zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ooo i przyszedł Antrag auf Kindergeld z Familienkasse Dortmund po polsku!!
Czyli niby wszystko jasne, ale jak ja mam to teraz wypełnic??
Czy wnioskodawcą mam być ja??
Jeśli tak to czy w danych jako wspołmazonka mam podac ojca dziecka, skoro on nigdy nie był moim małzonkiem?

To jest raczej wniosek dla Polaków, którzy pracują w Niemczech, a jak ja osobiscie mam go wypełnic? Skoro ojcem jest obywatel niemiec, znam ostatnie miejsce zatrudnienia, ale chyba obecnie jest na zasilku socjalnym.

Czy jest ktos w takiej sytuacji??

Nie wiem, jak mam sie do tego zabrac!!

Familienkasse odpisała mi, ze to ja mam być wnioskodawczynią, ale nie mogą mi meilowo pomóc przy wypełnianiu:(

witam wszystkich!wiem ze na temat kindergeldu jest mnóstwo wątków wiele innych informacji ale chciałabym sie poradzic was doswiadczonych a mianowicie mam córeczke z która mieszkam w Polsce,ojciec biologiczny mieszka w Niemczech (nigdy dziecka nie widział ale o alimenty go podalam)ja zasiłku w Polsce nie dostaje poniewaz on ma prawo w Niemczech do kindergeldu, natomiast tego nie przekazuje dziecku,czy sa mozliwosci niemieckiej famillienkasy czy innego urzedu zeby przekazywane to bylo na dziecko a nie dla niego?dzwoniłam do ROPSU ale tam pracuja ludzie którzy sami nie wiedza i kazdy mowi co innego?bede wdzieczna za kazda odpowiedz pozdrawiam

Zadzwon albo napisz do Familienkassy w danej miejscowości, podaj dane ojca - zeby zlozyc wniosek o Kindergeld musiał mieć akt urodzenia córki.. Oczywiście, ze powinien Tobie przekazywac Kindergeld, ewentualnie pomniejszac alimenty o połowe.

Ojciec płacący alimenty ma prawo odliczyc sobie polowe Kindergeld i reszte powinien tobie wysłac, czyli cały Kindergeld i alimenty pomniejszone o 92 euro ( no chyba ze alimentów masz 400 zł to rzeczywiscie niewiele z tego zostaje) przelicz sobie i napisz jak to wychodzi

no alimenty sa przez Konwence nowojorską bo nie płacił a zasądzone mam 800 zł przez polski Sąd,wiec jak to obliczyc?

Ja mam identyczną sytuacje, alimenty zasądzone 1000 zl, komornik działa na podstawie Konwencji Nowojorskiej, ojciec dziecka o Kindergeld nigdy nie wystąpił, alimentów nigdy nie płacił i nie są ściagalne..

Co do Pani: To wg niemeickiego prawa powiniec przekazywać 184 euro Kindergeld + 800-92 euro =420 zł , czyli razem okolo 750 zl (kindergeld ) + 420 zł (alimenty) = około 1170.

Na stronie Ropsu jest taki wniosek z prośba o przekazywanie świadczen na konto w Polsce, proszę się postarać o to żeby świadczenia przychodziły na Pani konto

A alimenty to osobna sprawa wtedy będzie, jeśli nie będa placone to mozna ściagąć przez komornika..

Jeszcze jedna sprawa, to gdzie były zasądzone alimenty- bo jesli w Niemczech to Sąd niemeicki już odliczył połowę Kindergeld.

w Polsce miałam zasądzone alimenty i Sąd Okręgowy -wydział obrotu zagranicznego to załatwiał w mojej sprawie, a z Ropsu dostałam pismo ze mi sie kindergeld nie nalezy bo ja nie pracuje, teraz córka ma orzeczenie o niepełnosprawności i zasiłku tez nie dostane bo on ma do tego prawo do świadzen rodzinnych mimo tego ze w Polsce zasiłek pielęgnacyjny nie oblicza sie z dochodu dostaje kazdy kto ma chore dziecko ,juz nie wiem co robic zastanawiam sie czy nie iśc z tym do jakies gazety lub telewizji bo to prawo jest nienormalne a sprawiedliwosci nie ma! a czy u Pani załatwia to Rops?

Ja aktualnie sama na własna ręke staram się o Kindergeld, jak sobie sama nie poradze to zajmie sie tym odpowiednie biuro- dziś do mnie dzwonili i ta sprawa jest do wywalczenia , oczywiscie za opłatą.
Pośredniczyc w załatwianiu zasiłku niemieckiego rodzinnego będzie oczywiście ROPS.

W moim przypadku wychodzi na to,ze prawo mozna łatwo obejśc, jak w Niemczech nie osiaga się dochodu powyżej 900 euro to tatusiowi nic nie zrobią i mozna tak bimbac sobie całe zycie, ja wskazałam majątek a komornik i tak nic nie ruszy..

Pani maz owszem moze dostac kindergeld tutaj pod warunkiem ze pani nie pobiera zasilku rodzinnego w polsce.Maz musi isc po antrakt do Familienkase wypelnic te formularze rowniez pracodawca i bedza Panstwo ppotrzebowali zaswiadczenie ze szkoly jesli dzieci juz chodza do szkoly przetlumaczone na niemicki.Zycze powodzenia i pozdrawiam

zlozylam wniosek o zasilek pielegnacyjny (dziecko ma orzeczona niepelnosprawnosc). po dwoch tygodniach zlozylam o zasilek rodzinny ze wskazaniem adresu ojca dzieci w Niemczech. przekraczam prog dochodowy - polski zasilek mi sie nie nalezy.
bylo to we wrszesniu/pazdzierniku, do tej pory nie ma sladu po zasilku pielegnacyjnym, bo podobno te sprawy MUSZA byc rozpatrywane jednoczesnie, a temat kindergeldu moze ciagnac sie do 1,5 roku.
slyszeliscie cos na ten temat? jest jakas podstawa prawna, ktora nakazuje rozpatrywac oba podania jednoczesnie? zostalismy tym sposobem pozbawieni zasilku, ktory nalezy sie z tytulu niepelnosprawnosci .... bez wzgledu na dochod.

Jeśli Twoje wnioski o rodzinne zostały już przekazane do ROPS to ROPS ma miesiąc na poinformowanie Ciebie kto w Twoim przypadku będzie wypłacał swiadczenia rodzinne .Jeśli uzna że pierwszeństwo ma inny kraj to niezwłocznie przekazuje Twoje wnioski do tego kraju .i wtedy tamten kraj ma czas na rozpatrzenie 2 miesiące.Tak więc cała procedura może potrwać 3 miesiące.

basisko napisał:
zlozylam wniosek o zasilek pielegnacyjny (dziecko ma orzeczona niepelnosprawnosc). po dwoch tygodniach zlozylam o zasilek rodzinny ze wskazaniem adresu ojca dzieci w Niemczech. przekraczam prog dochodowy - polski zasilek mi sie nie nalezy.
bylo to we wrszesniu/pazdzierniku, do tej pory nie ma sladu po zasilku pielegnacyjnym, bo podobno te sprawy MUSZA byc rozpatrywane jednoczesnie, a temat kindergeldu moze ciagnac sie do 1,5 roku.
slyszeliscie cos na ten temat? jest jakas podstawa prawna, ktora nakazuje rozpatrywac oba podania jednoczesnie? zostalismy tym sposobem pozbawieni zasilku, ktory nalezy sie z tytulu niepelnosprawnosci .... bez wzgledu na dochod.[/QUO

ja złozyłam wniosek we wrzesniu 2008 a odpowiedz-decyzje przysłali 29 czerwca 2010 roku wiec prawie 2 lata teraz tez sie staram o zasilek i swiadczenie pielegnacyjne i domyslam sie ze z tym tez bedzie problem...ale to jest chore prawo które tylko szkodzi dzieciom

powiedz prosze, czy wyplacili wstecz?
czy od momentu wydania decyzji?
jak to jest?

nic nie wypłacili decyzja była odmowna poniewaz pierwszenstwo ma kraj pracy ojca czyli niemcy,i nic mi nie dali,skoro mi nie dali to on tam pobiera ale na dziecko kindergeldu nie placi,pani''urzednik'' z ROPSu kazala mi wystosowac pismo ,mija 3 miesiace i nic,tydzien temu wyslalam sama do Famillienkasse zobaczymy co odpisza, teraz mam zlozone wnioski na ZAsiłek i swiadczenie pielegnacyjne na córke zobaczymy co bedzie, a jak u pani juz cos wiadomo?

kazali dzwonic za tydzien, bo podobno nie dostali jeszcze dokumentow. od momentu otrzymania maja 30 dni na wydanie decyzji.
jak to tak dlugo trwa, to czy jest zgodne z prawem?

no mi powiedzieli w Ops-ie ze niby 3 miesiace ale znajac zycie to napewno to bedzie dłuzej,i napewno nie przyznaja , wogole to jak dzwonilam do Ropsu to pani''urzednik'' nie wiedziala co mi ma powiedziec stwierdzajac ze sama nie wie ale chyba nie bo skoro ojciec pobiera tam kindergeld to ja w Polsce takiego czegos moge nie otrzymac, moim zdaniem to prawo jest chore bo skoro dziecko ma orzeczenie w Polsce i tu mieszka i to ja sie nim opiekuje to przez jakies koordynacje tego nie dostane -nienormalne, zastanawiam sie czy tej sprawy nie naglosnic w mediach

Witam :) Mieszkam w Polsce i wysyłam byłej małżonce alimenty do Niemiec na dwójkę dzieci. Od połowy bieżącego roku jesteśmy po rozwodzie. Mam wrażenie że ex ukrywa przed Niemieckim urzędem fakt iż dostaje alimenty i pobiera w całości kindergeld.Przypuszczenia moje wynikają z faktu iż nie chce ona mi ujawnić numeru konta bankowego , lecz prosi o przesyłanie alimentów pocztą:) Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak uregulować tę sprawę prawnie i gdzie zasięgnąć informacji o stanie faktycznym?

Pozdrawiam serdecznie:)

witam,a ma pan alimenty sądownie przyznane? najlepiej taka sprawe skierowac do ROPS-u odpowiedniemu miejscu zamieszkania.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót