zasilek prawo do zasilku 7 dni

• Autor wątku Autor wątku krkwaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krkwaw

Zbanowany
Odpowiedzi
374
Wjtam pracuje od kilku lat. Z koncem roku konczy mi sie umowa. Nie zostanie przedluzona. Czy jesli po nowym roku podejme prace np na miesiac 2 3 msc i np pozniej ja rozwiaze za porozuminiem stron bedzie mi przyslugiwac zasilek od razu

Zasiłek dla bezrobotnych?
Jaki rodzaj umowy się Panu kończy z końcem roku? Umowa o pracę? Jaki wymiar etatu?
W oparciu o jaką umowę podejmie Pan tę nową pracę na te 1-3 m-cy?

Za mało danych za dużo gdybania....

Tak pelny etat pracuje od kilku lat umowa oprace na czas okreslony. Teraz wiem bedzie mi przyslugiwac zasilek w styczniu... Ale jak podejme nowa prace w styczniu na umowe o prace (w pelnym wymiarze) i np w marcu z pracy zrezygnuje (porozumienie lub z mojej winy) to czy bedzie mi przyslugiwal zasilek od razu?

Witam, mam pytanie o zasiłek dla bezrobotnych. Miałam umowę o pracę na okres 9 miesięcy, zaszłam w ciążę, umowa zakończyła się wraz z dniem porodu i otrzymywałam zasiłek macierzyński. Za miesiąc kończę zasiłek, ale mam problem ze znalezieniem opieki dla dziecka. Czy będzie należał mi się zasiłek dla bezrobotnych?

KRKWAW nie. trzeba bedzie czekać skoro sam zrezygnujesz z pracy.

karolla0905 napisał:
KRKWAW nie. trzeba bedzie czekać skoro sam zrezygnujesz z pracy.
a jesli nie przedstawie w UP tej nowej pracy w nowym roku tylko swiadectwo pracy z obecnej firmy to bedzie mi przyslugiwal zasilek od razu w ktorym sa spelnione wszelkie przeslanki do otrzymania zasilku od razu... ? (Byc moze nowa praca nie spelni moich oczekiwan wiec zrezygnuje, ale nie chce sobie definitywnie zamykac prawa do zasilku)

Ostatnia edycja:
Myslisz że PUP nie ma jak sprawdzić czy pracowales czy nie?

karolla0905 napisał:
Myslisz że PUP nie ma jak sprawdzić czy pracowales czy nie?

To nie dobrze ktos pracowal wiele lat. Umowa nie zostala przedluzona. Podjol ktos ryzyko i podjol prace (nisko platna) praca mu jednak nie przysla do gustu i nie ma zadnych praw aby otrzymac zasilek

Zgodnie z przepisami:

Zasiłek przysługuje po okresie 90 dni od dnia rejestracji jeśli bezrobotny w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron.

hak89 napisał:
Zgodnie z przepisami:

Zasiłek przysługuje po okresie 90 dni od dnia rejestracji jeśli bezrobotny w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron.
z koncem grudnia 2016 umowa na czas okreslony konczy sie i nie zostanie przedluzona... W marcu 2017 pracownik rozwiazuje umowe za porozumieniem stron w nowym zakladzie pracy... Zasilek od razu czy po 90 dniach?

karolla0905 napisał:

Tak tak ale w przeciagu 6 msc poprzedzajacych date rejestracji bezrobotny spelnial przeslanki otrzymania zasilku niezwlocznie (7dni)

No tak ale potem podjal prace i sam z niej ztezygnowal.

karolla0905 napisał:
No tak ale potem podjal prace i sam z niej ztezygnowal.

Msc styczen przerwa luty marzec umowa o prace na okres probny nie przedluzona prawo do zasilki po 7 dniach?

Ostatnia edycja:
Rozwiązaniem może być rejestracja po zakończeniu umowy, na początku stycznia, a następnie podjęcie kolejnej nawet dzień po rejestracji.
W przypadku rozwiązania umowy i powrotu na kontynuację zasiłku urząd nie będzie sprawdzał sposobu jej rozwiązania, a dodatkowo można ubiegać się o dodatek aktywizacyjny.
Prawo do zasiłku przysługuje od daty rejestracji albo po 90 dniach, termin 7 dni już nie obowiązuje.

gośćforum123 napisał:
Rozwiązaniem może być rejestracja po zakończeniu umowy, na początku stycznia, a następnie podjęcie kolejnej nawet dzień po rejestracji.
W przypadku rozwiązania umowy i powrotu na kontynuację zasiłku urząd nie będzie sprawdzał sposobu jej rozwiązania, a dodatkowo można ubiegać się o dodatek aktywizacyjny.
Prawo do zasiłku przysługuje od daty rejestracji albo po 90 dniach, termin 7 dni już nie obowiązuje.
Przy kontynuowaniu zasilku np w marcu zasilek bedzie przyslugiwal od razu czy po 90 dniach?

Od daty ponownej rejestracji. Trzeba tylko pamiętać żeby po zakończeniu umowy zarejestrować się w ciągu 14 dni.

gośćforum123 napisał:
czyli jesli sie zarejestruje w styczniu po kilku dniach znajdzie prace powiadomi urzed pracy o podjeciu zatrudnienia lecz pozniej np marcu zrezygnuje z pracy i ponownie sie zarestruje do wyplata zasilku bedzie kontunowana od razu? Dobrze rozumiem? A up nie bedzie pytal co pan robil przez ten okres (t bardziej iz w styczniu poinformowal up o podjeciu pracy)

Ok dziekuje... A brak rejestracji w styczniu podjecie pracy np na zlecenie i rejestracja w kwietniu nie zmienia tutaj nic i zasilek przysluguje po 7 dniach?

gośćforum123 napisał:
Od daty ponownej rejestracji. Trzeba tylko pamiętać żeby po zakończeniu umowy zarejestrować się w ciągu 14 dni.
a UP nie bedzie pytal co pan/i robila przez ten okres pracowala na umowe o prace i jaki byl powod zaprzestania zatrudnienia?

Powrót