[cytat="marian1"]Jeżeli byś mieszkała w Niemczech nie miała byś problemu w otrzymaniu rodzinnego.
Zadzwoń lub napisz do ojca dzieci żeby rodzinne i alimenty przesyłał na twoje konto
w Polsce .Bo inaczej zgłaszasz to w Jugentamcie w Niemczech i on będzie wszystko zwracał.
Muszę wiedzieć coś więcej np jaka ma być forma tego pisma bo jak znam męża to mnie obśmieje że go straszę i nic z tego nie będzie
Czy alimenty miałaś przysądzone w Niemczech. A czy nie chcesz zamieszkać w Niemczech.[/cytat]
Ja niestety nie mam alimentów jakoś miałam opory przed sądem. Ponieważ dzieci mają bardzo dobry kontakt z ojcem zawsze kiedy były po jego odwiedzinach mówiły ze ojcu jest ciężko itp,itd., dlatego starałam się jak najdłużej odwlec tę sprawę z alimentami bo wiem że rozpętam tym sobie piekło w domu że krzywdzę ojca. Niestety dzieci rosną a z nimi wydatki. Myślałam że Kindergeld będzie dobrym wyjściem.
Teraz zastanawiam się nad założeniem sprawy o alimenty nie wiem tylko czy zrobić to w PL czy może lepiej w DE. Boję się że jeśli założę sprawę w PL to zostanę zniczym jeśli np on nie stawi się na żadnej sprawie.
Szukam możliwości założenia sprawy w DE.
Co do zamieszkania w De po prostu się boję.