zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ojciec mojego syna, ma też drugie dziecko, dziewczynke niecałe 4 miesiące młodszą od mojego dziecka i na nią dostaje zasilek, zapewne skladała matka dziewczynki, ale nazwisko nosi ojca, wiec on chyba tez miał w tym jakiś udział??

jezeli ta kobieta mieszka w DE,to zasilek otrzymala bez "udzialu ojca:)"

ja nawet danych ojca nie musialam wpisywac na wniosku,tak jakby nie istnial:))) dzieci nosza nazwisko jego oczywiscie.. /rozwódka/

nazwisko nie gra zadnej roli,bo tu dzieci uznane przez ojcazazwyczaj nosza nazwisko matki,moga tez ojca.

ojciec przez uznanie dziecka nie nabywa nawet praw do niego,ma je tylko matka..

za zgoda matki,,moze takowe i on otrzymac...oczywiscie jezeli chodzi o dzieci nieslubne:))

Ostatnia edycja:
matka dziewczynki jest Niemką, dziewczynka nosi nazwisko ojca, dziecko jest nieślubne, więc jesli rzeczywiście jest tak jak pisze Belunia, to i tak nic nie wskuram.

Do anno

A nie pomyslalas nad tym zeby zalozyc ojcu dziecka sprawe o podwyzszenie alimentow???
Na takiej sprawie musi przedstawic wszystkie dochody swoje i kobiety z ktora zyje.
I wtedy mozesz poruszyc sprawe Kindergeldu najlepiej wziasc taki Antrag ze soba na sprawe i faceta przycisnac do podpisu,po sprwie skopiowac dostarczone przez niego dokumenty i sprawa zakonczona.

ja mam przyznane 1000 zł z czego nigdy na oczy nic nie zobaczyłam od 3 lat, czyli od dnia urodzenia.. Myslalam, zeby podac dziadkow o alimenty uzupelniajace..

szukam radcy prawnego polskojęzycznego zajmującego się Kindergeldem,który może rozwiać moje wątpliwości i ewentualnie w razie potrzeby reprezentować.Proszę o namiary

Witam. Pod koniec 2010 roku, mnie i mojemu rodzeństwu przyznano zwrot i kontynuację (w przypadku najmłodszej siostry), Kindergeld za pracę mojego taty. Jest to spora sumka. Oficjalnie pieniądze mamy już przyznane, podobno zostały już wysłane. Niestety do polskiego banku nie dotarły. Po długich mękach, tata doszukał się w niemieckim urzedzie błędnego SFIFTU. Poprawiono, ale nic się nie zmieniło. Wysyłamy pisma gdzie się da, ale nikt się tym nie interesuje. Pieniądze wysłane w lutym 2011, ale my nic z tego nie mam. Proszę o pomoc.

Witam serdecznie!
Mój partner, ojciec 2 letniej córeczki, od 06.06.2011 pracuje w Niemczech. Ma zameldowanie w Niemczech, umowę o pracę na czas określony (12 miesięcy). Ma także zameldowanie w Polsce. Nie mamy ślubu, córka nosi nazwisko ojca, prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe. Wysłałam zapytanie do odpowiedniej Familienkasse w sprawie możliwości uzyskania Kindergeld. Miła Pani odpowiedziała, że w związku z tym, że nie mamy ślubu, tylko ja, jako matka mająca prawo do dziecka, mogę ubiegać się o KG. Pracodawca mojego partnera przekazał mu odpowiednie dokumenty i obiecał pomoc w sprawie ubiegania się o zasiłek, ale teraz wydaje mi się, że chyba po prostu nie wiedział, że nie mamy ślubu. Czy rzeczywiście tylko ja mogę ubiegać się o zasiłek rodzinny w Niemczech?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Czy rzeczywiście tylko ja mogę ubiegać się o zasiłek rodzinny w Niemczech?

tak tylko Ty mozesz/bo nie jesteście malzenstwem

zmiany z 1 maja 2010
choc jezeli macie wposlne zameldowanie w Polsce niech najpierw spróbuje partner(wspolne gospodarstwo)

Witam:)

Kindergeld zostal wstrzymany, prosza o zaswiadczenie o kontynuacji nauki (Studia).

Czy tryb nauczania (studia stacjonarne; niestacjonarne) i szkola (publiczna; niepubliczna) maja znaczenie odnosnie przyznania w dalszym ciagu swiadczenia ?

Bardzo prosze o pomoc. Dziekuje i pozdrawiam

Witam

złożyłam wniosek o kinda geld w pażdzierniku 2010 i do tej pory polski urząd nie odpowiedział na pismo dotyczące o zasiłek rodzinny nie mam pojecia ile to może jeszcze potrwać może ktoś z was wie? W lipcu tego roku urodziłam w niemczech córeczke i ona od razu dostała kinda geld a nie stety ta starsza córka musi jeszcze czekać co mam zrobić by popspieszli się z uznaniem mi Kinda geld dla tej starszej córki

Czytam wszystkie posty i w głowie mam już mętlik, przede wszystkim witam serdecznie, mam nadzieję, że pomoże mi ktoś i odpowie na moje pytania.
Otóż wkrótce mam zamiar wyjechać do Niemiec. Mam dwóch synów - 12-latka i prawie 18-latka. Będziemy zameldowani u siostry, która od lat tam mieszka. Jakie dokumenty potrzebuję do zameldowania? Co musi być tłumaczone na j. niemiecki? Będę miała pracę legalną i chciałabym się starać o zasilek rodzinny - jakie tu dokumenty będą mi potrzebne?Mój starszy syn pozostaje w Polsce i uczy się w gimnazjum dla dorosłych, czy na niego również mogę starać się o zasiłek rodzinny? Czy zgoda ojca na wyjazd młodszego syna musi być potwierdzona notarialnie i przetłumaczona na j. niemiecki?...a świadectwo szkolne z ostatniej klasy?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, mam mało czasu......a tyle niewiedzy.
Anka

Akty urodzenia dzieci na druku międzynarodowym,akt małżeństwa albo np. dokument stwierdzający rozwód, świadectwa z ostatniego roku szkolnego, zwłaszcza tego młodszego dziecka przetłumaczone. Do wizy często jest wymagany paszport, choć nie wszędzie.
Do Kg będzie potrzebne np. decyzja czy dziecko pobiera, pobierało w Polsce zasiłek przez ostatnie 5 lat lub ewentualnie decyzja odmowna jak się nie należało.
Co do zgody ojca, to nie mam na ten temat żadnej wiedzy.

Acha, do KG potrzebna będzie wiza, czyli pozwolenie na pobyt jeżeli nie macie obywatelstwa niemieckiego. Bynajmniej FK ode mnie tych dokumentów wymagała.

Agolka, dziękuję b. za informacje, ale z tą wizą, czy to pewne? Gdzie oto się starać? Myślałam, że od maja br nie jest potrzebne pozwolenie na pobyt?

to zalezy u kogo w gospodarstwie przebywa ten syn w Polsce, mozna pobierac na dziecko ktore nalezy do wspolengo gospodarstwa.Przepisy troche sie zmienily od 2010 r

jezeli mieszka z malzonkiem i jestescie nadal malzenstwem/nie ma problemu ,ale potrwa dluzej

nie dostniesz wizy

tylko Freizügigkeitsbescheinigung dla obywateli EU..wystarczy dowod osobisty na terenie DE
440px-Freizuegigkeitsbescheinigung.JPG

gdzie sie starac?to zalezy od miasta

w Ausländeramt / u was moze gdzies indziej,skoro masz prace dostaniesz bez problemu!!bez pracy i srodkow do zycia (marne szanse)

na temat zgody tez nic nie wiem..sama wyjechalam z dziecmi bez zgody

Ostatnia edycja:
Belunia dziękuję,młodszy syn jedzie ze mną - tu wiem - przetłumaczone świadectwo ostatniej klasy z Polski, akt ur. międz.i wiem. ze zgoda ojca(tylko nie wiem czy potwierdzona notarialnie). Natomiast starszy syn zostaje z ojcem w Polsce, musi ze względu na szkołę, ponieważ zawalił naukę normalnym trybem teraz kontynuuje gimnazjum dla dorosłych, w grudniu będzie miał 18ście lat, obecnie ma kuratora i wyjazd jest dla niego niemożliwy, szkoła ma uprawnienia szk. publicznej. Nie wiem czy jemu będzie tam się należał zasiłek rodz.. Z ojcem dzieci nie jesteśmy małżeństwem. Czytałam gdzieś tu na forum, że należy wypełnić druki, potwierdzone w odpowiednich urzędach. Skąd je wziąć i kto je potwierdza?

Jezeli nie jestescie malzenstwem, na terenie DE do dziecka masz tylko prawa Ty..

ojjj to z Kindergeld bedzie ciezko skoro nie jestescie malzenstwem,,wtedy musi ojciec wystapic o ten zasilek ,,na tych samych zasadach co kobiety nizej w temacie --na dziecko ktore bedzie tu z toba dostaniesz bez problemu

http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

Belunia, a jeżeli starszy również będzie zameldowany ze mną? Czy jest wgóle taka możliwość? Jakie dokumenty są potrzebne do zameldowania?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót