czy mogę te formalności załatwić w kancelarii parafialnej.

Pozdrawiam.

Nie wiem, bo nigdy nie korzystałam z takich usług.

Ale nieraz słyszę, że nie jest konieczne korzystanie z usług zakładu pogrzebowego, więc chciałam w tym temacie popytać na forum.

Powrót