zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Proszę mi pomóc, nie mogę znaleźć przetłumaczonego wniosku Kindergeld, :(

Witam, mam pytanie: Obecny mąż pracuje w Niemczech i składał o kindergeld na córkę z naszego małżeństwa i syna z mojego poprzedniego małżeństwa. Ojciec mojego syna płaci alimenty i mieszka w Irlandii. Czy w związku z tym, że biorę alimenty na syna mogą nie przyznać na niego kindergeld?

Czy w związku z tym, że biorę alimenty na syna mogą nie przyznać na niego kindergeld?

to chyba nie jest przeszkoda , jeżeli mieszkalibyście w Niemczech to na pewno przyznaliby bez problemu ,moja sąsiad otrzymuje Kindergeld na dziecko z pierwszego małżeństwa zony choć dziecko otrzymuje alimenta od ojca z Polski

Zastanawiam się jeszcze nad taką rzeczą: jeśli mąż pracując w Niemczech ma umowę od stycznia do listopada tego roku, i przyznają kindergeld to czy w następnym roku musi znów składać wniosek o kindergeld czy ewentualnie dosyłać tylko umowę o pracę?

jeśli pracę przedłużą Ci automatycznie od listopada, to wystarczy dosłać tylko zaświadczenie od pracodawcy, tzw. Arbeitgeberbescheinigung

Nowa umowa byłaby też od stycznia do listopada następnego roku.Będzie przerwa dwa miesiące. W takim przypadku zaświadczenie od pracodawcy wystarczyłoby?

szczerze mówiąc nie wiem, wydaje mi się, że ciągłość musi być zachowana. niech Pan się skontaktuje z Familienkasse

Witam:)
Chcialam zapytac gdzie powinnam podbic wnioski E401 i E411?bylam z nimi w MOPSie i nie chciano mi ich podbic....

czemu wiec w punkcie 9 napisano "instytucja w miejscu zamieszkania czlonkow rodziny"?znajomym meza podbijano te druki w MOPSie

ROPS, który działa chyba przy Urzędzie Marszałkowskim. Swoją droga ja nie musiałam wypełniać tych druków. Czasem Familienkasse sama kontaktuje się w sprawie tych druków z Urzędem Marszałkowskim:)

Dziekuje ...maz dostal zawiadomienie ze wyslano pisma do Polski ale uplywa juz dwa tyg a nadal nie ma ich w ROPSIE

Witam, kilka postów temu opisywałem mój problem.
Skończyłem szkołę w czerwcu 2012, rozpocząłem studia zaoczne w październiku 2012.
Zaraz poinformowaliśmy o tym Urząd Niemiecki, ale co chwila przysyłali zwroty, że ten dokument ma być inny, że chcą go jednak po polsku , a nie niemiecku itp.
Suma sumarum po prawie 6 miesiącach - tydzień temu zwrócili Kindergeld za czas czerwiec 2012 - luty 2013, prawie 1200 euro.
Także dla wszystkich tych, którzy czekają i czekają na odpowiedź, piszę tylko, że jeżeli odsyła się im to co chcą, to w końcu przyznawajom - należący się w końcu zasiłek...

czy para bez ślubu może się starać o kindergeld? mają inne zameldowanie w PL

Witam , jakbym mogła sprawdzić czy mąż pobiera KINDERGELD na dziecko w niemczech ?

Witam, mam ogromną prośbę.
Mój mąż pracuje jako kierowca ciężarówki u niemieckiego pracodawcy. Jest zatrudniony na stałe. W związku z tym, że tam zarabia, podatki także płaci w Niemczech.
Ja mieszkam w Polsce i również pracuję, mam 4 dzieci
Czy mam możliwość uzyskania KINDERGELD? Jeśli nie, to jakie warunki musiałabym spełnić? Dziękuję za wszystkie cenne odpowiedzi :).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót