zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
raczej uzyskac a nie odzyskac
bo tamte ktore pobral juz nie wroca

OD 1 MAJA 2010 r. ZMIENIŁY SIĘ ZASADY DOTYCZĄCE PRZYZNAWANIA ZAGRANICZNYCH ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH-Zmieniły się także procedur wymiany informacji między instytucjami łącznikowymi w Polsce i za granicą, co znacznie przyśpieszy przyznawanie świadczeń. Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.
klik
Zmiana w zasadach dot. Zagranicznych Świadczeń Rodzinnych

. Od 1 maja 2010 r. (odnośnie wniosków składanych po 1 maja 2010 r. przez osoby wchodzące w skład rodzin których członkowie przemieszczają się na terenie UE):
http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

A gdzie mam sie udac zeby uzyskac ten kindergeld???
I jeszcze chcialam sie dowiedziec czy tam jest tak jak w polsce ze po roku musi na nowo wziasc zaswiadczenia ile ja pobieram rodzinnego w polsce czy nie?
dziekuje i pozdrawiam

udac nalezy sie do ROPS
poczytaj tematy przerabiane tu .Kobiety w takiej sytuacji jak ty juz składały w Polsce na niemieckie rodzinne wnioski.
Nie wiem jak jest w przypadku Polakow czy co roku trzeba zanosic zaswiadczenia,ale rodzinne polskie bedzie potracone z niemieckiego obojetnie czy je pobierasz czy nie tam

w polsce trzeba zanosic co roku ale mi wlasnie chodzilo jak to jest u niemcow... czy tez co roku musza skladac wnioski czy jakies zaswiadczenia czy np jak byly maz pobral swistki z polski o wysokosci mojego rodzinnego przyznano mu kindergeld to bedzie pobieral juz zawsze? czy co jakis czas musi dostarczyc jakies zaswiadczenie bo np w polsce podwyzszyli rodzinne.

Pobieram juz dlugo ,nigdy nic nie musialam donosic,
moze pozniej jak corka skonczy szkole .

Ale w przypadku polakow to chyba co roku.Przypomnialo mi sie ze znajomy, ktory tu pracowal do niedawna ,co roku zyczyli sobie zaswiadczenia z Polski czy dzieci uczeszczaja do szkol.

belunia napisał:
Pobieram juz dlugo ,nigdy nic nie musialam donosic,
moze pozniej jak corka skonczy szkole .

Ale w przypadku polakow to chyba co roku.Przypomnialo mi sie ze znajomy, ktory tu pracowal do niedawna ,co roku zyczyli sobie zaswiadczenia z Polski czy dzieci uczeszczaja do szkol.

Jeżeli pobiera się z Niemiec KG to ważnym jest aby dostarczyć zaświadczenie ze szkoły że dziecko nadal się uczy, szczególnie wtedy gdy dziecko kończy 18 rok życia, bo teoretycznie do tego okresu należy się KG.Jeżeli nie dostarczysz zaświadczenia to można narazić się na wstrzymanie świadczenia.

przypuszczam ze bede musiala dostarczyc takie zaswiadczenie, jak corka bedzie w 10 klasie,ale niestety musi chodzic jeszcze potem 2 lata .Pozniej studenci tez maja prawo do 25 roku pobierac KG a bezrobotni po ukonczeniu szkoly tez przez jakis okres.
http://www.finanztip.de/recht/steuerrecht/f9840.htm

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich.Mam nowe wieści dotyczące mojej walki o uzyskanie kindergeldu z niemiec,Otóż 2 dni temu otrzymałam pismo z Familienkasse z Nurnberg z prożbą o uzupełnienie wniosku o zasiłek na dziecko(Antrag auf kindergeld) oczywiście w niemiecko-polskiej wersji z wpisanym Nr,kindergeld.Większość moich danych było już wpisane na tym wniosku.Dodatkowo prosili o wypełnienie zaświadczenia o zameldowaniu moim i dziecka,oraz zaświadczenie o nauce syna,i czy osiąga jakieś dochody jako że jest już pełnoletni.Dziwne to troche bo wszystkie potrzebne zaświadczenia zostały im już wysłane przez ROPS.Ale mam nadzieje że wkońcu coś się ruszyło,bo jest już nadany numer kindergeld,A może za szybko się cieszę co ?i nadanie numeru nic jeszcze nie znaczy .Jak myślicie??

Ja również takie coś dostałam z nadanym numerem itd, moje dane, dziecka + informacja która zostala wysłana do ojca dziecka z prośba o dostraczenie KG71 oraz informacja dla mnie, ze nie może byc wniosek rozpoatrzony jeśli nie dostraczy ojciec Niemiec tego dokumentu.

11edyta napisał:
Witam wszystkich.Mam nowe wieści dotyczące mojej walki o uzyskanie kindergeldu z niemiec,Otóż 2 dni temu otrzymałam pismo z Familienkasse z Nurnberg z prożbą o uzupełnienie wniosku o zasiłek na dziecko(Antrag auf kindergeld) oczywiście w niemiecko-polskiej wersji z wpisanym Nr,kindergeld.Większość moich danych było już wpisane na tym wniosku.Dodatkowo prosili o wypełnienie zaświadczenia o zameldowaniu moim i dziecka,oraz zaświadczenie o nauce syna,i czy osiąga jakieś dochody jako że jest już pełnoletni.Dziwne to troche bo wszystkie potrzebne zaświadczenia zostały im już wysłane przez ROPS.Ale mam nadzieje że wkońcu coś się ruszyło,bo jest już nadany numer kindergeld,A może za szybko się cieszę co ?i nadanie numeru nic jeszcze nie znaczy .Jak myślicie??

Odnośnie syna to powinnaś dostać formularz E - 402 aby potwierdziła go szkoła o ile się uczy . Niemcy też niezależnie od strony polskiej chcą potwierdzeń. Z jednej strony wydłuża to czas załatwienia sprawy a z drugiej strony jest to podwójna kontrola dokumentów. Nie masz się czemu dziwić bo to jest normalna procedura. Dane które podasz muszą być zgodne z prawdą bo możesz się w przyszłości zdziwić jak będziesz wezwana za kilka lat do zwrotu KG na dziecko na które dostałaś swiadczenie a faktycznie nie powinno się go dostać.

adam7114 napisał:
Odnośnie syna to powinnaś dostać formularz E - 402 aby potwierdziła go szkoła o ile się uczy . Niemcy też niezależnie od strony polskiej chcą potwierdzeń. Z jednej strony wydłuża to czas załatwienia sprawy a z drugiej strony jest to podwójna kontrola dokumentów. Nie masz się czemu dziwić bo to jest normalna procedura. Dane które podasz muszą być zgodne z prawdą bo możesz się w przyszłości zdziwić jak będziesz wezwana za kilka lat do zwrotu KG na dziecko na które dostałaś swiadczenie a faktycznie nie powinno się go dostać.

Być może ,że taka jest procedura,ale mój przypadek jest trochę skomplikowany,bo ja staram się już od przeszło 2 lat aby wkońcu zasiłek na dziecko ,którym to ja się opiekuje i ja wychowuję trafił do mnie ,a nie do ojca który nigdy syna nawet na oczy nie widział.Ale takie jest prawo które odbiera matkom polskie świadczenia ,gdy ojciec pracujący w niemczech chce pobierać ,i to on ma pierwszeństwo ze wzgledu na wykonywaną pracę.Nikogo nie obchodzi że dziecko nie dostaje z tego nawet złamanego grosza.Tak było w moim przypadku że ojciec mojego syna pobrał kindergeld od 2004 roku do maja 2010 i syn nie dostał nic,nawet alimentów w tym czasie nie płacił ojciec.Czasami wpłacił 70Euro,ale to jak chciał.ROPS zajmuje sie moją sprawą przez te 2 lata.ale niemieckie urzędy nie reagują na pisma które wysyła do nich ROPS.Więc co ja jeszcze mogę zrobić.Familienkasse ma wszystkie dane ojca skoro wypłacali jemu przez 6 lat,i nawet pisma że ojciec nie przekazuje nawet połowy kindergeld na dziecko,i mój wniosek o przekazywanie rodzinnego na moje konto w Polsce,nic nie dały.

jak widać każda sytuacja jest inna, każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie.. u mnie ojciec nigdy nie pobierał kindergeld, bo nawet nie miał dokumentów, nie chciał po prostu.. a u 11edyty sytuacja taka, że ojciec pobierał Kindergeld- nie widział dziecka, ale dokumenty potrzebne Edyta musiała mu dostarczyć..
także każda sytuacja niestety inna..

Witam.

Mam pytanie do 11edyty.

Jak długo czekałaś na odpowiedź z FK?
Swój Antrag auf Kindergel wypełniłam miesiąc temu i złożyłam u siebie w ROPS. Nie wypełniłam go do końca ponieważ uzyskałam informacje, że niemcy wszystko dopiszą bo znają moją sprawę. Miałam już wcześniej nr KG wpisany bo ojciec mojej córki go pobierał, ale został wstrzymany ze względu na nowe przepisy. Opisałam całą sytuację i to że jest pozbawiony władzy rodzicielskiej , dokumenty w związku z tym również dołączyłam do wniosku.
Uzyskałam informację, z Rops-u, że nie powinno w związku z moją sprawą żadnych problemów, ale z niemcami to różnie bywa.

Stąd moje pytanie- Jak długo czekałaś na informację z FK?

Witam wszystkich serdecznie.A więc Wampirek7777 ja składałam wniosek o świadczenia rodzinne z Niemiec na zwykłym polskim wniosku takim jaki obowiązuje gdy składa się w Polsce o rodzinne,i normalne wszystkie potrzebne zaświadczenia jak do Polskiego rodzinnego.Potem mój GOPS przesłał ten wniosek do ROPS jako że ojciec dziecka zamieszkuje i pracuje w Niemczech, i po niespełna miesiącu dostałam informację z ROPS że mój wniosek został wysłany do Niemiec jako instytucji mającej pierwszeństwo do
wypłaty rodzinnego,i że Niemcy otrzymali mój wniosek 4 listopada 2010r.No i tu wszystko stanęło w miejscu tzn. co jakiś czas dostawałam wiadomość Z ROPS że instytucja niemiecka nie podjęta jeszcze żadnej decyzji mimo że po 2 miesiącach od otrzymania mojego wniosku powinni jakoś się ustosunkowac do podjęcia jakichkolwiek kroków ,to nadal milczą.A ROPS nie może nic więcej zrobić w mojej sprawię jak tylko co jakiś czas monitować pisma.I tak było do 26 kwietnia.,bo wtedy otrzymałam z Nurnberg
wspomniane jak już wcześniej pisałam Antrag do uzupełnienia.

Tak więc trwało to prawie 6 miesięcy,jak się do mnie odezwali z Niemiec.Teraz nadal pozostaje mi czekać co zrobią po otrzymaniu wypełnionego (chociaż nie w całości ,bo informacji o ojcu nie wypełniłam bo po prostu nie wiem gdzie pracuje ,i tych wszystkich punktów w Antragu dotyczących ojca)

Ale napiszę Wam coś jeszcze że ROPS w ogóle jak spostrzegłam i wywnioskowałam na moim przykładzie nie orientuje sie w przepisach i nic nie wie .Gdy zwróciłam się do osoby która prowadzi moją sprawę o pomoc w wypełnieniu tego Antragu ,to popatrzył na mnie jak na kosmitkę która przynosi jakieś pismo nie wiadomo po co i do czego potrzebne i napisane chyba po hebrajsku bo nic nie rozumiał.Jedynie ci mi powiedział to to że mam wypełnic według własnego uznania i na własną odpowiedzialność bo ONI w
niczym nie mogą mi pomóc .Bo wszystkie potrzebne wnioski i zaświadczenia ONI tzn. ROPS już wysłali do niemiec i to wszystko.

11 edyta, ja otrzymałam taki sam Antrag z nadanym numerem jak Ty, ale jak sie okazalo ojciec dziecka nie dostarczył im KG71, więc jesli tego nie zrobi ( a na pewno nie zrobi dobrowolnie) to wynikało z pisma, ze wniosek nie będzie rozpatrzony, przesłano mi równiez kopie pisma jaką wysłałi do niego, na jego adres z terminem do polowy maja.
Dziwne to, bo on ma też drugie dziecko, więc muszą jego dane gdzieś widnieć w Familienkasse.. u mnie narazie cisza.

witajcie!ja tez dostałam antrag na KG ale są tam tez formularze dla ojca,familienkassa pisze ze mam przekazac je ''ojcu'' z którym nie mam kontaktu,wiec jest to bardzo dziwne dlaczego oni tego nie zrobili skoro on mieszka w Niemczech ja w Polsce,nawet gdybym przekazala mu ta poczta to on i tak im tego nie odesle zebym ja nic nie dostała wiec nie wiem co w tej sytuacji zrobic...pomocy

Witajcie.Okazuje się że zmiana przepisów która weszła w życie z dniem 1 maja 2010 ,która miała ułatwić nam pobieranie należnych świadczeń i tak nie jest dla nas,chociaż dzieci są z nami i to my sprawujemy nad nimi opiekę .Dużo na ten temat jest pisane ,jak to pięknie wygląda .ale niestety jak zawsze z problemem musimy radzić sobie same:(

Mniej zasiłków dla polskich rodziców - Porady prawne dla kobiet - mobbing, prawo pracy, rozwody, emerytury - Dziennik.pl - wiadomości, informacje, rozrywka

Czy naprawdę tak jest że ojciec musi wyrazić zgodę na pobieranie przez nas matki zasiłku rodzinnego,?a co w przypadku gdy zwykła złośliwość ojca nie pozwala nam na skorzystanie z naszych praw? czy matki które mieszkają w niemczech i oczywiście ojcowie też (niemieccy rodzice) też matka musi znać adres pracy ojca ,mieć jego zaświadczenie o zatrudnieniu?i zgodzie na pobieranie rodzinnego?.Przecież też w niemczech jest tak że rodzice nie mieszkają razem bo nigdy nie byli małżeństwe,lub też rozwiedli się i ojciec nie wiadomo gdzie mieszka bo nie utrzymuje kontaktu.

Oj nie potrafię tego wszystkiego zrozumieć..

.Przecież też w niemczech jest tak że rodzice nie mieszkają razem bo nigdy nie byli małżeństwe,lub też rozwiedli się i ojciec nie wiadomo gdzie mieszka bo nie utrzymuje kontaktu.

zadnych danych ojca nie musialam podawac w wnioskach o Kindergeld skoro nie mieszka na terenie Niemiec.

tyle ze my pobieramy na innych warunkach niz wy.

Jezeli bedziecie pracowaly na terenie Niemiec, lub przebywaly na zasilku dla bezrobotnych, wtedy macie prawo do KG .Od ojca nic potrzebne nie bedzie.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót