Zasiłek pogrzebowy KRUS

• Autor wątku Autor wątku mojet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mojet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.Zmarła moja babcia,która pobierała z KRUS emeryturę podstawową i 50 % renty rodzinnej po swoim mężu czli moim dziadku.KRUS twierdzi że ponieważ były to świadczenia złożone na podstawie art.35 ustawy o ubezpieczeniu rolników nie jestem rodziną i muszę w pełni udokumentować wydatki pogrzebu aby otrzymać zasiłek pogrzebowy. Mam tylko fakturę na trumnę bo wydało mi się oczywiste że jestem członkiem rodziny. Babcia miała 97 lat i jedyny jej syn ,a mój ojciec nie żyje tak samo jak też całe jej rodzeństwo.Co robić ? :(

Czy ktoś mi pomoże??? Bardzo proszę.

Art. 35. 1. Zasiłek pogrzebowy przysługuje osobie, która poniosła koszty pogrzebu po śmierci:

1) ubezpieczonego, nie wyłączając osoby podlegającej tylko ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu,

2) uprawnionego do emerytury lub renty z ubezpieczenia,

3) członka rodziny osoby, o której mowa w pkt 1 lub 2, pozostającego na jej utrzymaniu i spełniającego warunki do renty rodzinnej,

4) osoby, która w dniu śmierci nie miała ustalonego prawa do emerytury lub renty z ubezpieczenia, lecz spełniała warunki do jej przyznania i pobierania.

2. Jeżeli koszty pogrzebu poniosło kilka osób, zasiłek pogrzebowy ulega podziałowi między te osoby proporcjonalnie do poniesionych kosztów.

3. Zasiłek pogrzebowy przysługuje w wysokości określonej w przepisach emerytalnych.

4. W razie zbiegu prawa do zasiłku pogrzebowego na podstawie ustawy z prawem do zasiłku pogrzebowego na podstawie odrębnych przepisów, przyznaje się zasiłek pogrzebowy na podstawie odrębnych przepisów.

Czy jako wnuczka muszę udokumentować w całości koszty pogrzebu ? KRUS twierdzi że babcia miała świadczenia złożone (emerytura rolnicza+renta rodzinna) i z tego powodu powodu zasiłek pogrzebowy podlega odrębnym przepisom,w myśl których nie jestem rodziną.Jakie to przepisy ????? POMOCY.

Jestem bardzo ciekawa na podstawie jakich to przepisów wnuczka nie jest czonkiem rodziny? osobiscie nie znam takiego przepisu i chetnie bym sie z nim zapoznała!zasiłek pogrzebowy nalezy sie temu kto poniósł koszty związane z pogrzebem i przedstawi rachunki na swoje nazwisko a więc moze to byc obca osoba!zasiłek taki przysługuje tylko z jednego tytułu! mam nadzieje, ze wypowie sie w tym temacie ktos bardziej poinformowany!

To są świadczenia ZBIEGOWE i podlegają odrębnym przepisom ,tylko JAKIM ???????:(

Czy Ktoś coś o tym wie ???? Proszę o podpowiedz......

Powrót