zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
poczytaj tu chyba dziewczyny skladaly t juz wnioski a jedna nawet dostala przyzne ,ale niestety pare groszy 40 euro tylko po odliczeniu aliment i polskiego zasilku rodzinnego bo go odlicza czy go pobierasz czy nie w Polsce

o ile dobrze pamietam bylo to w tym temacie lub innych nizej
http://forumprawne.org/niemcy/143567-jakie-zmiany-nasapily-od-1-maja-w-przyznaniu-kindergeld.html

OD 1 MAJA 2010 r. ZMIENIŁY SIĘ ZASADY DOTYCZĄCE PRZYZNAWANIA ZAGRANICZNYCH ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH
Od 1 maja 2010 r. osoby ubiegające się o wyższe zagraniczne zasiłki rodzinne będą je otrzymywać szybciej. Zmiany wynikają z nowych regulacji zasad koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

1 maja 2010 r. zmieniły się zasady regulujące tzw. koordynację systemów zabezpieczenia społecznego. Dotyczy to w szczególności ustalania, który kraj ma wypłacać świadczenie rodzinne, gdy jeden rodziców pracuje za granicą. Obok miejsca wykonywania pracy przez tego rodzica oraz kraju pobytu dzieci, regionalny ośrodek polityki społecznej będzie też brał pod uwagę miejsce zamieszkania, gdy rodzic nie pracuje w Polsce, ale ten, który przebywa za granicą nie ma pracy. Wynika z tego, że koordynacją będą też objęci np. rodzice prowadzący działalność gospodarczą w Niemczech, nawet jeżeli nie podlegają przepisom o ubezpieczeniu społecznym. Zmieniły się także procedur wymiany informacji między instytucjami łącznikowymi w Polsce i za granicą, co znacznie przyśpieszy przyznawanie świadczeń. Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.

http://mops.ostroda.pl/index.php/in...zasadach-dot-zagranicznych-wiadcze-rodzinnych

te wnioski ma wyslac ROPS tam gdzie trzeba
Od 1 maja 2010 r. (odnośnie wniosków składanych po 1 maja 2010 r. przez osoby wchodzące w skład rodzin których członkowie przemieszczają się na terenie UE):

W przypadku ustalenia, że Polska jest krajem mającym pierwszeństwo do wypłaty świadczeń, po wyeliminowaniu przez gminę decyzji z obrotu prawnego, lub w przypadku, gdy do ROPS został przekazany wniosek w trybie art. 23a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych ROPS wszczyna postępowanie w sprawie ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych i wydaje w tym zakresie decyzję administracyjną.
Jeżeli ROPS uzna (na podstawie informacji uzyskanej z zagranicznej instytucji właściwej), że na podstawie ustawodawstwa państwa aktywności zawodowej członka rodziny może istnieć prawo do dodatku dyferencyjnego niezwłocznie przekazuje wniosek do instytucji właściwej tego państwa członkowskiego oraz informuje o tym zainteresowanego. Ponadto ROPS powiadamia instytucję państwa aktywności zawodowej członka rodziny o swojej decyzji w sprawie wniosku oraz o kwocie wypłaconych świadczeń rodzinnych. ROPS informuje o tym Państwo pobytu członka rodziny w formie decyzji o ustaleniu właściwości.

http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

Ostatnia edycja:
Do tej pory otrzymywałam na dziecko 215euro z tego tytułu iż jest on 4 dzieckiem czy to mozliwe ,żeby ta kwota teraz zmniejszyła się do 40euro.
A więc wychodzi na to że druki powinnam pobrać z urzędu gminy????
Dziękuję za szybką odpowiedz.

na tak jezeli to 4 dziecko to sie zgadza kwota
40 euro to moze nie ,ale albo potraca sume aliment albo 92 euro nalezace sie ojcu ktory placi alimeny

wysle Ci informacje na prywatna poczte tu

ja złożyłam w MOPSie, MOPS przesłał do ROPSu a ten do Niemiec.
wiem, że Niemcy przesłali juz odpowiednie dokumenty do ROPSu i ten po wypełnieniu ich przekaze je do niemieckiego urzędu.

teraz dalej czekam
nie ma pewności czy otrzymam ten kindergeld, bo ojciec dzieci sobie rości do niego prawo. nie wiem, co z tego wyniknie. decyzja zależec będzie tez od interpretacji niemieckiego urzędu, dowiedziałam się, że niektóre urzędy odmawiaja wypłaty bo dzieci "rozwiedzione" nie są rodziną - bez sensu.

Ja dopiero dziś uzyskałam wniosek z urzędu miasta i tam będę musiała go złożyć.Pani kierowniczka uprzedziła mnie ,że potrzebny do wniosku będzie wyrok sądu o alimentach,problem w tym ,że z ojcem dziecka doszliśmy w tej sprawie do porozumienia bez sprawy sądu i nie mam takiego wyroku.

basisko czy ty też musiałaś mieć taki wyrok??Trochę mnie to dziwi bo wcześniej familienkassa nie upominała się o alimenty.Mogłabyś mi napisac jakie dokumenty musiałaś jeszcze przedstawić do wniosku??np meldunek,metrykę...itp

A po co wyrok?to chyba tylko do polskiego zasilku potrzebny jest wyrok.
W niemczech przeciez ojcowie placa dobrowolnie tez i nie potrzeba wyroku.Poprostu placacy pomniejsza alimenty o 92 euro rowna polowe Kindergeld nalezaca sie jemu.

No właśnie czytałam to co wczoraj mi przesłałaś na pw i też mnie to zdziwiło.Coraz większe mam wrażenie ,że niektórzy urzędnicy nie mają zielonego pojęcia w zakresie swoich obowiązków.Na moim przykładzie to widać .Trzy razy urzędnik z urzędu miasta odsyłał mnie z kwitkiem ,że oni nie zajmują się rodzinnym a gdy dziś udałam się bezpośrednio do kierowniczki sekcji świadczeń rodzinnych od razu kobietka wiedziała o co chodzi i wezwała swojego pracownika na dywanik.

tak, ja musiałam złożyć z dokumentami koopię wyroku...
mnóstwo dokumentów, a i tak dostałam dwa pisma na 4 strony o brakach w moich papierach.
okazało się jednak, że pani urzedniczka ich nie zauważyła ... ale już mam to za sobą
i czekam
oczywiście ex ma ochotę na kindergeld należący się naszym dzieciom, jaka będzie decyzja urzędu - jeszcze nie wiadomo.

Nie wiem jak jest w Polsce- moze rodzinne jest dla dzieci
w Niemczech jest dla rodzicow" na dzieci"..rowno po polowie jezeli nie zyja razem

Witam,ojciec mojego syna dostawał rodzinne w Niemczech ale w tamtym roku napisał mi że mu zabrali,ja mieszkam z synem w Polsce, nie byliśmy małżeństwem i nie utrzymujemy ze sąbą kontaktów.Jak mogę sie dowiedzieć czy on naprawde nie dostaje tego rodzinnego,nie chce mi przesłać dokumentu, że tego nie otrzymuje ,przecież musiał dostać jakąś odmowe.
Proszę o odpowiedz,z góry dziękuje;)

Nie dostaje bo weszlo nowe prawo od 1 maja 2010!!!!!i juz mu sie nie nalezy!!
teraz masz skladac Ty wnioski w Polsce na Niemiecki zasilek..poczytaj tematy juz przerabiane tu kilkanaście razy a nawet wyzej w tym temacie..
w odmowie napewno mial napisane ze anspruch do rodzinnego ma osoba u ktorej dziecko przebywa w gospodarstwie,(czyli matka)
inni ojcowie takie same odmowy dostali (nie dotyczy to malzenstw ktore prowadza wspolne gospodarstwo)

http://forumprawne.org/niemcy/143567-jakie-zmiany-nasapily-od-1-maja-w-przyznaniu-kindergeld.html

OD 1 MAJA 2010 r. ZMIENIŁY SIĘ ZASADY DOTYCZĄCE PRZYZNAWANIA ZAGRANICZNYCH ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH
Od 1 maja 2010 r. osoby ubiegające się o wyższe zagraniczne zasiłki rodzinne będą je otrzymywać szybciej. Zmiany wynikają z nowych regulacji zasad koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.

1 maja 2010 r. zmieniły się zasady regulujące tzw. koordynację systemów zabezpieczenia społecznego. Dotyczy to w szczególności ustalania, który kraj ma wypłacać świadczenie rodzinne, gdy jeden rodziców pracuje za granicą. Obok miejsca wykonywania pracy przez tego rodzica oraz kraju pobytu dzieci, regionalny ośrodek polityki społecznej będzie też brał pod uwagę miejsce zamieszkania, gdy rodzic nie pracuje w Polsce, ale ten, który przebywa za granicą nie ma pracy. Wynika z tego, że koordynacją będą też objęci np. rodzice prowadzący działalność gospodarczą w Niemczech, nawet jeżeli nie podlegają przepisom o ubezpieczeniu społecznym. Zmieniły się także procedur wymiany informacji między instytucjami łącznikowymi w Polsce i za granicą, co znacznie przyśpieszy przyznawanie świadczeń. Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.

http://mops.ostroda.pl/index.php/in...zasadach-dot-zagranicznych-wiadcze-rodzinnych
Od 1 maja 2010 r. (odnośnie wniosków składanych po 1 maja 2010 r. przez osoby wchodzące w skład rodzin których członkowie przemieszczają się na terenie UE):

W przypadku ustalenia, że Polska jest krajem mającym pierwszeństwo do wypłaty świadczeń, po wyeliminowaniu przez gminę decyzji z obrotu prawnego, lub w przypadku, gdy do ROPS został przekazany wniosek w trybie art. 23a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych ROPS wszczyna postępowanie w sprawie ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych i wydaje w tym zakresie decyzję administracyjną.
Jeżeli ROPS uzna (na podstawie informacji uzyskanej z zagranicznej instytucji właściwej), że na podstawie ustawodawstwa państwa aktywności zawodowej członka rodziny może istnieć prawo do dodatku dyferencyjnego niezwłocznie przekazuje wniosek do instytucji właściwej tego państwa członkowskiego oraz informuje o tym zainteresowanego. Ponadto ROPS powiadamia instytucję państwa aktywności zawodowej członka rodziny o swojej decyzji w sprawie wniosku oraz o kwocie wypłaconych świadczeń rodzinnych. ROPS informuje o tym Państwo pobytu członka rodziny w formie decyzji o ustaleniu właściwości.
http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

Ostatnia edycja:
Hej,a jeśli wyszłam za mąż to czy też moge sie ubiegać,bo kolezanka która pracuje w UM w wydziale rodzinnym mowiła mi ze dostane napewno odmowę z ROPSu,bo w PL mi sie nie nalezy,przekracza dochód.

nie wiem co ma wspolnego jedno z drugim,
jak wiekszosc pobierajacych Niemiecki Kindergeld nigdy w Polsce nie pobieralo rodzinnego bo im dochod przekraczal.
przeciez to oni maja ustalic kto ma wyplacac swiadczenia rodzinne, Polska czy Niemcy

Ostatnia edycja:
Witam
Dołączyłam się do forum,ponieważ i my mamy problem z kindergeld a mianowicie od miesiąca sierpnia 2010r została nam wstrzymana wypłata na dójkę dzieci ot tak sobie bez powiadomienia,bez pisma i uzasadnienia,to już 7 m-cy!
Pobieraliśmy przez 4 lata bez żadnych problemów w całości czyli ostatnio 2x 184e.Mąż prowadzi cały czas nieprzerwalnie firmę jednoosobową w HH,posiada tam meldunek i od dnia założenia firmy opłaca ubezpieczenie zdrowotne czyli już 5 lat,kiedy inni zaczęli to robić jak wszedł taki obowiązek,rozlicza sie z niemieckim urzedem skarbowym sumiennie co roku.Ja z dziećmi jestem w Polsce,tu jest nasze wspólne gospodarstwo domowe,nie jesteśmy w separacji i nie mamy rozwodu.Normalna kompletna rodzina:)Co roku od złożenia pierwszego wniosku otrzymywał komplet dokumentów do wypełnienia,zbierałam do tego wszystkie potrzebne zaswiadczenia,odsyłałam do ROPS-u w Szczecinie a ROPS po sprawdzeniu i wypełnieniu swoich rubryk odsyłał do Familienkasse w HH.I taki komplet ostatnio został wysłany z ROPS do FAMKASSE w maju 2010r i jak wspomniałam wcześniej do lipca otrzymywaliśmy a od sierpnia cisza!!:(Osiem razy przez te wszystkie miesiące mąż był osobiście w famkassie zapytać dlaczego nie wypłacają i dlaczego nie dostał kompletnie zadnego pisma w tej sprawie i za każdym razem razem słyszał-zanotowałam lub zanotowałem przekażę osobie,która zajmuje się Pana kontem i proszę czekać na pismo!!!No i pisma jak nie było tak nie ma i kindergeld także:(Skrzynka prawie codziennie zapełniona kopertami i ulotkami ale z Famkasse nie dotarł do dziś ani jeden list.Napisaliśmy też mejla do nich z zapytaniem o co chodzi w styczniu ale do dziś nikt go nawet nie przeczytał,ponieważ nie mam odpowiedzi o przeczytaniu wiadomości przez odbiorce.W ROPS każą twierdzą,że w dokumentach było wszystko jak najbardziej w porządku i nie wiedzą dlaczego wstrzymali i każą czekać na list z uzasadnieniem albo jezdzić do nich i pytać.Ile można???????
Proszę o odpowiedz czy ktoś jest lub był w podobnej sytuacji?

derti1 napisał:
Witam
Dołączyłam się do forum,ponieważ i my mamy problem z kindergeld a mianowicie od miesiąca sierpnia 2010r została nam wstrzymana wypłata na dójkę dzieci ot tak sobie bez powiadomienia,bez pisma i uzasadnienia,to już 7 m-cy!
Pobieraliśmy przez 4 lata bez żadnych problemów w całości czyli ostatnio 2x 184e.Mąż prowadzi cały czas nieprzerwalnie firmę jednoosobową w HH,posiada tam meldunek i od dnia założenia firmy opłaca ubezpieczenie zdrowotne czyli już 5 lat,kiedy inni zaczęli to robić jak wszedł taki obowiązek,rozlicza sie z niemieckim urzedem skarbowym sumiennie co roku.Ja z dziećmi jestem w Polsce,tu jest nasze wspólne gospodarstwo domowe,nie jesteśmy w separacji i nie mamy rozwodu.Normalna kompletna rodzina:)Co roku od złożenia pierwszego wniosku otrzymywał komplet dokumentów do wypełnienia,zbierałam do tego wszystkie potrzebne zaswiadczenia,odsyłałam do ROPS-u w Szczecinie a ROPS po sprawdzeniu i wypełnieniu swoich rubryk odsyłał do Familienkasse w HH.I taki komplet ostatnio został wysłany z ROPS do FAMKASSE w maju 2010r i jak wspomniałam wcześniej do lipca otrzymywaliśmy a od sierpnia cisza!!:(Osiem razy przez te wszystkie miesiące mąż był osobiście w famkassie zapytać dlaczego nie wypłacają i dlaczego nie dostał kompletnie zadnego pisma w tej sprawie i za każdym razem razem słyszał-zanotowałam lub zanotowałem przekażę osobie,która zajmuje się Pana kontem i proszę czekać na pismo!!!No i pisma jak nie było tak nie ma i kindergeld także:(Skrzynka prawie codziennie zapełniona kopertami i ulotkami ale z Famkasse nie dotarł do dziś ani jeden list.Napisaliśmy też mejla do nich z zapytaniem o co chodzi w styczniu ale do dziś nikt go nawet nie przeczytał,ponieważ nie mam odpowiedzi o przeczytaniu wiadomości przez odbiorce.W ROPS każą twierdzą,że w dokumentach było wszystko jak najbardziej w porządku i nie wiedzą dlaczego wstrzymali i każą czekać na list z uzasadnieniem albo jezdzić do nich i pytać.Ile można???????
Proszę o odpowiedz czy ktoś jest lub był w podobnej sytuacji?

Jeżeli chodzi o korespondencję z Urzędami Niemieckimi to polecam wyłacznie listowną za potwierdzeniem odbioru. Jeżeli telefoniczna to prosić i zapisać sobie nazwisko osoby z którą rozmawiamy.

Tu informacja dla Beluni i innych zainteresowanych KG. W mojej sprawie dotyczącej niewypłacania w 100% KG przez Fam-kasse nastąpił przełom.Znaczy to tyle, że po kilku miesiącach wymiany korespondencji pomiędzy moim niemieckim pełnomocnikiem/wyspecjalizowana kancelaria finansowa/ a sądem do którego została złożona skarga na niewypłacanie 100% KG otrzymałem wiadomość na razie wstępną że Fam-kasse chce zawrzeć ugodę i wypłacić zaległości. Jak dostanę pisemne potwierdzenie napisze więcej.
Tu następna uwaga. Przed przekazaniem jakichkolwiek dokumentów w sprawach KG czy to na terenie Polski czy Niemiec zalecam robienie ich kserokopii. To właśnie te kopie doprowadziły do tego że mogłem się nimi okazać przed instytucjami Niemieckimi.

Najnowsza informacja dla walczących o pełna kwotę KG w Niemczech.
Niemcy podważyli polską decyzję odmowną dotyczącą świadczeń rodzinnych z tego powodu że nie jest dokładnie napisane na jaki okres zasiłkowy została wydana. Musi być napisane od jakiego dnia, miesiąca i roku do jakiego dnia miesiąca i roku. A tymczasem polskie urzędy piszą tylko okres zasiłkowy np: 2010/2011.
Zwracajcie na to uwagę bo przez ten szczegół Niemcy m.in. nie wypłacają nam pełnej wartości KG

Witam.A ja mam takie pytanie...moj ex od maja 2010r nie pobiera zasiłku na dziecko tak wywnioskowałam z pisma z Urzedu Marszałkowskiego,ale ja nigdy nie otrzymałam zadnych pieniedzy.Jak mozna sie dowiedziec czy był pobierany zasiłek poniewaz urzad w Polsce nie jest doinformowany?Była bym bardzo wdzieczna za pomoc.Zapomniałam dodac,iz moj ex mieszka od 10 lat w Niemczech.

"RE: zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

--------------------------------------------------------------------------------

Witam, dostałam dzisiaj z Ośrodka Polityki Spolecznej wiadomosc, ze otrzymali formularze serii E400 i w związku z powyższym prosze o dostarczenie róznych dokumentów.
Zwłaszcza o tym, czy pobieam świadczenie rodzinne w Polsce. Ja pobierałam, ale zrezygnowałam na rzecz świadczen Zagranicznych, ale nie przekraczam dochodu, wiec teoretycznie mi sie nalezy, nadal jestem osobą bezrobotną, dopiero od 4 kwietnia podejmuje pracę na etat.
Czy powinnam sie cieszyc, skoro otrzymałam juz te zawiadomienie, czy jeszcze nie czas na radosc?? "

DRODZY PAŃSTWO
12 LUTEGO DOSTAŁAM INFORMACJĘ Z DOLNOŚLĄSKIEGO OŚRODKA POLITYKI SPOŁECZNEJ, W CIĄU KILKU DNI ZEBRAŁAM POTRZEBNE DOKUMENTY I ODESŁALAM DO DOPS! DZIŚ ZADZWONILAM, ŻEBY DOWIEDZIEĆ SIĘ NA JAKIM ETAPIE JEST MOJA SPRAWA I WYOBRAŹCIE SOBIE, ZE MOJE DOKUMENTY NIE RUSZANE LEŻĄ JUZ 1,5 MIESIĄCA I CZEKAJĄ NA WYSŁANIE DALEJ DO NIEMIEC, NAWET NA POCZĄTKU PANI POWIEDZIAŁA MI, ZE NAWET NIC DO NICH NIE WPŁYNĘŁO!!! GDYBY NIE MOJE ZAPYTANIE TO PEWNIE BY POLEŻAŁY JESZCZE KOLEJNE MIESIĄCE!
SZANOWNE PANIE/PANOWIE Z DOPS, PROSZĘ WZIĄŚĆ SIĘ DO PRACY I PILNOWAĆ TERMINÓW I DOKUMENTÓW!!
NIE PO TO BIEGAMY PO URZĄDACH I ZBIERAMY TE WSZYSTKIE FORMALNE PAPIERY TYLKO PO TO, ZEBY U WAS SIE KURZYŁY W SZAFACH!!
A WY ILE CZEKACIE JUZ NA JAKIES DECYZJE?
BO U MNIE CIĄGNIE SIĘ TO JUZ OD LIPCA!

annaol81 napisał:
"RE: zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

--------------------------------------------------------------------------------

Witam, dostałam dzisiaj z Ośrodka Polityki Spolecznej wiadomosc, ze otrzymali formularze serii E400 i w związku z powyższym prosze o dostarczenie róznych dokumentów.
Zwłaszcza o tym, czy pobieam świadczenie rodzinne w Polsce. Ja pobierałam, ale zrezygnowałam na rzecz świadczen Zagranicznych, ale nie przekraczam dochodu, wiec teoretycznie mi sie nalezy, nadal jestem osobą bezrobotną, dopiero od 4 kwietnia podejmuje pracę na etat.
Czy powinnam sie cieszyc, skoro otrzymałam juz te zawiadomienie, czy jeszcze nie czas na radosc?? "

DRODZY PAŃSTWO
12 LUTEGO DOSTAŁAM INFORMACJĘ Z DOLNOŚLĄSKIEGO OŚRODKA POLITYKI SPOŁECZNEJ, W CIĄU KILKU DNI ZEBRAŁAM POTRZEBNE DOKUMENTY I ODESŁALAM DO DOPS! DZIŚ ZADZWONILAM, ŻEBY DOWIEDZIEĆ SIĘ NA JAKIM ETAPIE JEST MOJA SPRAWA I WYOBRAŹCIE SOBIE, ZE MOJE DOKUMENTY NIE RUSZANE LEŻĄ JUZ 1,5 MIESIĄCA I CZEKAJĄ NA WYSŁANIE DALEJ DO NIEMIEC, NAWET NA POCZĄTKU PANI POWIEDZIAŁA MI, ZE NAWET NIC DO NICH NIE WPŁYNĘŁO!!! GDYBY NIE MOJE ZAPYTANIE TO PEWNIE BY POLEŻAŁY JESZCZE KOLEJNE MIESIĄCE!
SZANOWNE PANIE/PANOWIE Z DOPS, PROSZĘ WZIĄŚĆ SIĘ DO PRACY I PILNOWAĆ TERMINÓW I DOKUMENTÓW!!
NIE PO TO BIEGAMY PO URZĄDACH I ZBIERAMY TE WSZYSTKIE FORMALNE PAPIERY TYLKO PO TO, ZEBY U WAS SIE KURZYŁY W SZAFACH!!
A WY ILE CZEKACIE JUZ NA JAKIES .DECYZJE?
BO U MNIE CIĄGNIE SIĘ TO JUZ OD LIPCA!

Ja ostatnio otrzymałem odpowiedź na pismo z ROPS po 6 m-cach.
ROPS czy DOPS ma czas na załatwienie formularza z serii E do Trzech miesięcy.Za granicę dociera po kolejnym miesiącu lub dwóch.Póżniej kolejny czas może miesiąc a może trzy i dostaniesz odpowiedź.

Witam.Ja co jakiś czas dostaję pismo z mojego ROPS-u,że moje wnioski o rodzinne zostały przesłane do instytucji niemieckiej jako państwa właściwego do wypłaty świadczeń rodzinnych w pełnej wysokości ,gdyż zostało ustalone że to instytucja niemiecka jest właściwa na zasadzie pierwszeństwa.I tak moje wnioski leżą sobie tam (w niemczech)od 4 listopada 2010,i do tej pory instytucja ta nie podjęła żadnej decyzji ,jak również nie zajęła stanowiska w danej sprawie.A POLSKI urząd może jedynie wysyłać ponaglenia i nic więcej .Tak więc będzie już 5 miesięcy i nic---cisza.Czy może ktoś oriętuje się jak długo można tak czekać .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót