Zasiłek rodzinny - Belgia

• Autor wątku Autor wątku hex667
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Office national des pensions czyli Narodowy urzad emerytalny

No to do nich kieruj. Swóją siedzibę mają na Gare du Midi po wyjściu ze stacji ta duża wieża.

I co w tym liscie ? Opisac cala sytuacje, jakis dokument ze szkoly itd? :d

Tak dokladnie.Poza tym w internecie z pewnoscia znajdziesz nr.telefonu.Warto sie skontaktowac i przeslac dokladniej zapytanie emeilem.Zaoszczedzi to troche czasu.

Warto tez zadbac o zaleglosci,bo mowa tu o sporej kwocie?Moze nawet warto bedzie osobiscie dostarczyc dokumenty.

Witam.mam pytanie mój konkubent pracuje w belgi od czerwca 2011 złożył papiery na zasiłek rodzinny a mamy sześcioro dzieci i do tej pory nie mamy żadnej odpowiedzi ani zasiłku .co mam robić gdzie się dowiedzieć:(
może mi ktoś coś poradzi lub też był kiedyś w takiej sytuacji.....

Czy dzieci i Pani jestescie w Belgii i zwiazek jest zalegalizowany (nie malzenstwo)?Czy dzieci sa wspolne?

Witam....ja mieszkam z dziećmi w polsce a konkubent w belgii,a my nie mamy ślubu a dzieci wszystkie są wspólne ...proszę o pomoc..:mad:

PROSZĘ O POMOC BO NA PRAWDĘ NIE WIEM GDZIE MAM SIĘ ZGŁOSIĆ Z TYM PROBLEMEM...:confused:

Jezeli pracuje legalnie,powinien zglosic sie do pracodawcy o pomoc w tej sprawie.Niestety do pierwszej wyplaty czesto mijaja miesiace i trzeba podzwonic do biura.Powinniscie panstwo takze dostarczyc dokument o pobieraniu(lub nie) rodzinnego w Polsce.

Z TEGO CO WIEM TO URZĄD Z BRUKSELI SAM DOWIADUJE SIĘ CZY MI NADAL POLSKIE PAŃSTWO WYPŁACA ZASIŁEK RODZINNY ALE PRZECIEŻ TO TYLKO FORMALNOŚĆ MOŻE GDZIEŚ TU W POLSCE MOGŁA BYM TĄ SPRAWĘ TROSZECZKĘ PORUSZYĆ :mad:

Jeżeli prawnie należy się dodatek, zasiłek rodzinny czy też inne dotacje, a osoba pracuje i odprowadzany jest podatek do urzędu - to nie jest żadne wyłudzanie pieniędzy. Należy się dane świadczenie, jak najbardziej wystąpić o przyznanie świadczeń.
W tej sprawie należy złożyć wniosek w belgijskim urzędzie w sprawie zasiłku rodzinnego, jednak te czynności jest ZOBOWIĄZANY dokonać pracodawca. Pracodawca odprowadza składki socjalne i powinien w imieniu swojego pracownika złożyć wniosek.

O ole mi wiadomo(zalatwialam taka sprawe kolezance),sklada pracodawca,ale kolejne dokumenty powinien dostarczyc rodzic starajacy sie o rodzinne.Najwazniejsze jestb pismo z urzedu gminy o pobieranym rodzinnym w Polsce.Poniewaz sprawa dotyczy 6-orga dzieci,jest to wysoka kwota (druga wyplata),wiec doradzam kontaktowac sie bezposrednio z biurem od rodzinnego.Na jakim jest kontrakcie,jako podwykonawca,czy tez robotnik?

Witam ....właśnie dziś dostałam papiery do wypełnienia z antwerpi i zaniosłam do urzedu wojewódzkiego e401 e411 a pani mnie poinformowała że oni mają trzy miesiące na odesłanie dokumentów czy to możliwe......:d

:o :what:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak,do pierwszego wyplacanego rodzinnego mija czasem bardzo dlugo(sprawdzanie),ale prosze sie nie dziwic?Tu rodzinne bedzie przekraczac 1000 € (i to grubo,w zaleznosci od wieku dziecka).W takim wypadku powinni sprawdzic zarobki ojca dzieci i odprowadzane podatki,bo przeciez nie pracuje za 100,zeby otrzymac 1000 na dzieci.Rowniez beda sprawdzac,czy otrzymywala Pani dodatki z tytulu samotnego wychowania,czy tez byly zasadzone alimenty itd.Pozniej wszystko wyrownaja i mam nadzieje,ze pieniadze trafia do dzieci.

Nie ,mieszkam w Belgii i na 3 dzieci mam ...600.Teraz prosze do kazdego natepnego doliczyc po 250(w zaleznosci od wieku) i jest ponad 1000.Jednak nie bedzie to mozliwe,jezeli osoba deklaruje dochody po ...300€/mies.

Powrót