zasiłek rodzinny - koordynacja - Niemcy

• Autor wątku Autor wątku Moniek04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moniek04

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
mam kilka pytań.....
- W zeszłym roku (10.2015r.) złożyłam wniosek o zasiłek rodzinny byłam wnioskodawcą - bezrobotna.
- Mąż od 07.2015 zatrudniony w DE na minijob - nie jest zameldowany,( jest tam tylko na 1,5 tygodnia w miesiącu).
Od razu dostałam informację skłądając wniosek, że będzie wysłany Wyżej odnośnie koordynacji.
W tym roku składając wniosek o 500+ podobnie - wniosek odesłany wyżej.
W tym roku ( 07.2016) dostałam z DE wnioski na dzieci do rodzinnego również byłam tam jako wnioskodawca gdyż papiery poszły z Urzędu, które wypełniłam i odesłałam.Dalej czekam na odpowiedz. W MOPS nic nie mówią, każą czekać.
Od 09.2016 zaczęłam pracę na pełen etat w PL.

Moje pytanie jest takie czy w tym roku do końca 10.2016 mogę złożyć wniosek o zasiłek rodzinny w PL aby w razie co była ciągłość ? Bo nie jestem pewna czy uda się otrzymać w DE bez meldunku i numerów identyfikacyjnych dzieci i naszych.I jak długo się czeka?,:what: z góry będę wdzięczna za odpowiedz.M

Skoro poszłas do pracy w Pl i dzieci sa z Tobą to musisz złożyć w Pl. Praca męża na minijob, bez meldunku, raczej nie uda Wam się uzyskać niemieckiego KG. Chyba, że w Pl przekracza Wam dochód aby dostać, to wtedy zostanie zastosowana koordynacja.Ale mimo wszystko w Pl złóż wniosek, bo w De będą wymagali decyzji odmownej z Pl.
Czeka się bardzo długo, nawet latami. Poczytaj wątek o Kindergeld.

z góry bardzo dziękuję za wskazówki :) pozdrawiam

Witam ponownie mam mały problem nie wiem co zrobić a chodzi o to ze dostałam kasę z Niemiec na konto za okres 2015 i połowę 2016 ale nie otrzymałam decyzji żadnej o przyznaniu zasiłku z Niemiec. Dostałam jednak zgodę na świadczenie 500 plus w Polsce na wszystkie dzieci ale od września 2016 do końca września 2017. Ccialam jeszcze zaznaczyc ze nie mamy nadanych numerow ID. Ponoc jak ktos nie m bedzie zwracal swiadczenia.co mam zrobić w takiej sytuacji zglosic sie z tym do ROPS-u ?będę wdzięczna za pomoc m.

Ostatnia edycja:
witam,jestem tu po raz pierwszy, mam pytanie. Jeśli mamy z mężem różne meldunki w Polsce, mąż posiada jeszcze jakis meldunek w Niemczech- pracuje tam jako praownik najemny(przez polska agencje pracy) to jakie mamy szanse na kindergeld. Dodam tylko ze moj urzad gminy nie chce- twierdzi ze nie moze potwierdzic składu rodziny na druku z familienkasse. Mogą wystawić swoje zaświadczenie o meldunku na którym będa wszystkie osoby zameldowane pod tym adresem. Co robić przeczytałam wszystkie posty i nadal nic nie rozumiem

Moniek04 kiedy wpłynęła kasa na konto? U mnie też tak było, że najpierw przyszły pieniądze, a później decyzja. Przelew idzie szybciej niż poczta:) Jeśli do końca przyszłego tygodnia nic nie dostaniesz, to napisz e-mail do Fk. Nie zapomnij tylko podać Nr Kindergeld. A adresu czasem w międzyczasie nie zmieniłaś???

Olachabelka napisał:
witam,jestem tu po raz pierwszy, mam pytanie. Jeśli mamy z mężem różne meldunki w Polsce, mąż posiada jeszcze jakis meldunek w Niemczech- pracuje tam jako praownik najemny(przez polska agencje pracy) to jakie mamy szanse na kindergeld. Dodam tylko ze moj urzad gminy nie chce- twierdzi ze nie moze potwierdzic składu rodziny na druku z familienkasse. Mogą wystawić swoje zaświadczenie o meldunku na którym będa wszystkie osoby zameldowane pod tym adresem. Co robić przeczytałam wszystkie posty i nadal nic nie rozumiem

Jeśli Twój MOPS nie chce Ci dokumentu potwierdzić, to zgłoś to do Regionalnego Ośrodka Pomocy Społecznej ( jeden w każdym województwie), bo to przez ten urząd będą tak naprawdę wysyłane papiery do FK.
Wasze różne meldunki w Pl nie mają większego znaczenia, bo nie liczy się gdzie kto zameldowany, tylko jakie osoby należą do WSPÓLNEGO gospodarstwa domowego.
Na KG macie szanse, jeśli mąż pracuje w De dłużej niż 186 dni w roku i odprowadzany jest w De od jego wypłaty podatek.

To zaświadzenie dotyczące składu rodziny można potwierdzić wogóle w MOPSIE?, myślałam, że tylko w ewidencji ludności w gminie- byłam już dwa razy, USC też odmówił.

Witam!
decyzja doszła - dałam ją przetłumaczyć.
mam jeszcze małą wątpliwość ? czy moje zatrudnienie w pl bedzie miało jakiś wpływ na otrzymanie KG.???
Mąż dalej pracuje w DE na minijob ale bez meldunku a KG przyznali.
Jak to wygląda z tymi numerami identyfikacyjnymi z DE?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki :)

Witam!
decyzja doszła - dałam ją przetłumaczyć.
mam jeszcze małą wątpliwość ? czy moje zatrudnienie w pl bedzie miało jakiś wpływ na otrzymanie KG.???
Mąż dalej pracuje w DE na minijob ale bez meldunku a KG przyznali.
Jak to wygląda z tymi numerami identyfikacyjnymi z DE?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki

jeśli pracujesz, to sie wszystko zmienia. Krajem własciwym do wypłaty świadczenia jest Polska, chyba, że Ci przekracza dochód, to wtedy zachodzi koordynacja i Niemcy muszą płacic.

Witam serdecznie może ktoś z was mi podpowie bo już się w tym wszystkim gubię.
Mieszkamy z mężem w DE jesteśmy tu zameldowani mąż pracuje na pełen etat a ja na mini job. Obecnie jestem w ciąży i chciałabym wziąć Elterzeit na 12 miesięcy a mąż na 2 miesiące z tym, że mąż chciałby to podzielić czyli wziąć jeden miesiąc w kwietniu a potem miesiąc w styczniu, i teraz zastawiamy się czy jest taka możliwość i co z Elterngeld czy najpierw musi złożyć wniosek na jeden miesiąc Elterngeld a potem w styczniu jeszcze raz?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Ojciec dziecka 7 tygodni przed planowanym rozpoczeciem urlopu "tacierzynskiego", musi informowac o tym swojego pracodawce. To samo dotyczy matki, nie nalezy zapominac o tym 7- tygodniowym terminie. Oczywiscie ojciec moze wziac wiecej niz 2 miesiace tego urlopu, ale wtedy bedzie on odliczony od tego matczynego. W sumie zawsze musi wyjsc maksymalnie 14 miesiecy, przy czym pierwsze 2 miesiace, oficjalnie "wychowawcze", podlegaja pod "Mutterschutz" i tak sa tez finansowane. Czyli faktycznie netto, z 14 miesiecy robia sie tylko 12.

Minimalna dlugosc swiadczenia, to 2 miesiace, a wiec nie mozna 2x po miesiac.

https://www.vaeter-zeit.de/elternzeit-03/antrag-arbeitgeber.php

Ostatnia edycja:
nika44 napisał:
jeśli pracujesz, to sie wszystko zmienia. Krajem własciwym do wypłaty świadczenia jest Polska, chyba, że Ci przekracza dochód, to wtedy zachodzi koordynacja i Niemcy muszą płacic.

Witam a jak wygląda sytuacja kiedy mąż dalej pracuje w de a ja pójdę za jakiś czas na zasilek dla bezrobotnych ? Jak to wygląda?

Będziesz musiała złożyć od nowa wniosek o wnowienie KG. Oczywiście teżod nowa decyzje odmowne z PL odnośnie rodzinnego i 500 + dosłać.
Twoja sytuacja jest dla mnie zadziwiająca, że Wam cokolwiek przyznali, bo normalnie KG jest przecież uwarunkowane od płacenia podatku w DE, a Twój mąz pracując na mini job takowego nie płaci. Dlatego zastanawiałabym się, czy tu w ogóle nie nastąpiła pomyłka:(
Pamiętajcie, ze każdą zmianę trzeba niezwłocznie zgłaszać do Fk. W przeciwnym wypadku, gdy COŚ sie okaże po czasie, będziecie musieli zwracac otrzymany KG. W przeciągu kilku miesięcy, nie mówiąc juz lat są to duże kwoty.

Powrót