zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
do zameldowania
wystarczy dowod osobisty(paszport)

Jak bedzie zameldowany to beda chcieli poswiadczenie do jakiej szkoly tu uczeszcza

Witam !

Chciałbym nawiązać do Waszego tematu w przypadku wniosku o Kindergeld akty urodzeń muszą bezwzględnie być międzynarodowe czy mogą być np. skrócone ale przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. I jeszcze sprawa z w kwestii zasiłku rodzinnego jeżeli mam przyznany w Polsce zasiłek do końca października 2011. To z MOPR co potrzebuje mieć np. że od 1 listopada nie pobieram zasiłku czy to wystarczy czy może tak jak agolka napisała jakąś historie tnz. od kiedy do kiedy pobierałam i w jakiej wysokości.

Belunia, zaświadczenie ze szkoły to nie problem, pewnie musi być tłumaczone.
Nie wiem jak to jest z potwierdzeniem, że już się nie pobiera zasiłku rodz. w Polsce, też mnie to dotyczy, chciałabym wyjechać jak najszybciej, ale te wszystkie formalności mnie blokują. Przejdę się do urzędu, może coś mi podpowiedzą, chociaż jestem sceptycznie nastawiona.

jezeli dzieci mieszkaja w Polsce to niemiecki Kindergeld automatycznie bedzie pomniejszony o kwote polskiego zasilku..w Polsce mozna dalej pobierac(zmiany z 2010 r)

jezeli mieszkaja w DE,nie mam pojecia jak to wyglada/ ja nie potrzebowalam zadnych zaswiadczen z Polski.:wtedy nie bylo takich wymagan
akty urodzenia oddawalam polskie /skrocone-tlumaczone

Witaj Belunia

Mam pytanko dot. KG.
Jezeli matka dziecka, na ktore stara się otrzymac KG wyszla za mąż, (ale nie za ojca biologicznego dziecka )to moze miec jakiekolwiek problmy w zwiazku z uzyskaniem KG na dziecko w zwiazku z powyzsza sprawa?

Z tego co sie orientuję to chyba nie , ale wolałam zapytac takiego eksperta jaki Ty:).

U mnie nie stanowilo to zadnego problemu(w miedzyczasie otrzymywalam jeszcze zasilek z norwegii), ale moze przepisy sie pozmienialy?!

anka11100 napisał:
Belunia, zaświadczenie ze szkoły to nie problem, pewnie musi być tłumaczone.
.

mialam na mysli zaswiadczenie ze szkoly w Niemczech,,bo wspomnialas cos na temat zameldowania syna w DE?????

Wampirek7777 napisał:
Witaj Belunia

Mam pytanko dot. KG.
Jezeli matka dziecka, na ktore stara się otrzymac KG wyszla za mąż, (ale nie za ojca biologicznego dziecka )to moze miec jakiekolwiek problmy w zwiazku z uzyskaniem KG na dziecko w zwiazku z powyzsza sprawa?

nie

Witam serdecznie

Dzis dowiedzialem sie ze nalezy sie KG dla moich dzieci. Ja pracuje w DE a moja ex zona z dziecmi 14 i 17 lat w Polsce. Jestemy po rozwodzie. Czy faktycznie nalezy sie nam KG? Kto powinien zlozyc wniosek? Mam rowniez nieslubne dziecko lat 7 ale doczytalem ze skoro nie mielismy slubu to wniosek moze zlozyc tylko matka dziecka?
Matki pobieraja rodzinne w PL ale z tego co sie orientuje zostaje ono odliczone z KG?
Gdzies przeczytalem ze polowa KG nalezy sie ojcu ale nie wiem dlaczego? Faktycznie tak jest?
Rozumie ze potrzebne sa akty urodzenia dzieci, czy jeszcze cos?
Jestem w DE dlugo a pierwszy raz sie spotkalem z tym ze KG nalezy sie na dzieciaczki mieszkajace w PL
Dziekuje za pomoc

Ja pracuje w DE a moja ex zona z dziecmi 14 i 17 lat w Polsce

ex musi sama zlozyc wniosek..

Czy KG jest liczony na polowe? tzn polowa dla matki polowa dla ojca? Mozna to odliczyc od alimentow?

Do Bolo007
Wniosek mozesz zlozyc ty,na to nieslubne dziecko tez.Potrzebujesz wszystkie papiery z polski,jezeli ex-y nie beda chcialy tych papierow przeslac to zajmie sie tym Familienkassa.
Ja do dzisiaj dostaje Kindergeld,nawet te cale zmiany nic w u mnie nie zmienily.
A co do alimentow,tak polowe mozesz sobie odliczyc, jest twoja.

aska71 napisał:
Do Bolo007
Wniosek mozesz zlozyc ty,na to nieslubne dziecko tez.Potrzebujesz wszystkie papiery z polski,jezeli ex-y nie beda chcialy tych papierow przeslac to zajmie sie tym Familienkassa.
Ja do dzisiaj dostaje Kindergeld,nawet te cale zmiany nic w u mnie nie zmienily.
A co do alimentow,tak polowe mozesz sobie odliczyc, jest twoja.

Rozumie ze matka dostaje cale KG na swoje konto a ja odliczam sobie polowe od alimentow? Czy KG placa na moje konto a ja polowe odsylam matce z alimentami?

Obywatele polscy ubiegający się o zasiłek rodzinny w Niemczech w przypadku gdy jedno z rodziców dziecka mieszka w Polsce podlegają nie tylko przepisom prawa niemieckiego lecz również przepisom prawa polskiego i unijnego. Przy tym muszą być przestrzegane przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr. 883/2004 ważne od 01 maja 2010.Kindergeld można otrzymać na dzieci własne lub przysposobione, jeżeli tylko należą do gospodarstwa domowego wnioskodawcy.Pobieranie zasiłku rodzinnego w Polsce nie jest przeszkodą. Należy jednak wykazać ten fakt we wniosku do Familienkasse. Wówczas otrzymamy Kindergeld pomniejszony o świadczenia otrzymywane w Polsce.

Ostatnia edycja:
Do Bolo007
Kto dostanie pieniadze na Konto to zalezy od tego kto zlozyl Antrag na KG.
Z tymi alimentami jest dokladnie tak jak pisales.
Sprobuj sam zlozyc te papiery napewno bedzie to trwalo krocej,niz jak by twoja ex to zlozyla w polsce.
Zmiany od 1.5.2010 niby sa ale i tez ich nie ma,bo jezeli ojciec nie wypelni papierow,to kasy ex tez nie dostanie.Wszystko zalezy od urzednika,a nie od zmian.Ja dostaje do dzisiejszego dnia KG,raz sie odwolalem i jest ok.

belunia napisał:
Kindergeld można otrzymać na dzieci własne lub przysposobione, jeżeli tylko należą do gospodarstwa domowego wnioskodawcy..

a wiec jak wynika z tego przepisu ja nie moge zlozyc wniosku bo nie prowadzimy wspolnego gospodarstwa

Gdy ex zloza wniosek i ja go podpisze, oczywiscie wiadomo Ona dostanie kase na swoje konto mimo iz mam zasadzone alimenty moge polowe KG odliczac??
Aska71 wiadomo ze warto sprobowac :))

ja nie dostaje ani w Polsce, ani w Niemczech, bo ojciec dziecka nie chce podpisac od roku kg71. Składałam sama wniosek w Polsce, tak jak na normalne rodzinne polskie, dokładnie mija rok, bo mam składac nowy wniosek na nowy okres, a jeszce nie ma odpowiedzi co do tego kto ma wypłacac za 2010/2011. Biurokracja :)

annaol81 napisał:
ja nie dostaje ani w Polsce, ani w Niemczech, bo ojciec dziecka nie chce podpisac od roku kg71. Składałam sama wniosek w Polsce, tak jak na normalne rodzinne polskie, dokładnie mija rok, bo mam składac nowy wniosek na nowy okres, a jeszce nie ma odpowiedzi co do tego kto ma wypłacac za 2010/2011. Biurokracja :)

wspolczuje serdecznie bo ten ojciec jakis glupi:mad: skoro dziecko moze dostac pieniazki nie z jego kieszeni to w czym on widzi problem??? Zreszta zapewne ma Pani alimenty i zawsze polowe KG moze sobie odliczyc:cool: dziwne a nawet jakby nie odliczal to zawsze dodatkowa kasa:!:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót