zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
G

Guest

Mój mąż od kilku lat mieszka i pracuje w Niemczech legalnie.Płaci tam podatki. Ja z dziećmi mieszkam w Polsce. Nie pobieram zasiłku rodzinnego na dzieci. Czy mąż ma prawo otrzymywać zasiłek rodzinny na dzieci w Niemczech. Jak można to załatwić? Na jakie dokumenty prawne się powołać?

Niewiem jak jest w Niemczech ale radzilabym przejrzec ten site:
http://www.bff-online.de/kige/Kindergel ... tigte.html
Ja mieszkam w Holandii i dostaje zesilek dla dziecka tutaj i moge tez dostac na dziecko mieszkajace w Polsce. Jednak ja mam i polskie i holednerskie obywatelstwo. Jezeli ma Pani maz polskie obywatelstwo to chyba niepodlega prawu kozystania z zasilku w Niemczech tylko w Polsce. Ale niewiem. Na internecie mozna sie wszystkiego dowiedziec. Pani maz tez sam moze sie w niemczech dowiedziec. Wystarczy zadzwonic do danego urzedu ktory sie zajmuje wyplata zasilku na dzieci. W Holandii jest to osobna jednostka.
Powodzenia

[cytat:3ge4y0gq]
Mój mąż od kilku lat mieszka i pracuje w Niemczech legalnie.Płaci tam podatki. Ja z dziećmi mieszkam w Polsce. Nie pobieram zasiłku rodzinnego na dzieci. Czy mąż ma prawo otrzymywać zasiłek rodzinny na dzieci w Niemczech. Jak można to załatwić? Na jakie dokumenty prawne się powołać?
[/cytat:3ge4y0gq]

Jak mąż pracuje w Niemczech wtedy bez problemu może starać się o rodzinne
151e na dziecko trochę to trwa ale się opłaca .
Formularze dostanie w Arbeicamcie
Pozdrawiam mario

Pod koniec ubiegłego roku złożyłem wniosek o przyznanie świadczenia rodzinnego z Niemiec. Czy ktoś wie ile orientacyjnie trwa jego rozpatrzenie :?:

po 1 miesiącu powinneś otrzymać odpowiedz zadzwoń gdzie składałeś na rodzinne lub napisz ,czy masz ksero formularzy które zdałeś czy masz karte podatkowa liczy sie od dnia złożenia formularzy.

Mam takie pytanie gdzie zalatwia sie formalnosci w polsce o zasilek rodzinny z niemiec ? prosze o odp z góry dziekuje

[cytat="renata1969"]Mam takie pytanie gdzie zalatwia sie formalnosci w polsce o zasilek rodzinny z niemiec ? prosze o odp z góry dziekuje[/cytat]Ja jestem ze Śląska i dlamnie własciwym urzędem do złożenia dokumentów był :Wojewódzki Ośrodek Pomocy Społecznej w Katowicach dlatego myslę że podobne ośrodki są w innych województwach. Ty zbierasz dokumenty potrzebne dowypełnienia niemieckich formularzy i wszystkorazem dostarczasz dodo właściwego urzedu .PAMIĘTAJ to WAŻNE nic samanie wypełniaj na tych niemieckich papierach i nie pozwól aby np jakiśurzędnik w twoim mieście je wypełnił lub podbił pieczątką.One mają być czyste! Ten urząd do którego zawieziesz wszystkie dokumenty właśnie tym się zajmuje ,wypełnia niemieckie wnioski w oparciu o polskie dokumenty zebrane przez ciebie! Ja w polskim urzędzie złożyłam te dokumenty pod koniec kwietnia 2006 wiem bo sprawdzałam że polska strona odesłała owe dokumenty doniemiec już w połowie lipca 2006 i do dziś ciszapo stronie niemieckiej :( Niestety nie jestem w dobrych stosunkach z ojcem moich dzieci i nie mam pewności czy to wina urzędu czy poprostu facet chce mnie wyrolować. A "gra warta świeczki" bo ten kindergeld jeśli tylko rodzic pracował od wejścia polski do unii i płacił niemieckie podatki będzie nadpłacony co do miesiąca.W moim przypadku wychowując dwójkę dzieci to bardzo wysoka kwota się uzbierała.Więc czekam do stycznia apóźniej spróbuję się sama na własną rękę czegoś dowiedzieć z pominięciem "taty".

A skąd miałaś te niemieckie formularze? Kto ci je wydał jaki urzad ? Ja jestem w podobnej sytuacji. Mojego meza zatrudniła polska firma a pracuje w niemczech na kontrakcie i nie wiem czy mi sie ten zasilek nalezy. Bo ZUS on ma opłacany w polsce a podatki płaci w niemczech.

O wnioski na Kindergeld musi wystąpić ten z rodziców czy opiekunów którzy pracująw DE do właściwego urzędu pracy czyli (Arbeitsamtu) tam dostanie odpowiednie wnioski z wyznaczoną datą do jakiej ma uzupełnić resztę w polsce.W praktyce dają mało czasu a potem w polsce okazuje się że polski urząd ma ustawowo 3 miesiące na załatwienie tych formalnośći. Nie wiem jak niemieckie urzędniki ale polskie powiedzieli mi że mam się nie przejmować niemiecka strona otym wie że toyyle trwa choć na drukach piszą co innego. Poradzili mi aby wnioskodawca poinformował najlepiej osobiście niemiecki urząd o tym fakcie i już.Jeśli chcesz dowiedzieć się czy możesz ubiegać sięoten zasiłek to najlepiej zadzwoń do polskiego urzędu o którym ci pisałam a dowiesz się napewno czy twoje dzieci mogą dostać te pieniążki. Osobiście uważam że chyba tak bo ważne jest gdzie opłacane są podatki alenie wiem tego napewno :what:
Możesz jeszcze spróbować tu: http://www.pracabezgranic.info/kindergeld/

Na tej stronie znajdziesz potwierdzenie że twoje dzieci mogą otrzymywać owy kindergeld, kwestia złożenia wniosków :D
Sorki za błędy ala moja klawiatura szwankuje :(

Daj znać czy coś załatwiłaś no i uzbrój się w cierpliwość to trochę potrwa :!:

na tej stronie byl formularz i ja go wypelnilam nie wiem czy dobrze zrobilam czy to nie jest jakas podpucha co o nim myslisz?

Wydaje mi się że to tojest firma która pomaga załatwić pewne formalności , no ale raczej nie za darmo , myślę że powinnaś dokładnie teraz czytać co ci odpiszą bo mogą to być płatne porady :what:

jak mi cos przysla to sie z toba ta inf. podziele

Witam!
Zwróciłam uwagę że ma pan sporo informacji jeśli chodzi o Kindergeld , czy może ogólnie świadczeń z Niemiec.
Dlatego pozwolę sobie na zadanie kilku pytań, jeśli będzie pan mógł na nie odpowiedzieć to z góry bardzo dziękuję.

Rok temu złożyłam podanie poprzez polski ROPS w sprawie przyznania Kindergeldu (mąż mieszka stale i pracuje w DE od8lat)formalnie jestem mężatką + 2 dzieci praktycznie żyjemy osobno (ja z dziećmi) Ponieważ mąż nigdy finansowo nie dokładał się do utrzymania zaproponowałam mu aby złożył wniosek o owy zasiłek myśląc że on przekaże te pieniążki właśnie w zamian za alimenty. Niestety pomyliłam się. Ponieważ dość długo twierdził że jeszcze nic nie dostał napisałam list do niemieckiej instytucji tzn. do Familienkasse z zapytaniem czy taki zasiłek się należy dzieciom i czy mogą się go spodziewać a oni odpisali że zasiłek został przyznany jeszcze w ubiegłym roku i w styczniu 2007 wypłacony (sporo bo za prawie 3 lata wstecz) Dostałam od nich również tzw. Antrag do złożenia w polskim ROPS-ie jeśli ojciec dzieci ma zasądzone alimenty to wtedy można żądać by owy zasiłek przekazywał bezpośrednio opiekującej się dziećmi osobie ale właśnie warunkiem jest zasądzony obowiązek alimentacyjny, którego mąż nie ma.
Czy w takim razie istnieje jakaś droga prawna zmuszająca ojca dzieci do przekazania tego nieszczęsnego Kindergeldu na rzecz dzieci?
Zastanawiam się w tej chwili na złożenie pozwu do sądu o przyznanie alimentów na rzecz dzieci od ich ojca . Ja jak i dzieci ( dzieci urodziły się w Niemczech) co prawda mieszkamy w Polsce mamy obywatelstwo oraz paszporty niemieckie i jeśli mąż nas nie wymeldował również meldunek w DE czy w takiej sytuacji mogłabym złożyć pozew alimenty przed niemieckim sądem czy nie?
Zadając takie pytania jestem świadoma że są one z pogranicza prawa niemieckiego ale jeśli jest pan w stanie choć trochę przybliżyć mi tą tematykę będę wdzięczna .Niestety mój niemiecki jest dość słaby i nie mam co szukać samodzielnie wiadomość na te tematy na niemieckich stronach internetowych.
Pozdrawiam Kasiulek

Jeżeli byś mieszkała w Niemczech nie miała byś problemu w otrzymaniu rodzinnego.
Zadzwoń lub napisz do ojca dzieci żeby rodzinne i alimenty przesyłał na twoje konto
w Polsce .Bo inaczej zgłaszasz to w Jugentamcie w Niemczech i on będzie wszystko zwracał.
Czy alimenty miałaś przysądzone w Niemczech. A czy nie chcesz zamieszkać w Niemczech.

[cytat="marian1"]Jeżeli byś mieszkała w Niemczech nie miała byś problemu w otrzymaniu rodzinnego.
Zadzwoń lub napisz do ojca dzieci żeby rodzinne i alimenty przesyłał na twoje konto
w Polsce .Bo inaczej zgłaszasz to w Jugentamcie w Niemczech i on będzie wszystko zwracał.

Muszę wiedzieć coś więcej np jaka ma być forma tego pisma bo jak znam męża to mnie obśmieje że go straszę i nic z tego nie będzie:(

Czy alimenty miałaś przysądzone w Niemczech. A czy nie chcesz zamieszkać w Niemczech.[/cytat]

Ja niestety nie mam alimentów jakoś miałam opory przed sądem. Ponieważ dzieci mają bardzo dobry kontakt z ojcem zawsze kiedy były po jego odwiedzinach mówiły ze ojcu jest ciężko itp,itd., dlatego starałam się jak najdłużej odwlec tę sprawę z alimentami bo wiem że rozpętam tym sobie piekło w domu że krzywdzę ojca. Niestety dzieci rosną a z nimi wydatki. Myślałam że Kindergeld będzie dobrym wyjściem.
Teraz zastanawiam się nad założeniem sprawy o alimenty nie wiem tylko czy zrobić to w PL czy może lepiej w DE. Boję się że jeśli założę sprawę w PL to zostanę zniczym jeśli np on nie stawi się na żadnej sprawie.
Szukam możliwości założenia sprawy w DE.
Co do zamieszkania w De po prostu się boję.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót