zasiłek pogrzebowy

• Autor wątku Autor wątku agatriska 37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agatriska 37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie!

Mam problem, moja matka jest osobą starszą ,otrzymuje zasiłek stały z opieki społecznej ze wzgledu na wiek, ma 70 lat. Nie wiem czy po jej smierci otrzymam zasiłek pogrzebowy i w jakiej wysokości. Ja obecnie jestem ubezpieczona w KRUS-ie i tam opłacam składki. Bardzo prosze o pomoc!!!!

Z KRUS-u nie uzyskasz zasiłku pogrzebowego po swojej matce. Pytanie należy zadać w opiece społecznej.

Pozdrawiam

Dzieki bardzo, skorzystam z rady.

Pozdrawiam!

Witam,

dla otrzymania zasiłku pogrzebowego nie ma znaczenia miejsce ubezpieczenia
osoby która pokryła koszt pogrzebu ani nawet sam fakt istnienie tego ubezpiecznia, liczy się tylko czy takie uprawnienie przysługuje mamie.

Ustawa o o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych stanowi, iż zasiłek pogrzebowy przysługuje w razie śmierci, ubezpieczonego, osoby pobierającej emeryturę lub rentę oraz osoby, która w dniu śmierci nie miała ustalonego prawa do emerytury lub renty, lecz spełniała warunki do jej uzyskania i pobierania.
Musisz więc sobie odpowiedzieć na pytanie czy Twoja mama spełnie chociaż jeden z tych warunków.

Zasiłek pogrzebowy przysługuje osobie, która pokryła koszty pogrzebu, w wysokości 200 % przeciętnego wynagrodzenia obowiązującego w dniu śmierci osoby i masz na zgłoszenie wniosku o zasiełek 12 miesiący od dnia śmierci.

I będą Ci potrzebne takie dokumenty jak:
wniosek o wypłatę zasiłku pogrzebowego - jest taki specjalny formularz dostępny w Zusie, skrócony odpis aktu zgonu, i chyba najważniejsze -
oryginały rachunków poniesionych kosztów pogrzebu oraz jakieś dokumenty, które potwierdzą Wasze pokrewieństwo, np. Twój skrócony odpis aktu urodzenia.

Powrót