zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Te wnioski musi Pani wysłać bądź zanieść do Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej. W kazdym województwie znajduje się jeden taki ośrodek.

Mieszkalismy z mezem w Niemczech i otrzymywalismy KG. Po rozwodzie rok temu wrocilam do PL i w lutym tego roku zlozylam wniosek wraz z dokumentami aby to mnie przysylano KG gdyz dziecko jest przy mnie, do dzis nie mam odpowiedzi. Z tego co wiem bylemu zablokowali KG od marca. Jakie mam szanse na te pieniadze,czy ktos byl w podobnej sytuacji?

Z mojego doświadczenia wynika, ze najlepiej jest wziąć swoje sprawy w swoje ręce.
Póki moim Kindergeld zajmowała się firma, nic nie dostalismy prócz decyzji odmownej!!!Nic tez nigdy nie można było się dowiedzieć. Ciągle słyszałam tylko: proszę uzbroić się w cierpliwość i czekać. I tak czekałam 1,5 roku. Aż się zdenerwowałam i postanowiłam sama napisać do Familienkasse. I tylko dzięki temu w ciągu 5 miesięcy udało mi się uzyskać Kindergeld dla mojego synka. Także warto.

Witam,
Ja wszystko załatwiałam sama, no może trochę z pomocą byłego męża który teraz mieszka i pracuje w Niemczech. Wniosek złożyłam w ROPS we wrześniu 2011 i w październiku został przekazany do Niemiec. Trochę to trwało ale w tym tygodniu dostałam pozytywną decyzję. Tzn pozytywną częściowo, ponieważ w latach 2011-2012 nie składałam wniosku o zasiłek rodzinny więc niemiecki urząd potrącił mi zasiłek który mogłabym pobierać w Polsce, ale nie w wysokości jaki mogłabym go dostawać (na dwoje dzieci - około 200zł) tylko ponad 600zł i tyle mi potrącają z kindergeld co miesiąc. Dowiadywałam się dlaczego i wiem już, że żeby otrzymać pełną wysokość kg należy co roku składać wniosek o Polski zasiłek do ROPS tylko po to żeby mieć decyzję odmowną. A tym co ponoć nie mają takiej decyzji wstecz a pobierali pełne kg - przy ew. kontroli każą zwracać różnicę którą sami naliczą. Więc zabezpieczajcie się i składajcie wnioski do ROPS.

Z moją sprawą - jeśli chodzi o okres wstecz chyba nic się już nie da zrobić, bo ROPS w Opolu nie wydaje decyzji na minione okresy zasiłkowe mimo że ponoć inne ROPS z wydaniem takiej decyzji nie mają problemu.
Może jednak ktoś mi coś poradzi? Czy mieliście podobną sytuację i jak ją rozwiązaliście? Za każdą podpowiedź będę bardzo wdzieczna. Pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie!

Kolejny raz pojawiam się z wielką prośbą o pomoc. Być może ktoś już miał podobny problem ale nie mam chwilowo czasu na wertowanie tematów a zależy mi na szybkim rozwiązaniu problemu.

W skrócie. Mama pracuje w Niemczech. Przyznany został w ubiegłym roku kindergeld na 3 dzieci. Był on wypłacany od lutego bodajże ze zwrotem za okres poprzedni. Do tej pory nie uporaliśmy się jednak z papierami od polskiej strony odnośnie świadczeń socjalnych więc z kindergeldu każdego dziecka była potrącana ta różnica w wysokości ok. 100 zł bo tyle wynosi socjalne w Polsce. Ale to i tak była kwota wyższa niż 136 euro na osobę. Dzisiaj przyszedł przelew z Familienkasse i okazało się, że jest to tylko 136 euro. Kwota trochę z kosmosu. Zawsze było to niecałe 450, a teraz wyszło mniej niż powinno być nawet za jedną osobę...
Z Familienkasse kompletnie nic nie przyszło od kilku miesięcy, żadna wiadomość listowna.

Dodatkowo ja skończyłem pierwszy stopień studiów i jestem w trakcie rekrutacji na drugi. Siostra skończyła szkołę średnią i już została przyjęta na studia, a mów brat prawdopodobnie będzie się bronił we wrześniu i też wtedy zakończy pierwszy stopień studiów.

Ktoś może był w podobne sytuacji lub spotkał się z taką praktyką? Jeśli tak to miałbym wielką prośbę aby podpowiedzieć co w takiej sytuacji zrobić? I jaka jest podstawa takiego działania?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Witam!

Przepraszam jeśli już podobny temat był poruszany, sprawa jest nagląca, w miarę możliwości chciałabym otrzymać szybko odpowiedź. Moja mama mieszka w Niemczech, ja wraz z tatą w Polsce. Przez 3 lata liceum otrzymywałam zasiłek z Niemiec, jednakze byłam wtedy czasowo zameldowana u swoich dziadkow. Rok temu dostalam się na studia w swoim rodzinnym mieście, wysłałam wniosek, niedawno otrzymalismy decyzję odmowną. Jeśli dobrze się orientuję, decyzja była podparta tym, że to ojciec powinien starać sie o zapomogi. Ponoć wyniknęło to ze zmienionego prawa Unii Europejskiej. Nie wiem czy istnieje możliwość odwołania się, będę starała się coś zdziałać. W każdym razie, w tym roku rozpoczynam studia na innej uczelni, w innym mieście.

Teraz moje pytanie: czy meldując się tymczasowo w Niemczech będę w stanie otrzymywać w dalszym ciagu ten zasiłek? Albo inaczej: jak zabezpieczyć się przed kolejną odmową?

za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam

nie ma w Niemczech zameldowania tymczasowego,
zameldowanie w Niemczech łączy się z opłacaniem obowiązkowego ubezp. zdrowotnego,
wniosek składasz sama,
prawdopodobnie źle zrozumiałaś powód odmowy...
najlepiej wklej tutaj tekst po niemiecku.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót