Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zakzak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
RE: zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

++++ Część druga wątku http://forumprawne.org/niemcy/16-zasilek-rodzinny-na-dzieci-kindergeld-27.html ++++

Witam!

Przepraszam jeśli już podobny temat był poruszany, sprawa jest nagląca, w miarę możliwości chciałabym otrzymać szybko odpowiedź. Moja mama mieszka w Niemczech, ja wraz z tatą w Polsce. Przez 3 lata liceum otrzymywałam zasiłek z Niemiec, jednakze byłam wtedy czasowo zameldowana u swoich dziadkow. Rok temu dostalam się na studia w swoim rodzinnym mieście, wysłałam wniosek, niedawno otrzymalismy decyzję odmowną. Jeśli dobrze się orientuję, decyzja była podparta tym, że to ojciec powinien starać sie o zapomogi. Ponoć wyniknęło to ze zmienionego prawa Unii Europejskiej. Nie wiem czy istnieje możliwość odwołania się, będę starała się coś zdziałać. W każdym razie, w tym roku rozpoczynam studia na innej uczelni, w innym mieście.

Teraz moje pytanie: czy meldując się tymczasowo w Niemczech będę w stanie otrzymywać w dalszym ciagu ten zasiłek? Albo inaczej: jak zabezpieczyć się przed kolejną odmową?

za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:

nie ma w Niemczech zameldowania tymczasowego,
zameldowanie w Niemczech łączy się z opłacaniem obowiązkowego ubezp. zdrowotnego,
wniosek składasz sama,
prawdopodobnie źle zrozumiałaś powód odmowy...
najlepiej wklej tutaj tekst po niemiecku.

Czy jesli dziecko mieszka w Niemczech z rodzicami....to muszę się starac w Polsce o rodzinne, zeby mi nie potracali z KG tej kwoty polskiego rodzinnego? Teraz jest w Polsce w miesiacu sierpniu nowy okres zasilkowy, wiec warto zlozyc wniosek, aby sie pozniej FK nie czepiala? Pzdr

Dzień dobry. Ponieważ jest to druga cześć powtórzę moją historię: mieszkam z dzieckiem w Polsce, matka dziecka od 10 lat w Niemczech ( wyszła za mąż ). Zwróciłem się do niej o przekazanie mi jej danych ( miejsce pracy,numer ubezpieczenia ) bo sam chcę wystapić o KG, a dostałem pismo-informację od jej adwokata,że Kindergeld mi się nie należy. Czy to Waszym zdaniem prawda ?!

Nie , to nie prawda, KG nalezy sie rodzicowi ktory sprawuje opieke nad dzieckiem.....czyli temu w ktorego gospodarstwie domowym przebywa dziecko. Jesli była małzonka płaci alimenty, moze sobie odliczyc polowe KG....tzn. jej przyslguje polowa i Tobie polowa.....niestety.
Proszę napisac do Familienkasse, w okregu zamieszkania byłej małżonki.....jesli to sprawi Panu problem, to moge sprawdzic w internecie adres tego urzedu. Familienkassy znajduja sie przy Arbeitsamcie....a zazwyczaj jest to jeden urzad w miescie. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję Pani za odpowiedź.A przede wszystkim za chęć pomocy.
Myślę,że mogę jej potrzebować, a wtedy na pewno napiszę. Pozdrawiam bardzo.

Nie ma sprawy i miłego dnia pozdrawiam.

Hejka ;)
Dręczy mnie jedna kwestia i po dłubaniu pośród postów mam już zakręcony mózg ;D

Sedno sprawy brzmi tak- mój partner ubiega sie o kindergeld. wysłał już odpowiedni formularz itd.
ale.! nie jesteśmy małżeństwem, mamy dwa osobne meldunki, lecz mieszkamy razem wraz z naszym dzieckiem ;) ( wynajmujemy mieszkanie )

ii przysłano mu właśnie pismo, iż proszą o nadesłanie naszych meldunków.

uwzględnie jeszcze, że mała ma meldunek tam gdzie jej tato.

co zrobić.? poinformowac ich że mają wspólny meldunek czy córka musi byc zameldowana tam gdzie ja.?

Wydaje mi sie ze jesli to partner ubiega sie o kindergeld i ma taki sam meldunek jak dziecko to oznacza dla Familienkasse ze mieszka z dzieckiem i wtedy mu sie nalezy Kindergeld. Jak najszybciej brac slub to moja rada. Za duzo problemow wszedzie.

hah no właśnie nie podoba mi sie branie ślubu na potrzeby urzędów.. ;)

też tak mi sie wydaje z tym dokumentem o meldunku. tylko czy dla nich opiekun, który pracuje za granicą to będzie równoznaczne z tym że mieszkają razem.?

Juz spotkalem sie z taka sytuacja i powiedziano nam ze to powinno przejsc. Ojciec jest tutaj w niemczech a dziecko w polsce z matka. I ojciec byl zameldowany gdzie indziej niz matka i syn. I babka z familienkasse powiedziala ze wystarczy tylko to zeby dziecko bylo zameldowane tam gdzie ojciec i to mowie o polsce. Kazala wziasc tylko zaswiadczenie z urzedu w polsce ze mieszkaja razem. Ale jakby sie to skonczylo to nie powiem bo wzieli slub :) i ojciec zameldowal sie do nich i wszystko bylo jasne. A to ze ojcowie pracuja za granica a dzieci sa w polsce to chleb powszedni.

Posiada ktoś*wniosek o Kindergeld dla pracowników przygranicznych?

witam,
może ktoś zna odpowiedź na nurtujący mnie problem. Otóż na trzecim roku studiów licencjackich, zaczęłam naukę na jednolitych studiach magisterskich. Licencjat ukończyłam, a jednolite robię nadal. Czy w takiej sytuacji nadal przysługuje mi kindergeld :?: może to być potraktowane jako kontynuacja nauki :?:

Wydaje mi sie ze jak najbardziej bo tutaj dostarcza sie zaswiadczenie o kontynuacji nauki, ktore napewno dostaniesz od uczelni.

Witam mam pytanie czy firma prowadzaca sprawe kindergeld moze bez uprzedzenia zmienic moje dane osobowe

zakzak napisał:
++++ Część druga wątku http://forumprawne.org/niemcy/16-zasilek-rodzinny-na-dzieci-kindergeld-27.html ++++

Witam!

Przepraszam jeśli już podobny temat był poruszany, sprawa jest nagląca, w miarę możliwości chciałabym otrzymać szybko odpowiedź. Moja mama mieszka w Niemczech, ja wraz z tatą w Polsce. Przez 3 lata liceum otrzymywałam zasiłek z Niemiec, jednakze byłam wtedy czasowo zameldowana u swoich dziadkow. Rok temu dostalam się na studia w swoim rodzinnym mieście, wysłałam wniosek, niedawno otrzymalismy decyzję odmowną. Jeśli dobrze się orientuję, decyzja była podparta tym, że to ojciec powinien starać sie o zapomogi. Ponoć wyniknęło to ze zmienionego prawa Unii Europejskiej. Nie wiem czy istnieje możliwość odwołania się, będę starała się coś zdziałać. W każdym razie, w tym roku rozpoczynam studia na innej uczelni, w innym mieście.

Teraz moje pytanie: czy meldując się tymczasowo w Niemczech będę w stanie otrzymywać w dalszym ciagu ten zasiłek? Albo inaczej: jak zabezpieczyć się przed kolejną odmową?

za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam

A oto co pisałam w poprzedniej wiadomości (tak dla przejrzystosci)

Powrót