Zasiłek rodzinny - Belgia

• Autor wątku Autor wątku hex667
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hex667

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Państwa Serdecznie
Otóż mam 21 lat i aktualnie otrzymuję zasiłek rodzinny z Belgii, gdyż mój tata pracuje za granicą. Kończę teraz pierwszy rok studiów, ale stan finansowy zmusił mnie, aby przejść na studia zaoczne i pójść do pracy. I teraz moje pytanie; Czy jak pójdę na studia zaoczne oraz do pracy, to czy będzie jakaś szansa na ten zasiłek, aby otrzymywać go dalej?
Pozdrawiam

Jezeli Pan podejmie prace nie mozna otrzymac zasilku rodzinnego.

Jezeli osoba ma ponizej 25 lat, uczy sie conajmniej 18 godzin tygodniowo i nie zarabia 2200 €/MC zasilek ciagle bedzie dawany (Jezeli chodzi o location familiale, ale to chyba to)

Ostatnia edycja:
Matmaxalez napisał:
Jezeli osoba ma ponizej 25 lat, uczy sie conajmniej 18 godzin tygodniowo i nie zarabia 2200 €/MC zasilek ciagle bedzie dawany (Jezeli chodzi o location familiale, ale to chyba to)

Dokladniej,to powinni z Rodzinnego przyslac formularz do wypelnienia i tam jest dokladne wyjasnienie,ale szkola ma byc,tak jak piszesz z minimum godzinowym.A swoja droga,to tata moglby sie postarac lepiej zabezpieczyc dziecko,bo w polsce studia nie kosztuja ,jak tu 780 € za rok,wiec i tak go to taniej kosztuje.

Witam mam pytanie odnosnie zasilku z Belgii , a wiec urodzilam sie w Belgii , tata jest belgiem, mama polka, mam siostre, mieszkalam tam przez 6 lat,obecnie mieszkamy w Polsce, tata dostaje emeryture belgijska a mama w tym momencie nie pracuje. Chce sie dowiedziec czy moglabym otrzymywac zasilek z Belgii? jestem os uczaca sie ,dziekuje bardzo za odpowiedz :)

Ile masz lat i o jaki zasilek chodzi?Rodzinne?

Dziwie sie,ze do tej pory tata nie pobieral rodzinnego.Jezeli jest emerytem,to ma takie same prawa,jak pracownik i to on powinien otrzymywac dokumenty o rodzinne.Mozna takze starac sie o zalegle(a to nie mala kwota).

Państwa i tak są w złym stanie finansowym... Więc po co jeszcze więcej kasy wyłudzać?

tata nie dostaje zadych dokumentow , rodzice mysleli ze trzeba tam mieszkac zeby dostawac rodzinne, dopiero ja zaczelam sie tym interesowac. Ja nie chce nic wyludzac, chce otrzymac to co mi sie nalezy jesli mam do tego prawo zrobie wszystko co trzeba. Moglby mi Pan napisac jeszcze od czego mam zaczac? nie znam sie, rodzice tez a zalezy mi bardzo na tym zasilku

Dzisiaj się należy a jutro już nie. Belgia przechodzi trudny okres. Rząd już szuka oszczędności i właśnie taką kasę już nikt nie zobaczy. Za dużo wyłudzaczy było, na szczęście to już się kończy. Jeżeli ktoś na serio potrzebuje to ok, ale jeżeli ktoś spoko żyje itp. to na co mu?

Matmaxalez napisał:
Dzisiaj się należy a jutro już nie. Belgia przechodzi trudny okres. Rząd już szuka oszczędności i właśnie taką kasę już nikt nie zobaczy. Za dużo wyłudzaczy było, na szczęście to już się kończy. Jeżeli ktoś na serio potrzebuje to ok, ale jeżeli ktoś spoko żyje itp. to na co mu?

To nie jest wyludzanie,bo przepisy jasno to okreslaja(wystarczy znac francuski lub niderlandzki).Emeryt ma prawa pracownika,takze do rodzinnego(nawet ,jezeli dziecko przebywa w Polsce).
Wyludzic mozna socjalne,czy tzw.(po polsku) kuroniowke,siedzac w Polsce,ale nie rodzinne.

a jesli mama zacznie pracowac tutaj to dalej bd miec to prawo do rodzinnego ?

Tutaj to znaczy,gdzie?Czy tata mial kiedykolwiek rodzinne w Belgii?

w Polsce, tutaj mieszkamy. Tak przez 6 lat, potem pojechalismy do Polski i juz nie dostawalismy, pewnie dlatego ze rodzice tego nie zalatwili...

To nie jest wyłudzanie pieniędzy. Każde państwo ma odrębne przepisy dot. zasiłku rodzinnego, dodatków itp. jeżeli dana osoba spełnia warunki do możliwości otrzymania zasiłku rodzinnego, to należy złożyć wniosek w belgijskim urzędzie. Jednak pracodawca w Belgii ma obowiązek doinformować swoich pracowników i w przypadku spełniania wymogów złożyć wniosek w belgijskim urzędzie w sprawie zasiłku rodzinnego. Pracodawca odprowadza składki socjalne i powinien zgłosić daną osobę do urzędu dot. otrzymania zasiłku rodzinnego.
Pieniądze na składki socjalne są potrącane od wszystkich zatrudnionych osób, bez względu na to, czy ktoś ma dzieci czy też nie. Jeżeli nie zgłosimy do urzędu wniosku dot. zasiłku rodzinnego, pieniądze te przepadną, a dane państwo ma oszczędności. Zasiłek rodzinny- wyrównanie - można otrzymać do roku czasu wstecz.

Witam, gdzie trzeba zlozyc wniosek o rodzinne i jakie dokumenty sa potrzebne? w Urzedzie miasta? nikt nic nie wie, moj tata jest emerytem .

Tam,gdzie pobiera emeryture,chyba jest jakis adres .

Emeryture pobiera z Brukseli. I skad tu wziac taki wniosek?

Powrót