zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Proszę o pomoc mąż mojej siostry wyjechał do Niemiec pracuje legalnie pobiera kindergeld już przeszło rok ale nie utrzymuję z rodziną kontaktu sprawa o alimenty trwa już prawie rok a ponieważ on nie odbiera wezwań trzeba czekać. Nie dał nawet 1 euro na dzieci czy można wystąpić to państwa Niemieckiego o kindergeld do rąk matki która mieszka z dziećmi w Polsce? Jest szansa na to, że je otrzyma?

musicie skontaktować sie z Familienkasse , zadzwonić , napisać pismo albo mail , będzie szybciej niż przez ROPS
Jest szansa na to, że je otrzyma?

tak

uwolnienie świadczeń rodzinnych
W przypadku, kiedy świadczenia rodzinne nie są przeznaczone na utrzymanie członków rodziny, przez osobę, której powinny być udzielane, instytucja właściwa, na wniosek i za pośrednictwem instytucji miejsca zamieszkania członków rodziny, wypłaca ww. świadczenia ze skutkiem uwalniającym, na rzecz osoby, która rzeczywiście utrzymuje członków rodziny. Jednakże zgodnie z ustawodawstwem niemieckim, jeżeli osoba zobowiązana do alimentacji na członka rodziny, przekazuje kwotę odpowiadającą przynajmniej połowie niemieckich świadczeń rodzinnych, osoba ta jest uprawniona do niemieckich świadczeń rodzinnych. W takim wypadku instytucja miejsca zamieszkania może wystąpić o przekazanie kwoty różnicy pomiędzy wysokością przekazywanych kwot, a kwota przyznanego zasiłku rodzinnego w Niemczech. Instytucją właściwą, która podejmuje decyzję o ewentualnym uwolnieniu świadczeń jest instytucja niemiecka.

http://forumprawne.org/niemcy/47688-podstawa-przyznania-kindergeld-w-niemczech.html

Powinien on być złożony do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania regionalnego ośrodka polityki społecznej (ROPS).
http://praca.gazetaprawna.pl/artyku...a_dzieci_przyznanego_z_unii_europejskiej.html

Ostatnia edycja:
Witam mam pytanie odnośnie rodzinnego z niemiec bo zupełnie nie mam pojęcia co zrobić w naszej sytuacji. Mąż pracowal w niemczech od 04.06.2012 do 15.12.2012 miał umowe. Teraz obecnie już nie pracuje. Wiem że możemy się starać o niemiecki zasiłek rodzinny tylko gdyby ktoś mógl mi powiedzieć od podstaw jak to się załatwia jakie wnioski się składa gdzie i wogóle co jak trzeba załatwić. Bardzo proszę o pomoc w mojej sprawie

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Napisaliśmy pismo wysłaliśmy je do Familienkasse.

Witam, mój były mąż dostaje taki zasiłek w Irlandii, ja mieszkam z dziećmi w Polsce, złozyłam wszystkie odpowiednie dokumenty żeby taki zasiłek otrzymywać i został on przyznany w 06.2012 po 140E na dziecko ( mam ich dwoje) . Niestety nikt mnie nie poinformował , że mogą te pieniądze wpływac do Polski na konto moje walutowe... i Pan mąż dostaje te pieniądze od 06 tamtego roku , nie przelewa ich mi. Ja dostałam decyzje o przyznaniu tych pieniędzy m-cu temu i nie wiem co z tym robić. Gdzie mam złożyć pozew do sądu rodzinnego czy zakładac sprawę z powództwa cywilneo? Pan były ma tam już zone i własne dziecko. a byłe dzieci swoje okrada z zasiłku. Proszę o pomoc jak oddzyskac te pieniadze? Teraz wysłałam swój numer konta i mam nadzieję, że od następnego m-ca te pieniądze beda wpływać na moje konto!!!:(

Jakie ubezpieczenie jest potrzebne by uzyskać rodzinne w Niemczech? Polskie ubezpieczenie wystarczy?

nie:!:
w Niemczech tylko niemieckie

Ostatnia edycja:
Problem z KINDERGELD

Witam staramy sie z mężem o kindergeld za lata 2008-2011 bo wtedy mąż pracował w Niemczech. Jesteśmy już u kresu ale teraz dostaliśmy pismo z Famillienkasse że by ROPS wystawił zaświadczenie że w tych latach nie przesługiwał nam zasiłek rodzinny w Polsce. W ROPSIE nie mogą wystawić takiego pisma bo twierdzą że za lata wstecz nie wystawia sie takich zaśiadczeń pozatym nigdy nie składałam w Polsce wniosku o rodzinne bo zawsze dochody przekraczały progi MOPSU. i nie mogą stwierdzić czy nam się należał ten zasiłek czy nie. I tu proszę o pomoc co mamy zrobić w tej sytuacji czas na odpowiedź do Famillienkasse mamy do 02.05. czyli niecałe dwa tyg. Czy mo że ktoś pomóc. Dziękuje.:sad:

otrzymaliśmy wniosek w j. polskim i mam problem z pyt. 6 tzn. "Czy wnioskodawca, małżonek wnioskodawcy otrzymywała na dzieci w ciągu ostatnich pięciu lat przed złożeniem wniosku: a) zasiłek na dziecko?" i inne podpunkty
jesli pobierałam na dziecko rodzinne w ostatnich latach w Polsce to mam zaznaczyć [tak] czy tu chodzi o zasiłki w Niemczech - to wtedy będzie [nie]

Gdy wypełniliśmy niemiecki wniosek to zaznaczyłam że [tak] i wpisałam zasiłek rodzinny brany w Polsce to może powinnam tak samo wpisać?
z góry dziękuję za radę

Witam !
jak każdemu z nas niemiecki urząd dał w kość. Familienkasse chce od męża zaświadczenie że podlegał nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Niemczech za lata 2009 - 2013 . I tak za lata 2009 , 2010, 2011 mamy rozliczenia podatkowe i ok ale rok 2012 dopiero kompletujemy dokumenty bo niedawno dostaliśmy karet podatkową a za rok 2013 to nie wiem co mamy im pokazać a zaznaczam ze mąż cały czas pracuje w Niemczech i w zeszłym roku miał 0 dochodów w Polsce. Może ktoś miał podobną sytuacje i wie jak ją rozwiązać bo zaczynam głupiec a wszystkie inne dokumenty już złożyłam, Łącznie z drukami z serii E z ROPSU

Witam
Mam pytanko czy ktoś może się orientuje ile czasu zazwyczaj upływa od dnia wydania decyzji z KG do momentu wpływu pieniążków na konto. W moim przypadku to trwa chyba troszeczkę za długo bo decyzję wydano 19.04.2013 a pieniążków nie ma.

Agunia17
To faktycznie zbyt długo trwa. Moja decyzja byla z 30 kwietnia, a już 10 maja pieniądze były na koncie. To zależy jaką masz ostatnią cyferkę w numerze KG. Ale mimo wszystko, jak decyzja była w kwietniu, to w maju powinnaś mieć już pieniądze.
Może zły nr konta podałaś?? Upewnij się.

witam mam pyt.. jezeli pracuje od lutego legalnie w de i mam ubezpieczenie i umowe na okres próbnu na 6 miesiecy to moge sie starac o zasiłek . nadnienie ze firma wynajmuje mieszkanie ale nam nie dała zadnego meldunku.... :)

Od wydania decyzji z KG mija dziś 2 m-ce a pieniędzy nie ma :(. Czy może to być związane z tym że obecnie mąż nie pracuje w Niemczech??? Dodam jeszcze, że decyzja dot. wyrównania z 4 ubiegłych lat w czasie których mąż tam pracował? Proszę o odp. może ktoś był w podobnej sytuacji jak my.
Ostatnia cyfra w nr KG to 5 także przelew już powinien być bo wypłata w czerwcu była 12

Ostatnia edycja:
a numer konta podaliście ?dziwne troche, powinni wyplacic juz za lata w ktorych pracowal skoro jest decyzja

Witam zleciłam firmie prowadzenie mojej sprwawy kindergeld.Ale nie wiem czy czasami ta firma nie robi mnie w balona bo nie mogę sie niczego dowiedzieć zawsze jest odp.prosze czekac :mad:

to sobie pewnie pieniążki skasowali ,jestes pewna ze podali wasze konto ?
mielismy tu juz rozne przypadki na forum ,nawet jak pracodawca sobie czyjś cały Kindergeld przywłaszczył ;)tez tylko pomagał załatwiać

Odzyskaniem naszego KG zajmuje się firma, dzwoniłam tam sprawdzony został nr konta jest ok, tylko pan zajmujący się naszą sprawą powiedział, że czasem bywa tak ,że FK wysyła jeszcze zapytanie do urzędu skarbowego czy nie zalegamy z podatkami, dziwne trochę dla mnie, że robi to dopiero teraz miał czas od września bo wtedy złożyliśmy wniosek. Możliwe to????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót