Zasiłek rehabilitacyjny -pomocy

• Autor wątku Autor wątku Inka90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Inka90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, w połowie kwietnia złożyłam dokumenty odnośnie starania się o zasiłek rehabilitacyjny. Składając dokumenty Pani poinformowała mnie,że nie wie czy jeden z dokumentów może być złożony w takiej formie jak złożyłam i ze będą pisać czy mam coś donieść. Minęły 3 tyg nikt się nie kontaktował ze mną dlatego donosiłam oryginał dokumentów na wszelki wypadek. Czas miał a ja nie miałam żadnego wezwania na badania... nic... minął termin 1 miesiąca za który starałam się o zasiłek. Zadzwoniłam do zusu i okazalo się ze sprawa stanęła w miejscu i Pani musiała napisać interwencje. Po tygodniu w końcu dostałam pismo z zusu ze zapraszają mnie na badania. Badania są 10 czerwca czyli prawie dwa miesiące od złożenia dokumentów. Do 10 czerwca minie Orawie półtorej miesiąc czasu o jaki się starałam w wniosku. Czy ZUS może odrzucić po badaniach mój wniosek czy musi wypłacić mi przynajmniej za ten okres półtorej miesiąca który już upłyną? Przepraszam,ze wszystko jest napisane tak chaotycznie, ale jestem na silnych lekach.

Do kiedy trwał okres - podaj datę?
Inka90 napisał:
zy ZUS może odrzucić po badaniach mój wniosek
Wniosku nie odrzuci, o przyznaniu, bądź nie świadczenia rehabilitacyjnego - zdecyduje lekarz orzecznik ZUS.

L4 trwało do 21 kwietnia. Na niecałe dwa tyg przed jego zakończeniem złożyłam wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Badania przez lekarza orzecznika mam 10 czerwca. Pytanie jeśli mi go przyznają to wiadomo półtorej miesiąca już minęło i będzie jeszcze półtorej. A jeśli jakimś cudem stwierdza ze mam iść do pracy to czy musza wypłacić mi świadczenie do tylu ? Od półtorej moeosaca jestem w zawieszeniu...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wniosek o świadczenie rehabilitacyjne należało złożyć na początku marca.
Jeśli zostanie przyznane, wyplata winna być od 22 kwietnia, jeśli nie, to nie otrzymasz wyrównania.

Inka90 napisał:
L4 trwało do 21 kwietnia. Na niecałe dwa tyg przed jego zakończeniem złożyłam wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Badania przez lekarza orzecznika mam 10 czerwca. Pytanie jeśli mi go przyznają to wiadomo półtorej miesiąca już minęło i będzie jeszcze półtorej. A jeśli jakimś cudem stwierdza ze mam iść do pracy to czy musza wypłacić mi świadczenie do tylu ? Od półtorej moeosaca jestem w zawieszeniu...

Moje pytanie brzmi: czy razem z wnioskiem złożyłaś dokumentację medyczną? Jeśli przejdziesz przez komisję dostaniesz pewnie decyzję. Świadczenie dostaniesz z opóźnieniem od dnia zakończenia L4.

Ostatnia edycja:
Może podsumuję. Komisja lekarska jest dla ludzi i nie ma się co stresować. Jeśli razem z wnioskiem złożyła Pani dokumentację medyczną, to spotkanie z komisją nie powinno być przykre. Jeśli lekarz orzecznik potwierdzi niezdolność do pracy, to otrzyma Pani świadczenie rehabilitacyjne od dnia 22.04. Na wypłatę trzeba będzie czekać miesiąc. Jeśli na dzień 21.04 spełniała Pani warunku do zarejestrowania się jako osoba bezrobotna, to należało to zrobić. Braki finansowe byłyby mniej odczuwalne. Nie wiem również, czy jest Pani zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego? Na ten przykład czy mąż panią zgłosił.
Jeśli nie to radzę się zarejestrować jako bezrobotna. Kiedy będzie Pani wiedzieć, że otrzymała Pani zasiłek rehabilitacyjny, to trzeba to zgłosić w urzędzie Pracy.

Powrót