zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Polakom należy się 164 euro. Niezależnie czy pobierają czy nie tu(polska)świadczenia rodzinne. ja na 4 miesiące dostałam po 55 euro a na kolejne 4 po 41 euro. Także brak tu ładu i składy, dziecko ma 15 lat. A od maja 2010 roku do Norymbergi przesłano dokumenty. I bądź tu mądrym, pozdrawiam. :)

Dnl to niemożliwe ,bo od stycznia 2010 kindergeld wynosi 184EURO

dokladnie

choc musze przyznac ze znajomy pobiera juz tu od lat KG..184 tez pobieral po podwyzce styczniowej 2010
ale teraz mu placa mniej,,niby potracaja polskie rodzinne ,ktorego nie pobiera w PL..bo nawet nie przysluguje:(

Tak, dobrze, wynosi 184 Euro ale dla dzieci mieszkających w niemczech a dla tych, którzy mieszkają w Polsce 164 euro.

Witam, a na mój post ktoś zna odpowiedz?? Dnl Ty dostałas, a wiem ze sama skladałas wniosek z Pl prawda? mialas wszystkie dokuemnty?? Moze ja tez dostane jednak.. no i jak mam sie zachowac na tej sprawie, poinformowac Sąd , ze kindergeld mozna odliczyc od alimentów??

To w koncu jak to jest z tym KG jesli moje dzieci ja utrzymuje pracuje w Niemczech one mieszkaja w Polsce ale nie u bylego meza tylko sa tam zameldowane, jedno mieszka na stancji bo studia ma 100 km od miejsca zameldowania a drugie w internacie 40 km od miejsca zameldowania oczywiscie sa w moim gospodarstwie domowym tylko ten meldunek ich mi przeszkadza a nie mam gdzie ich zameldowac na stale tak ze narazie musi tak zostac puki nie kupie jakiegos mieszkania w Polsce sama jestem zameldowana od rozwodu u mojej mamy czy naprawde to jest takie istotne gdzie sa zameldowane to tam naleza do gospodarstwa domowego ja dostawalam do maja KG ale wstrzymali mi z powodu tego zameldowania czy wystarczy ze dam im tymczasowy meldunek

witam! ja dzisiaj dostałam odp z Familienkassy i musze wysłac pismo ze nic nie dostaje w polsce a'' ojciec'' bierze dla siebie,i to pismo przeslac mam do głownego odziału do Nurnberg, a oni niby mi wysla antragi jakies....tylko nie wiem czy pisac emailem czy poleconym listem,moze ktoś mi podpowie?dziekuje

Jeżeli masz do nich adres e-meilowy to pisz,wtedy masz potwierdzenie
powodzenia

Ja bym mimo wszystko wyslal dodatkowo list. Urzedy niemieckie nie sa wybitnie nastawione na nowoczesnosc, maja jakas tam ogolna skrzynke mailowa, ktora sprawdza jakas dziumdzia dla calego urzedu i czy potem wydrukuje tego maila i wysle poczta wewnetrzna dalej czy nie, to wielka niewiadoma

Sylwia NK
dzieci musza przebywac w twoim gospodarstwie

Ostatnia edycja:
annaol81

witam!na sprawie lepiej też nie poruszaj tematu kg bo i tak to oleją.Ja też byłam w sądzie i od razu radzę ci nastaw się na sprawę apelacyjną,tam na pewno podejdą realniej do tego niż w sądach rejonowych.Wniosek o dalsze rodzinne wysłałam 20 grudnia 2010 a 6 stycznia odpowiedż aż byłam zaskoczona.Teraz zapytam ich na jakiej podstawie odliczają alimeny i skąd są dwie różne kwoty.Pozdrawiam.

mi sie wydaje, ze ojciec dziecka zejdzie do 500 zł alimentów, odliczy sobie polowe Kindergeld i zostanie mu 100 zł do spłaty, zgodnie z prawem niemieckim. No chyba, ze wogole Kindergeld nie będzie sie nalezał,, to juz inna sprawa.

Mój mąż od maja 2009 roku pracuje w Niemczech...jest na polskim kontrakcie.Płaci podatki...ZUS w Polsce. Mamy 2 dzieci 5lat i 10 lat,ja nie pracuje....czy w związku ze zmianą przepisów w Niemczech nalezy nam się KINDERGELD??? Błagam o jakąkolwiek odpowiedż.....czytam i czytam i kurcze ciągle cos nowego wyczytuję. :what:

podatki to chyba musi w Niemczech placic zeby uzyskac Kindergeld
to jest warunek

Od chwili przystąpienia Polski do Unii Europejskiej 01.05.2004r Polacy mogą otrzymać zasiłek rodzinny KINDERGELD - czyli świadczenia pieniężne na dzieci z niemieckiej instytucji Familienkasse. Zasiłek przysługuje także wtedy, gdy dzieci nie mieszkają w Niemczech. Kindergeld jest świadczeniem dla rodzin, których członkowie, obywatele UE są trwale związani z Niemcami jako krajem - mieszkają tam, osiągają dochody i płacą podatki i są w Niemczech ubezpieczeni.
http://eurocash-kindergeld.pl/zasilek-rodzinny

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
podatki to chyba musi w Niemczech placic zeby uzyskac Kindergeld
to jest warunek

Od chwili przystąpienia Polski do Unii Europejskiej 01.05.2004r Polacy mogą otrzymać zasiłek rodzinny KINDERGELD - czyli świadczenia pieniężne na dzieci z niemieckiej instytucji Familienkasse. Zasiłek przysługuje także wtedy, gdy dzieci nie mieszkają w Niemczech. Kindergeld jest świadczeniem dla rodzin, których członkowie, obywatele UE są trwale związani z Niemcami jako krajem - mieszkają tam, osiągają dochody i płacą podatki i są w Niemczech ubezpieczeni.
Eurocash - Zasiłek rodzinny Kindergeld

No własnie....są w Niemczech ubezpieczeni!!!!!!! mój mąż pracuje na kontrakcie .....wszelkie ubezpieczenia płacone są w Polsce!!!!!! W Niemczech płaci tylko podatek......na stronie eurocash-u jest napisane :
"Wnioskodawca może również: być pracownikiem oddelegowanym z firmy polskiej lecz podlegać ubezpieczeniu społecznemu w Niemczech (Sozialversicherung)"
I chyba raczej nic z tego :mad:

Do Kateriny76. Niestety nie otrzymasz zasiłku z Familienkasse, gdyż nie są odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne.

Tutaj mam pytanie . Czy ktoś z Forumowiczów złożył do Sądu w Niemczech pozew przeciwko Familienkasse że nie wypłaca całej kwoty zasiłku ,mimo tego że ma decyzje że w Polsce takowy nie przysługuje? Belunia chyba jest w tej materii najbardziej obyta.

tak jest od maja 2010
czy go pobierasz w PL czy nie..to potracaja

znajomemu tez potracili zaraz w maju,,choc wczesniej mial w calosci
mam info na temat Kindergeld i zmian ,ale niestety nie moge tego tu wstawic

napisze prywatna wiadomosc

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
tak jest od maja 2010
czy go pobierasz w PL czy nie..to potracaja

znajomemu tez potracili zaraz w maju,,choc wczesniej mial w calosci
mam info na temat Kindergeld i zmian ,ale niestety nie moge tego tu wstawic

napisze prywatna wiadomosc

Czy ta odpowiedż była skierowana do mnie????:what:

witajcie,mam problem z kindergeld,pracuje w niemczech ale zameldowana jestem w polsce,ktos mi powiedzial ze moge starac sie o kindergeld..wyslali mi dokument antrag auf kindergeld i tam jest na gorze nr.steuer-id ja nie posiadam takiego numeru ..i co mam teraz robic dalej?prosze o pomoc:)z gory wielkie dzieki

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót