zasilek pogrzebowy w uk

• Autor wątku Autor wątku b_magdalena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b_magdalena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zmarl mi tato.
Pracuje legalnie w UK. Moj tato rowniez pracowal w UK. Zastanawiam sie czy nalezy mi sie z tego tytulu jakies dofinansowanie czy odszkodowanie. Prosze o porade.

Zeby otrzymac zwrot kosztow pogrzebowych musisz ty badz twoj partner
- otrzymywac ktorys z ponizszych zasilkow: income support, income-based jsa, housing benefit, council tax benefit, child tax credit w kwocie powyzej family element, working tax credit z dodatkiem dla osob niepelnosprawnych, pension credit,
- musi byc traktowany jako odpowiedzialny za koszty pogrzebowe,
- musicie zaakceptowac koszty pogrzebowe, i czy nikt inny nie uzyskal ich zwrotu.
- osoba umarla zamieszkiwala UK w momencie smierci
- zmiescisz sie w limitach czasowych, tj. 3 m-ce od daty pogrzebu
Aby otrzymac zwrot kosztow pogrzebowych za pogrzeb ktory mial miejsce w innym kraju EU nalezy ponadto spelnic jeden z warunkow:
- byc pracownikiem,
- byc czlonkiem rodziny pracownika
- miec prawo do rezydencji w UK

Te informacje juz uzyskalam. Problemem jest to, ze nie uzyskuje zadnych zasilkow, bo moje wynagrodzenie sie na nie nie kwalifikuje. Bylam w CAB i generalnie wyszlam z ta sama informacja. Czy istnieje jaks inna mozliwosc zwrotu kosztow pogrzebu badz odszkodowania za jego smierc? Co z jego ze skladakami, ktote ojciec odprowadzal. A co z jego pracodawca? Tato stracil przytomnosc w pracy, ale nie wykonywal w tamtym momencie zadnych czynnosci.

Powrót