Zasiłek rodzinny - Belgia

• Autor wątku Autor wątku hex667
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
WITAM...O CO TU CHODZI O TE 300EURO/MIES.TO BEDZIE NIE MOZLIWE.....:o

Pisze o podwykonawcach,ktorzy pracuja po 300 € miesiecznie(z czegon z pewnoscia sie nie utrzymuje,a chca dostac ponad 1000 € miesiecznie na dzieci,ktore nigdy by mu w Polsce nie przyslugiwaly.Jest to jasne "naginanie".Oprocz tego,w Polsce sie dostaje,jak nie przejdzie" progu",w Belgii,jak pracuje.Rzeczywiscie w przypadku niejasnych umow,procedury trwaja dluzej.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedz....konkubent jest zarejstrowany w belgijskiej firmie wszystko legalnie tak że mam nadzieje że wszystko będzie ok i nie będzie problemów..a tak apropo ten dodatek szkolny i wiekowy to jest wypłacany raz w roku czy co miesięc i jaka to jest kwota....pozdrowienia;)

Dodatek szkolny jest wyplacany jeden raz w roku(sierpien),zas wiekowy co miesiac(6,12,18),ale dokladne kwoty sa w tabelach(niestety nie znam ich na pamiec) .

W Belgii wniosek o zasiłek rodzinny występuje pracodawca,to jest jego obowiązek. Jeżeli jednak nie zrobił tego należy przesłać wniosek do urzędu, gdzie odprowadzana jest składka ubezpieczeniowa przez pracodawcę, a tak informacja znajduje się na odcinku wypłaty /loon lub loon specieficatie/ lub karcie podatkowej /loonfische/.
To nie jest żadne wyłudzanie pieniędzy od Państwa, jeżeli ktoś pracuje i odprowadzany jest podatek i składki socjalne, to zasiłek rodzinny czy też inne dotacje należą się. Jeżeli się nie upomnimy o to, to po prostu przepadną. Zasiłek rodzinny można uzyskać do roku czasu wstecz, jednak MOŻNA również wystąpić z wnioskiem do urzędu o tym iż nie wiedziało się o swoich przywilejach i wniosek został złożony później, w związku z tym urząd może /choć nie koniecznie, zależne jest od uzyskanych dochodów rocznych/, uwzględnić ten fakt i wypłacić wyrównanie zaległego zasiłku rodzinnego do 5 lat wstecz /tylko szczególne przypadki/.

hej....właśnie dziś złożyłam komplet dokumentów,zobaczymy ile teraz będę czekać na decyzję o zasiłku rodzinnym i oczywiście na pieniążki.....:o
:-(

Ja w takich sytuacjach,doradzam przynajmniej co 15,a potem 7 dni wydzwaniac,az osiagniecie cel(decyzje).

Ale oni twierdzą że mają trzy miesiace na wysłanie papierów bo mają dużo pracy ....czy to możliwe a z tym dzwonieniem to chyba niezły pomysł...:D

Tak,od dostarczenia dokumentow(wszystkich) to tyle trwa,ale pozniej wszystko ureguluja i kolejne rodzinne beda wplywac systematycznie co miesiac.

Najlepiej jest zadzwonić do urzędu belgijskiego do urzędnika prowadzącego czynności i zapytać się na jakim etapie jest sprawa, czego jeszcze brakuje itp.
Najprawdopodobniej nie mają jeszcze odpowiedzi z polskiego urzędu marszałkowskiego, gdyż właśnie ten urząd jest zobowiązany do udzielenia na odpowiednich formularzach odpowiedzi do belgijskiego urzędu.
Można też poprosić pracodawcę, aby np. zadzwonił do urzędu i zapytał się odnośnie Twojego statusu.

czekam czekam zobaczymy co dalej.....czas sie dłuży......:confused:

Można też napisać reklamację do belgijskiego urzędu gdzie prowadzony jest zasiłek rodzinny i napisać, że jest się niezadowolonym z faktu tego iż czynności wnioskowe trwają bardzo długo, być może ten fakt przyśpieszy wydanie decyzji lub też otrzymasz informację jaki jest powód przedłużających się czynności lub też jakich dokumentów jeszcze brakuje.

ania346
Kobieta.gif
proszę powstrzymać swoją ekspresję. Przypominam, że to forum wolontariuszy i nikt nie obowiązku odpowiadania.

witam.....dzis dzwoniłam do urzędu i moje dokumenty nawet nie są wprowadzone w komputer przecież to totalna masakra........ile można czekać:mad: ale w Polsce wszystko tak śię załatwia:o:o

Gdzie nie wprowadzone w Polsce,czy Belgii?Czy z Polski dolaczyla Panin wszystkie dokumenty i jezeli tak,to kiedy(ostatni)?

No w końcu moje dokumenty zostały wysłane......teraz zobaczymy ile dalej będziemy czekać na decyzję.....:)

HEJ.....i dalej czekam czas się dłuży.....no ale wszędzie chyba się czeka..dalej urząd w belgii ma swój czas aby wszystko załatwić....czekam;)

witam....dopiero dziś dostałam e411
HTML:
przecież to niewiarygodne ile można czekać ciągle coś.....:-x

Powrót