zasiłek przedemerytalny

• Autor wątku Autor wątku edward7676
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edward7676

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Potrzebuję porady w następującej sprawie. Moja matka w tym roku w lipcu kończy 55 lat. Ma 25 lat pracy, ostatnie 10 lat miała rentę z ZUS.Kilka dni temu komisja ZUS orzekła iż jest zdrowa i renty nie dostała. Mama odwołała się od decyzji ZUS jednocześnie rejestrując się w Urzędzie Pracy jako bezrobotna. I tu ma problem, czy będzie mogła iść na zasiłek przedemerytalny, mimo iż brakuje jej 2 miesiące do pełnych 55 lat. Czy to że ZUS zabrał rentę ma jakieś znaczenie w tej sprawie.
Dziękuję za odpowiedź.

Świadczenie przedemerytalne (a nie zasiłek) może nabyć osoba w sytuacji gdy zarejestrowała się we właściwym powiatowym urzędzie pracy w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, pobieranej nieprzerwanie przez okres co najmniej 5 lat i do dnia, w którym ustało prawo do renty, ukończyła co najmniej 55 lat kobieta oraz 60 lat mężczyzna i osiągnęła okres uprawniający do emerytury wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn (...)

Pana matka nie spełnia tego warunku.

Witam .
Mam 54 lata . ZUS zaliczył mi 34 lata i 3 miesiące stażu i odmówił przyznania zasiłku przedemerytalnego . Nie zaliczył mi natomiast do stażu, pracy w gospodarstwie rolnym rodziców w okresie wakacji . Czy mam szansę otrzymać takie świadczenie:?:
Liczę na szybka odpowiedz .
Z góry dziękuje .

Uwaga - Proszę na przyszłość zaczynać nowy temat, a nie podpinać się pod stare. Bezcelowe jest także dublowanie tematów.

Praca w gospodarstwie rolnym w wakacje :) Też bym odmówiła. To szukanie na siłę stażu pracy, wszyscy wiemy jak jest naprawdę.
Można złożyć odwołanie od decyzji ZUS do sądu, jeżeli uważa Pani że jest sens.

Chodziło mi o odpowiedz na zadane przeze mnie pytanie zgodną z przepisami , aa nie o odpowiedz uszczypliwą .

dorota9 napisał:
Czy mam szansę otrzymać takie świadczenie:?:

Przepisy tego nie regulują. Widocznie ZUS uznał zeznania świadków za mało wiarygodnie. Może je uznać, to nie znaczy, że musi.

A możliwości zgodne z prawem, czyli złożenie odwołania wskazałam.

Witam.Mam pytanko.Mama ma 50 lat i przepracowane 30 lat pracy.Czy moze przejsc na zasiłek przedemerytalny jeśli zakład ogłosi upadłosć lub zwolni prawie wszystkich i mieszka w jednym z miast o najwyższym stopniu bezrobocia,czy jest to możliwe.Z góry dziękuje.

Powrót