zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak jak pisalem,znowu dostaja Kindergeld ojcowie.Znam duzo facetow ktorym wogole nie zostal odebrany Kindergeld.
Najlepiej by bylo dogadac sie z EX zeby przesylal Kindergeld do polski,i zalatwiac to przez niemcy a nie przez jakies urzedy w polsce,wtedy urzad niemiecki ma tylko miesiac na rozpatzrenie sprawy.

Witam

nie wiem czy temat poruszam na dobrym forum ale spróbuje.

Otrzymałem propozycje pracy w Niemczech i zastanawiam się jakie są możliwości świadczeń socjalnych. Mamy 2jkę dzieci, zona jest w tej chwili na urlopie macierzyńskim ale jeśli wyjedziemy to nie wiem czy lepiej by mialała status osoby bezrobotnej czy lepiej żeby przeszła na urlop wychowawczy.
Jakie są możliwości otrzymywania zasiłku na dzieci jaka kwota wchodzi w grę
?

tylko zasilek rodzinny 184 euro na kazde dziecko

Dziś dzwoniłam do Dopsu, zeby dowiedzieć się co słychać w mojej sprawie i miła Pani poinformowała mnie, że nadal sprawdzają ( od roku) czy zachodzi koordynacja.. Z Niemiec dostali tylko pismo, że nie wiedzą z czego utrzymuje się ojciec dziecka ( :)).

Jestem ojcem wychowującym dziecko -córka (13 LAT) (mieszkamy w Polsce) - matka jej jest częściowo pozbawiona władzy rodzicielskiej i od 11 lat mieszka i pracuje w Niemczech, w tym roku a dokładnie rzecz ujmując w maju, złożyła wniosek o rodzinne w Niemczech, załatwiałem potrzebne dokumenty i podpisywałam, czy w razie pozytywnej odpowiedzi musi mi przekazać te pieniądze (jakieś prawne druczki są na to), czy muszę sam pisać, że dziecko mieszka ze mną w Polsce. jak to załatwić, bo myślę, że z pewnością mi nie odda tych pieniędzy, i twierdzi, że do tej pory nie ma odpowiedzi, czy to możliwe?, czy ja tez powinienem dostać jakąś odpowiedz tu do polski?, bo we wniosku pisałem swój adres tutaj. Jak to załatwić?:(

mozesz zlozyc wnioski w ROPS na niemiecki zasilek,temat przerabiany kilka razy tu,,poszukaj ,poczytaj/nowe przepisy od maja 2010..tyle ze pewnie bedzie potrzebna jej zgoda..ale glownie,tak jak w przypadku obywatela Niemiec,,zasilek nalezy sie temu ,gdzie dziecko przebywa w gospodarstwie

Ostatnia edycja:
dzięki za szybką odpowiedź:). A czy to możliwe, że nie dostała jeszcze odpowiedzi, bo mi cały czas wpiera, że nie dostała jeszcze :o , czy mogła już pobrać wyrównanie te wstecz i pierwsze rodzinne bieżące od maja, jak złozyła wniosek?

ja nie wiem czy jej przyznaja ,bo raczej od 1 maja nie nalezy sie ,skoro dziecka nie ma w gospodarstwie..

nadplacaja do 4 lat wstecz,jezeli w tym okresie pracowala ,ale na sama decyzje moze czekac dlugo jezeli dziecko w Polsce mieszka,,co innego gdyby mieszkalo tu

czyli ja mógłbym się starć, bo dziecko mieszka ze mną, dzięki wielkie :)

jeszcze raz dzięki, a czy należy mi się KINDER GELT -jeżeli matka mieszka w Niemczech?

Witam wszystkich serdecznie i przepraszam, jeżeli powtórzyło się już to pytanie (szukałam, ale nic nie znalazłam).
Pobieram w Niemczech Kindergeld, ale co miesiąc jest on pomniejszany o kilkanaście euro, które "przysługują" mi w Polsce. Sęk w tym, że mieszkam na stałe w Niemczech i zasiłek w Polsce mi nie przysługuje ze względu na dochody. Wiele razy próbowałam tłumaczyć paniom w Familienkasse, że nie dostanę nic w Polsce i za każdym razem słyszę to samo - "przysługują pani pieniądze, proszę je odebrać w Polsce".
Czy mogę się od takiej decyzji odwołać? Czy mogę pobierać CAŁY zasiłek w Niemczech?
Proszę o pomoc i pozdrawiam

tak teraz jest

moj znajomy mial to samo,,do maja 2010 pobieral w calosci a pozniej zaczeli odliczac polskie,,rowniez mieszka i pracuje tu w DE

prawo w maju 2010 troche sie zmienilo..chodzi o to ,ze teraz mozna pobierac w Polsce a Niemcy wyrownanie,jezeli rodzic pracuje w DE

tylko tam praktycznie nikomu nie przysluguje rodzinne bo przeciez dochod przekracza:D

tyle ,ze to tyczy sie tylko tych dzieci ktore mieszkaja w Polsce,bo gdyby mieszkaly tu,to musza miec wyplacone w calosci.

Dzień dobry!
Musze przyznać że staralam sie przebrnąć przez większośc odpowiedzi, ale zagmatwały mi cala sprawe jeszcze bardziej:O
Dostawałam Kindergeld do czerwca tego roku, w listopadze roku 2010 rozwiodałm sie z mężem Niemcem.
W czerwcu wróciłam do Polski z dziećmi, zgłosiłam to w Familienkasse, i zatrzymali mi KG...
miesiąc próbuje się z kimś skontaktować, kto powie mi co dalej, jaki wniosek.
Jednego razu lączono mnie 11 razy! Po miesiącu jedna z Pań kazała mi wypełnić wniosek KG51 i wysłać do Niemiec, do Bautzen.
Ale co z tego...
wniosek mam... ale nie ma w nim wzmianki jakiej kolwiek o ojcu dzieci, wszystkie zwroty są do wnioskodawczyni lub "małżonek"... jak jestem po rozwodzie, to jakby nie posiadam małżonka... nie mam pojęcia...
co chwile słyszę co innego.. jedni mówią ze się należy ,inni że nie należy :( masakra jakaś. Tutaj czytam o tym, ze składacie przez polskie urzedy, ja dzwoniłam do polskich urzędów, we Wrocławiu powiedziała mi pani ze muszę w de się dowiedzieć...

szukam porady nie wiem gdzie sie zgłosić... Tyle lat milczalam :(
mój były maż ma obywat.niemieckie mieszka i pracuje w niemczech i wydaje mi sie ze bierze rodziine na nasze dzieci nie wiem jak mam to sprawdzic kogo sie poradzic w tej sprawie / wgl sie dziecmi nie interesuje tylko placii mi alimenty ktore zapewne sa z `KINDERGELD` ktore tam dostaje wiec moim zdaniem oszukuje mnie i panstwo niemieckie bo to nie sa pieniadze od nego na dzieci tylko panstwowe , prosze o jakas rade w tej sprawie jak mozna to sprawdzic ?
-mieszkam w polsce obecnie jestem bez pracy , dzieci maja obyw. polsko -niemieckie chodza w polsce do szkoly .
Prosze o jaks pomoc

Witajcie kochani.Ja również tak jak Annaol81 otrzymałam z Familienkasse pismo w którym jak sama sobie przetłumaczyłam żądają aby ojciec syna uzupełnił druk KG 71,i mam im to wysłać.Ja z ojcem mojego syna nie utrzymuję żadnych kontaktów od chwili gdy mnie zostawił jak zaszłam w ciążę.Ojciec nigdy nie posiadał władzy rodzicielskiej i nie interesował się synem.ALE o tym pisałam już we wcześniejszych postach..Muszę napisać kilka słów w związku z tym do FK,ale nie wiem czy jest to poprawnie napisane gdyż nie znam zupełnie języka niemieckiego.Jeśli ktoś mógłby na to spojrzeć i ocenić i ewentualnie odpowiedzeć czy dobrze, czy wyszło mi z tego masło maślane.Pomóżcie proszę.

Ich halte mit dem Vater meinen Sohn keine Kontakte,und nicht habe einer Möglichkeit der Ausfüllung des Drucks KG71. Herr***** verweigert sich eine Ausfüllung und einer Unterschreibung.Ein Vater interessiert sich sich keinen Sohn von dem Gebären und niemals besaß eine elterliche Kraft

zle napisane:))
ale do poprawek wołajcie Pogodniaka..

smilie_h_001.gif

witam.
Po 3 miesiącach od zlozenia anntragu w ROPS-ie dostałam wypłaconu kindergeld z niemiec na moją córkę. Brawo w koncu sie udało

Ponadto antragu nie wypełniłam do konca, po prostu go złozyłam, pisma od familienkasse otrzymywałam do domu,nie odpisałam na jedno ich pismo a tu po miesiacu przyszla decyzja i kasa na konto. W decyzji wszystkie wyszczególnienia i czekalam tylko 3 miesiace. Ojciec dziecka nie musi sie zgodzic na to czy matka ma otrzymywac KG czy tez nie, głupota totalna osób ktore tak pisza, u mnie szybko została sprawa załatwiona bez jego zgody.

Ciekawe jak to mozliwe, ja już czekam rok na jakomkolwiek decyzję i Familienkasse napisała, ze wniosek nie może zostać rozpatrzony bez KG71. Więc możę Wampirek miała inną sytuację, niż myz Edytą

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót