zasiłek pogrzebowy

• Autor wątku Autor wątku djignac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djignac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam pytanie do prawników czy mamy szanse otrzymać zasiłek pogrzebowy
Od początku: 1.czerwca na dzień dziecka żona urodziła w 5 miesiącu martwe dziecko ,bardzo przeżywała to zdarzenie już w szpitalu personel zapewnił że pogrzebem zajmie się opieka społeczna (stan żony nie kwalifikował się wzięcia udziału w pogrzebie) pogrzeb się odbył zapłaciliśmy opiece społecznej za wszystkie wydatki poniesione w organizacji pogrzebu.Po złożeniu wniosku o zasiłek pogrzebowy otrzymaliśmy odpowiedź odmowna ponieważ rachunki są na opiekę a nie na nas .
Ustawa mówi że zasiłek otrzymuje osoba która poniosła koszta lecz nic nie mówi o oryginalnych rachunkach czy ZUS ma racje czy nie ?Dziękuję za szybką odpowiedź ignac

ZUS ma rację. To przecież z rachunków wynika, kto pokrył koszty pogrzebu.

Podstawowymi dokumentami wymaganymi do wypłaty zasiłku pogrzebowego są:
* wniosek o wypłatę zasiłku pogrzebowego (druk ZUS Z-12 )
* skrócony odpis aktu zgonu
* oryginały rachunków poniesionych kosztów pogrzebu, a jeżeli oryginały zostały złożone w banku - kopie rachunków potwierdzone przez bank.
* dokumenty potwierdzające pokrewieństwo lub powinowactwo (skrócone odpisy aktów stanu cywilnego lub dowód osobisty zawierający wymagane dane).
Zasiłek pogrzebowy przysługuje osobie, która pokryła koszty pogrzebu.

Zasiłek pogrzebowy przysługuje także pracodawcy, domowi pomocy społecznej, gminie, powiatowi, osobie prawnej kościoła lub związku wyznaniowego, jeżeli pokryły koszty pogrzebu.

Jeżeli pogrzeb organizowany był na koszt państwa, organizacji politycznej lub społecznej, wymagane jest zaświadczenie właściwego organu administracji państwowej lub organizacji stwierdzające pokrycie kosztów pogrzebu oraz rachunki kosztów poniesionych przez osobę występującą z wnioskiem o zasiłek pogrzebowy.

Ze sprawy wynika, że gdyby pogrzebem zajęłaby się rodzina, otrzymałaby zasiłek pogrzebowy w pełnej kwocie. Nie rozumiem dlaczego w tej sytuacji pokrywaliście jeszcze jakieś koszty opiece społecznej? Dlaczego nie załatwialiście tego bez pośrednictwa opieki społecznej?

dziękuję za odpowiedź
lecz wciąż jestem przekonany że powinienem otrzymać zasiłek
ponieważ nic w ustawie z dnia 17.12.1998 o emeryturach i rentach
dział V nie pisze o oryginalnych rachunkach tylko o poniesionych kosztach
a te koszta poniosłem faktycznie w całości dokumentując to rachunkiem
z opieki społecznej (na rachunku jest wyraźnie wyszczególnione za co zapłaciłem
więc są to koszty poniesione za pogrzeb przeze mnie )myślę że ZUS interpretuje
ustawę na swoją korzyść
dzisiaj mam rozprawę w sądzie
zobaczymy co na to nasz sąd polski
odpiszę co wynikło
ignac

rozprawa odroczona niepełna dokumentacja ,ZUS ma czas 7 dni na uzupełnienie
dokumentacji o terminie kolejnej rozprawy będę poinformowany
cdn
ignac

witam termin kolejnej rozprawy 11.02 2010 czyli wczoraj
zus uzupełnił dokumentację lecz sąd nie powiadomił
opieki społecznej o rozprawie (cytuje :przepraszam ale to wina sądu
nie wiemy jak to się stało że nie powiadomiliśmy opieki o rozprawie....)
Rozprawa odroczona do 02.03.2010r
cdn
ignac
ale jazda sam już się śmieje (szkoda łez ,żona już wypłakała wszystkie)
do usłyszenia

rozprawa się odbyła ,opieka się nie zgłosiła
więc jest wyrok
sąd poparł mój wniosek bez żadnych zastrzeżeń zasądzono
ok6300zł zasiłku pogrzebowego

wyrok jest jeszcze nie prawomocny trzy tygodnie na apelację ZUS
lecz drodzy internauci nie warto się od razu poddawać trzeba zawsze się odwoływać
to nic nie kosztuje a efekty mogą być tak jak w moim przypadku
życzę żeby nikt nie musiał nic załatwiać w sądzie ale jak trzeba to walczcie o swoje
ignac

pozdrowienia dla MORENY -nie miałaś racji prawdopodobnie jesteś pracownikiem zusu pozdrawiam (przepisy a moralność to dwie inne rzeczy)

ignac

A czy ktoś mówił, że przepisy są moralne?? To forum prawe, a nie etyczne :)

cd dla śledzących ten temat
sąd wysłał wyrok do zusu oczywiście (zapewne zgodnie z przepisami )
14 dni po rozprawie ,czyli zus ma trzy tygodnie na apelacje po otrzymaniu wyroku ,ok 20.04.2010 lub później zapewne

czekamy cierpliwie na ruch zusu, myśle że dają se spokój ale nic nie wiadomo
instytucje ,sądy ,urzędy to loteria nigdy nie wiadomo jak postąpią ....
cdn.........
djignac

tak jednak nie dał za wygraną apelacja ZUSU
czekam na termin rozprawy w sądzie okręgowym
Nic nowego w apelacji nie wnosi zobaczymy co
na to sąd okręgowy

cdn

przepisy sa niemoralne jak praca i egzekwowanie ich jest niemoralne. ale te trzynastki, premie kusza. wystarczy porozmawiac z pierwszym lepszym z zus i wiadomo kogo i dlaczego. takie BMW tam same robia

witam
jest termin połowa czerwca obecność nie obowiązkowa

pojadę

cdn

Ostatnia edycja:
sąd apelacyjny :cztery panie sędziny trzy z tych dobrych jedna z tych złych
- wyrok podtrzymujemy wyrok sądu rejonowego ,zasiłek się należy ponieważ
nigdzie w ustawach zusu nie jest napisane że rachunek za pogrzeb ma być
imienny (na ponoszącego koszty) warunek to ponieść koszty fizycznie ;)
Na marginesie ,zapytałem grzecznie pani sędziny jakie są teraz procedury
związane z wypłatą pieniążków przez zus
cytuje ta panią sędzinę "złą" :no nie nie dość że dostał pieniądze to jeszcze bezczelnie
pyta o procedury ,spuściłem głowę i wyszedłem .
Drodzy czytelnicy ,warto walczyć o swoje ,nigdy się nie poddawać ,
czasem z pokorą odejść a swoje pomyśleć :w jakim my chorym kraju mieszkamy w śród chorych urzędników którzy myślą że są bogami i mogą szargać ludzkimi uczuciami .
Powodzenia w walce
djignac

na koniec
pozdrowienia dla Moreny :D:D

Wyrok niezgodny z przepisami to faktycznie wyjątkowy powód do radości.
Całe szczęście (dla Ciebie), że kwota jest zbyt niska i nie pozwala na wniesienie wniesienie kasacji.

PS. Skoro nie trzeba mieć imiennego rachunku na poniesienie wydatków to dlaczego urzędy skarbowe wymagają rachunków (faktur) imiennych? Bo tak właśnie dokumentuje się wydatki. Opublikuj uzasadnienie wyroku w dziale podatkowym, da to innym do myślenia.
Pozdrawiam.

Witam. 2 lata temu moj ojciec zmarl w Stanach Zjednoczonych gdzie przebywal przez rok czasu. Ubezpieczony byl w KRUS i od kilkunastu lat mial regularnie oplacane skladki. Po pogrzebie KRUS odmowil mojej mamie wyplaty zasilku pogrzebowego i uzasadnil to tym ze tata zmarl poza terytorium Polski wiec taki zasilek sie nie nalezy. Czy jest to mozliwe czy poprostu ja oszukano?? Bardzo prosze wszystkich o pomoc

W tej chwili nie wiem na jaki przepis sie powolali. Ale z tego co moge napisac teraz to chodzilo glownie o to ze nie zglosil swojego wyjazdu za granice a caly czas oplacal skladki.

Powrót