Zasiłek rodzinny - Belgia

• Autor wątku Autor wątku hex667
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jezeli przyszly pierwsze pieniadze,zaraz dojda nastepne az do wyrownania calosci zaleglego rodzinnego oraz biezacych.Na przelewie powinno byc napisane jakiego okresu dotyczy kwota.

ale ja nie dostałam jeszcze pieniędzy tylko następny formularz do wypełnienia w pażdzierniku część i teraz reszta gdy wszystkie powinny przyjść razem.....i dalej czekamy na jakąś decyzje ...co dalej....:confused:czekamy na zasiłek rodzinny od czerwca 2...;)011roku....no może jeszcze troszeczkę

no dziś następne papiery do wypełnienia ....przecież to jest paranoja...i następne papiery ......:confused:

ile to wszystko może jeszcze trwać.....czy wy też tyle czekałyśćie na decyzję:rolleyes:

Aakie papiery przyszly i w jazkim wieku saz dzieci?

W czwartek dostałam e411 jeszcze musiałam donieść pismo że jestem bezrobotna i z mops zaświadczenie że nie korzystam z żadnych świadczeń u nich a w piątek następny wniosek o zasiłek i jeszcze jakiś komplet dokumentów które zaniosłam do urzędu i muszę w poniedziałek donieśc zaświadczenie że razem z dziećmi mieszkam pod jednym adresem i mam nadzieje że to wszystko czekamy już 20miesięcy...a dzieci mają lat 18lat 16lat 14 lat 6lat 3lat i najmłodsza 15miesięcy......:(

Jezeli skonczone 18-e,to nie wszystko.Jeszcze bedzie formularz(chyba ,ze byl wczesniej).

18 lat dopiero skończy 20 marca to jeszcze coś......:???:ja juz mam nadzieje że to wszystko....

Jednak takie pismo przyjdzie pozniej(z tym trzeba sie liczyc).Po 18-tym roku zycia jest obowiazkowe potwierdzanie kontynuacji nauki w trybie dziennym co roku(na poczatku roku szkolnego).

ok wiem bo pani w urzędzie mówila że dopiero we wrzesniu no ale to i tak wszystko długo trwa.......ale czekamy......;)

Przykro mi,ze to tak dlugo trwa,ale z drugiej strony(podatnika w Belgii) takze chce,zeby wszystko zostalo sprawdzone.;);).Jezeli potrzeba pomocy na miejscu(oczywiscie za zgoda moderatorow) polecam sie (dowiedzenie sie w jakim punkcie jest sprawa,czy tez ,co jeszcze jest potrzebne(oczywiscie nieodplatnie).

Ostatnia edycja:
To znaczy że co,gdzie się tego można dowiedzieć bo w naszym urzędzie na pewno nic tzn.w polsce.Jak jest taka możliwośc to proszę o pomoc bo jak po jakimś czasie okaże się że dalej nie ma kompletu wszystkich dokumentów no to ile będe czekać a wiadomo że pieniądze są potrzebne tym bardziej że tylko ojciec dzieci pracuje a ja nie a przy tylu dzieciach jest trochę wydatków....;)

Hej.....powiedzcie czy wy też tak długo czekaliście na rozpatrzenie waszych wniosków o zasiłek rodzinny.Przecież to się w głowie nie mieści ja już czekam 20 miesięcy....Powiedzcie długo jeszcze bo już powoli tracę nadzieje na; lepsze jutro;:o
:-)

witam...chcialabym by ktos mi doradzil..i powiedzial...kiedy otrzymam zasilek rodzinny z Belgii
jestem po rozwodzie...ojciec dzieci mieszka w Belgii ja z 3 dzieci w Polsce...do 2011 roku maz pobieral zasilek na dzieci..po rozwodzie..przestal pobierac i jak On to powiedzial bierz sobie zasilek w polsce..tak tez zrobilam ..wniosek do zasilku rodzinnego zlozylam w polsce i jakie bylo moje zdziwienie..gdy nasz polski urzad wyslal papiery do Urzedu Marszalkowskiego...twierdzac ze rodzinne naleza mi sie z Belgii bo dzieci maja ojca...czekalam pol roku i dostalam pismo..ze instytucja belgijska zaoferowala sie jako pierwsza wyplacac zasilek ...i cisza..mijaja tygodnie i nie mam nic...ani papierow...ani pieniedzy...dzwoniac do Urzedu Marszalkowskiego..mam wrazenie ..ze Panie mnie zbywaja...a ja nie wiem co mam robic...:confused:.....eks maz nie placi alimentow...zyjemy bardzo skromnie...a tu jeszcze kolejne schody..prosze o pomoc

Pour avoir droit aux allocations familiales, l’enfant doit en principe résider en Belgique.

Il existe toutefois des exceptions :

séjour dans un autre pays, au maximum deux mois par an, en une ou plusieurs fois,
séjour dans un autre pays, uniquement pendant les vacances scolaires, au maximum 120 jours par an, en une ou plusieurs fois,
séjour dans un autre pays pour des raisons de santé, pendant six mois au maximum,
études dans un pays où les règlements sociaux européens sont applicables : Allemagne, Autriche, Bulgarie, Chypre, Danemark, Espagne, Estonie, Finlande, France, Grèce, Hongrie, Irlande, Islande, Italie, Lettonie, Liechtenstein, Lituanie, Luxembourg, Malte, Norvège, Pays-Bas, Pologne, Portugal, République tchèque, Roumanie, Royaume-Uni de Grande-Bretagne et d'Irlande du Nord, Slovaquie, Slovénie, Suède et Suisse,
études en dehors de la Belgique avec une bourse d’études d’une institution belge ou étrangère,
études dans un pays avec lequel la Belgique a conclu un accord bilatéral : Algérie, Maroc, Tunisie, Turquie et les Etats de l’ex-Yougoslavie,
lorsque la personne qui a droit aux allocations familiales travaille en détachement en dehors de la Belgique, et reste donc assujettie à la sécurité sociale belge, et que son ménage réside avec elle à l’étranger : FOD WASO - SPF ETCS - FÖD BASK - FPS ELSD.

Pour tous les autres cas, le ministre des Affaires sociales peut aussi accorder une dérogation à la règle et déterminer les conditions, le montant et la période d’octroi des allocations familiales. Votre caisse d’allocations familiales pourra vous donner les informations nécessaires.

Exemple :
Olivier suit une formation postuniversitaire aux Etats-Unis. La caisse d’allocations familiales fait le nécessaire pour obtenir du Ministre des Affaires sociales une dérogation à la condition de résidence.
Wedlug tego,rodzinne moze byc przyznane,jezeli glownym miejscem zamieszkania jest ...Belgia.Dziecko moze uczyc sie w Polsce,ale pobyt staly powinno miec w Belgii,zeby tu otrzymac rodzinne.

dlaczego wiec?? nasz urzad wyslal te papiery do Urzedu Marszalkowskiego...ja nie chcialam tego rodzinnego z belgii a z polski!!?? po co..tyle czekam....skoro dla mnie sie nie nalezy?? nie rozumiem tego...:(..i co mam teraz zrobic???

i jakie bylo moje zdziwienie..gdy nasz polski urzad wyslal papiery do Urzedu Marszalkowskiego...twierdzac ze rodzinne naleza mi sie z Belgii bo dzieci maja ojca.

poczytaj sobie nowe rozporządzenia EU z 2010 r -zagraniczne świadczenia rodzinne
http://mops.ostroda.pl/index.php/in...zasadach-dot-zagranicznych-wiadcze-rodzinnych
W przypadku, gdy więcej niż jedno państwo powinno wypłacać świadczenia rodzinne, kolejność pierwszeństwa do wypłaty świadczeń jest następująca: w pierwszej kolejności z tytułu zatrudnienia lub pracy na własny rachunek, w drugiej kolejności z tytułu otrzymywania emerytury lub renty i w ostatniej kolejności na podstawie miejsca zamieszkania. Zatem, jeśli pracujesz np. we Francji, a twoja niepracująca żona ma miejsce zamieszkania w Polsce – wówczas pierwszeństwo do wypłaty świadczeń ma ustawodawstwo francuskie.

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Świadczenia w ramach koordynacji unijnej / Świadczenia rodzinne

nalezą się tobie , Niemcy tez już wypłacają rodzinne matkom w Polsce jeżeli exxx małżonek pracuje w DE,nowe rozporządzenia EU

KOORDYNACJA SYSTEMÓW ZABEZPIECZENIA SPOŁECZNEGO
- ŚWIADCZENIA RODZINNE
1 maja 2010 r.

Przepisy o koordynacji obowiązują na terenie: Austrii, Belgii, Bułgarii, na Cyprze, w Republice Czeskiej, Danii (z wyjątkiem Grenlandii i Wysp Faro), Estonii, Finlandii, we Francji (także na obszarze Reunion, Martyniki, Gwadelupy i Gujany Francuskiej), Grecji, Hiszpanii, Irlandii, na Litwie, w Luksemburgu, na Łotwie, Malcie, w Niemczech, Holandii, Polsce, Portugalii (w tym na Maderze i Azorach), Rumunii, na Słowacji, w Słowenii, Szwecji, na Węgrzech, we Włoszech, w Wielkiej Brytanii (na Gibraltarze, nie obowiązują natomiast na Wyspie Man i Wyspach Normandzkich) oraz Islandii, Lichtensteinie i Norwegii, a także w Szwajcarii.

czekalam pol roku i dostalam pismo..ze instytucja belgijska zaoferowala sie jako pierwsza wyplacac zasilek ...i cisza.

tyle trwa wszędzie
a może musisz złożyć wniosek tam ?

Ostatnia edycja:
Tak przepis istnieje,ale poza tym istnieje ciagle przepis(na terenie Belgii) powyzej podany.Oczywiscie znalazlam takze o koordynacji ,jednak w Belgii ,rodzinne otrzymuje rodzic zamieszkujacy z dzieckiem(stanowiacy wspone gospodarstwo domowe-nawet jezeli dzieci ucza sie za granica).Jak widac nowe przepisy "gryza sie" ze starymi.Istnieje takze mozliwosc,przekazania praw do rodzinnego pomiedzy rodzicami,ale to ma sens kiedy rodzice zamieszkuja w tym samym panstwie,gdyz w Polsce czesto sie to odlicza od alimentow,gdzie w Belgii rodzinne nie jest brane pod uwage przy alimentach.
Niedawno sama podpisywalam oswiadczenie o zamieszkaniu dziecka z matka w okreslonym okresie w Belgii do rodzinnego(matka ma pelnie praw,pracuje od lat w Belgii,ale dziecko zostalo zameldowane 3 miesiace pozniej niz ona sama,choc posiada zaswiadczenia o uczeszczaniu do szkoly ).
W innym wypadku ojciec meldowal zone z dziecmi na terenie Belgii.
Jak widac,nie jest to takie jednoznaczne,tak ,jak w prawie miedzynarodowym nie jest zapisane,ze rodzinne mozna odliczac od zasadzonych alimentow(a moze sie myle?).

Jak widac,nie jest to takie jednoznaczne,tak ,jak w prawie miedzynarodowym nie jest zapisane,ze rodzinne mozna odliczac od zasadzonych alimentow(a moze sie myle?).

no nie jest zapisane , Niemcy tez odliczają alimenty i resztę (różnice ) pomiędzy alimentami a rodzinnym wysyłają do Polski matce

http://www.mpips.gov.pl/koordynacja...unia-europejska/najczesciej-zadawane-pytania/

ale to pewnie dlatego ze u nas rodzinne jest na polowe dla rodziców ,tyle ze zamieszkałym w Niemczech nie odliczają z rodzinnego tylko ojciec pomniejsza alimenta o 92€ (polowa rodzinnego )

rodzinne otrzymuje rodzic zamieszkujacy z dzieckiem(stanowiacy wspone gospodarstwo domowe-nawet jezeli dzieci ucza sie za granica)
u nas tez ,dlatego teraz juz nie wypłacają exxx małżonkowi bo z dzieckiem przeciez nie mieszka :-) i dobrze

Dziecko moze uczyc sie w Polsce,ale pobyt staly powinno miec w Belgii,zeby tu otrzymac rodzinne.

a tu pisze coś innego
Zasiłek rodzinny w Belgii – komu przysługuje?

miejsce pobytu dziecka nie jest ważne podczas ubiegania się o zasiłek rodzinny.
http://www.twojaeuropa.pl/2158/zasilek-rodzinny-w-belgii

Ostatnia edycja:
Witam ponownie...
Dziekuje za odpowiedzi....
Bardzo dziekuje....
Dostalam pismo z HDP...i formularz do wypelnienia...wszytsko napisane w jezyku francuskim...Dzwonilam do Urzedu Marszalkowskiego..tam uslyszalam ...to do Pani pismo ...i mam sama sobie poradzic....i go wypelnic...ooooo...
Czy ktos zna stronke gdzie moge znalezc przetlumaczone pisma?? Prosze o pomoc....

Powrót