Zasiłek pogrzebowy-czy przysługuje?

• Autor wątku Autor wątku Kasia09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasia09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,mój wujek mieszkał za granicą,w Niemczech.Zmarł kilka tygodni temu,w Niemczech pobierał rentę i był też tam ubezpieczony.Moja babcia/jego matka jest na emeryturze i mieszka w Polsce,czy przysługuje jej zasiłek pogrzebowy?

jeśli pochowała syna i ma na to rachunki to tak

Dziekuje za odpowiedz.

Z góry przeprasza że dołaczam sie do watku ale mam podobny problem a jestem nowy i nie wiem jeszcze co i jak.Witam mam taki problem tydzień temu zmarł mój ojciec biologiczny, który na stałe mieszkał w niemczech i nie utrzymywał z mną kontaktów odkąd skończyłem 15 lat a dodam że mam teraz 27lat a rodzice są po rozwodzie. Jego nowa żona nie poinformował mnie nawet o jego śmierci dowiedziałem się o tym od osób trzecic a teraz rząda żebym pokrył część kosztów pogrzebu, o którym nic bym nie wiedział gdyby nie wójkowie. Nie ukrywam że ze wzgledu na nasze relacje nie pojawiłem się na nim nawet nie zamierzam żądać po nim spadku. Chciałbym się dowiedzieć czy może żadać ode mnie tych pieniedzy mimo tego że nie uzgadniał z mna niczego zorganizowala go w nimczech a teraz żada kasy.Dodam że ojciec zostawił nas jak miałem 6lat i dawał mi tylko 200zl alimentów do 20roku życia jak się uczyłem.Razem z moja macocha wychowywał jej córkę na która kładł pieniadze edukacje itp. wiec to chyba ona powinna pokryć te koszta jęzeli przez całe życie to jej pomagał a nie mi.

Powrót