Zasiłek rodzinny - Belgia

• Autor wątku Autor wątku hex667
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mąż pracował na terenie Belgii od marca 2006 do kwietnia 2010. Prowadził działalność gospodarczą , podlegał obowiązkowi podatkowemu. Przyznano mu zasiłek rodzinny na dwoje dzieci. W tym samym czasie ja z dziećmi przebywałam na terenie Polski. Nie pracowałam. Nie korzystałam z zasiłku rodzinnego ani żadnych innych świadczeń w Polsce.

W kwietniu 2010 roku ustało prawo do świadczeń wynikające z zakończenia pobytu męża w Belgii.
W Polsce MOPS odmówił mi wypłaty zasiłku , ponieważ zostało przekroczone kryterium dochodowe na członka rodziny.
Otrzymałam z instytucji finansowej z Belgii nakaz zwrotu różnicy zasiłku rodzinnego , która to powinna być wypłacona w Polsce.

Czy powinnam zwrócić tą różnicę ?? Jeżeli to możliwe proszę o szybką odpowiedź !!!

Witam i dalej czekam ...ile można przecież to totalna makabra ciągle mnie odsyłają z kwitkiem a to juz 19 marca mi coś wypłaca a póżniej stwierdzili że papiery jeszcze nie wróciły od tłumacza ile można czekac.....no trudno.....:mad:

Dobry wieczór, potrzebuje pomocy w sprawie zasilku rodzinnego w belgii, przedstawie swoja sytuacje:

Zaczalem prace w belgii po przerwie wakacyjnej 2012 czyli koncem lipca, przez pracodawce bylem zapewniany ze nalezy mi sie zasilek rodzinny (zona i dwojka dzieci mieszkaja w polsce).Pracodawcy dostarczylem dokumenty z polski tj. zaswiadczenie ze nie pobieram zasilków w polsce i bodajze akty urodzenia synów - obaj maja ponizej 2,5 roku. kilka dni temu ''ksiegowa'' poinformowala mnie ze nic z tego nie bedzie bo glowny ksiegowy powiedzial jej ze mi sie nie nalezy bo rodzina nie mieszka w belgii. chcialem zaznaczyc ze nie pracuje na umowe o prace tylko na zasadzie wspolwlasciciela firmy - majac niby kilka % udzialów. Co miesiac place ubezpieczenie oraz podatek. Z tego co sie orientuje z rozliczenia podatkowego za 2012 wynika ze oni nie podali tam ze mam dzieci tylko zone. w roku 2012 zarobilem okolo 10500Euro brutto i podatek calkowity okolo 450E. A teraz jeszcze slysze ze nie chce zlozyc tych papierów bo nie podali moich dzieci w papierach o podatek i ze moze byc tak ze bede musial doplacic do podatku wiecej pieniedzy.... z tego co sie orientuje to na kazde dziecko jest ulga podatkowa wiec juz sam nie wiec co robic - skaldac te papiery czy nie?.... Prosze o pomoc

Za dwoje dzieci ponad 2000 niepodatkowanego dochodu(dokladnie nie pamietam tabel,bo ,co roku sie zmieniaja niemalze kwoty).Jednak z pewnoscia bedzie roznica,na Pana korzysc.

to dobrze, a co z rodzinnym ? bedzie mi sie nalezalo?
dziekuje szybka odpowiedz

Tak,ale niezbedne jest zlozenie dokumentow do caisse allocation familiale i dostarczenie dokumentow z Polski o pobieraniu/niepobieraniu rodzinnego w Polsce.Z pewnoscia troche to potrwa.

mam jeszcze jedno pytanie, czy prawda jest iz wyplacaja rodzinne do roku czasu wstecz ?

Niestety przepisy sie zmienialy,wiec na to pytanie nie moge odpowiedziec.Ja zalecam skladac od kiedy jest legalne zatrudnienie.

rodzinne w belgii

Witam wszystkich mam takie pytanie mieszkam w belgii 7 lat wraz z zoną i 3 dzieci dopiero teraz poszedłem na dopa mam 1330 euro netto za miesiąc zona ma 1300 netto mamy też 600 rodzinnego i teraz przyszło pismo z acerty że nie morzemy przekroczyć razem 2330 brutto na miesiąc co mamy w tej sprawie zrobic a od roku syn jest chory na cukrzyce proszę o pomoc.

Rodzinne nie jest zwiazane z dochodem,chyba,ze macie podwyzszone ze wzgledu na zbyt niskie zarobki.Jednak na trojke dzieci i tak przekracza 600.(A co to znaczy dop?).

Belgia naliczyła i wypłacała zasiłek rodzinny przez 4 lata. Polska odmówiła wypłaty z powodu przekroczenia kryterium dochodowego. Mąż zakończył działalność w marcu 2010r . Po trzech latach otrzymałam nakaz zwrotu nienależnie pobranego zasiłku. Z dokumentów wynika, że do zasiłku belgijskiego doliczono zasiłek polski i całą zawyżoną kwotę mi wypłacano o czym nie miałam pojęcia.

Czy mam obowiązek zwrócić tą nadwyżkę, tym bardziej, że nastąpiła pomyłka nie z mojej winy???
Proszę o możliwie szybką odpowiedź na pw.

Witam proszę o pomoc ....dostałam dokumenty do wypełnienia miedzy innymi MODEL P7 może ktos mi pomoże to wypełnić ....Proszę o możliwą szybko odpowiedż bo jutro chciałam zanieś dokumenty do urzędu bo jak zwykle od sierpnia nie mam zasiłku rodzinnego a dopiero mi dostarczyli dokumenty do wypełnienia...:(

Powrót