zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeżeli zamieszkasz w Niemczech to otrzymasz
154e na dziecko rodzinne.
304e dla Ciebie z Arbeicamtu ,ubezpieczenie i ciągłość pracy.
400e-600e opłata za mieszkanie gdzie będziesz mieszkać.
Dorobić możesz 15 godz, tygodniowo do tych pieniędzy.
Mąż bierze rodzinne choć te pieniądze są dla dzieci a ty się na to godzisz i twierdzisz że jemu ciężko.

Witam!!!

Mój mąż ma swoją firmę w niemczech, od pół roku ubiegał się i dostał tylko 77 euro na jedno dziecko. Dlaczego tylko połowę zasiłku to ma jakiś związek że dzieci są w kraju? dochody są małe biorąc je pod uwagę? czy może mi ktoś odpisać i czy warto sie odwoływać?

Beacia70

[cytat:13uzn25w]
Mój mąż ma swoją firmę w niemczech, od pół roku ubiegał się i dostał tylko 77 euro na jedno dziecko.
[/cytat:13uzn25w]

Nie napisałaś ile w Polsce dostajesz rodzinnego na dziecko ???
Jakie zaświadczenia z Polski dołączyłaś do Niemiec ?????

Wszystkie zaświadczenia dostarczyłam! Skoro złożyłam i mi przyznali. A w polsce nie biorę nic!!! Od kiedy ubiegałam się w niemczech to w polsce szybko wszystko wstrzymali. Ja nie pracuję!!!

Beacia70

ja mam dwoje dzieci niepełnosprawnych ze stopniem umiarkowanym i ubiegam się o rodzinne w niemczech. czy należy mi się jakiś dodatek do zasiłku rodzinnego?

[cytat:1yt69obb]
Wszystkie zaświadczenia dostarczyłam! Skoro złożyłam i mi przyznali. A w polsce nie biorę nic!!! Od kiedy ubiegałam się w niemczech to w polsce szybko wszystko wstrzymali. Ja nie pracuję!!!
[/cytat:1yt69obb]

Jeżeli złożyłaś zaświadczenia że nie pobierasz w Polsce pieniędzy na dzieci wtedy należy ci się całe rodzinę na dziecko w wysokości 154e. Mąż otrzymał list o wysokości wypłacanych świadczeń jest tam nazwisko i numer telefonu osoby która to prowadzi jak również jego numer ewidencyjny na który należy zawsze się powołać. Niech zadzwoni i wyjaśni sprawę wysokości świadczeń rodzinnych co zostanie wyrównane .Niech zapyta się o dodatek opiekuńczy na dzieci.

w lipcu mam zamiar wyjechać z dziećmi do niemiec do męża.mąż szuka mieszkania bo chcemy się tam zadomowić na dłużej i wysłać dzieci do szkoły 10latkę i 17latkęktura ukończyła gimnazjum i ma orzeczenie o umiarkowanym stopiu niepełnosprawności czy możemy liczyć na jakąś pomoc .mążoczywiście ma firmę i odprowadza podatki ,opłaca również składki na ubezpieczenie 200euro na siebie i pewnie będzie trzeba pomyśleć o dzieciach

Mario dzięki za porady ale ja mam tyle kłopotów właśnie z dzieciakami i boję się trochę tam wyjeżdżać,bo nie wiem jak potraktują nas te niemieckie urzędy.Nie wiem jakie ubezpieczenie byłoby korzystnejsze dla dzieci?To co pisałeś wyżej koleżane o zamieszkaniu w niemczech to dotyczy tylko samotnych matek?Chodzi mi o dopłaty do mieszkania, ubezpieczenie i e wszystkie co jej pisałeś

http://www.sozpol.eu/
Tu znajdziesz troche informacji dla siebie....
Mąż musi szukać jakieś tanie mieszkanie za które płaci sam bez pomocy państwa.
Tobie też opłaca się jechać z dziećmi do Niemiec możesz też założyć firmę 1 osobową
nie duże opłaty możesz zarobić do 990e nie płacąc podatku legalnie nie jest żle.

1.Mając firme 1-osobową(w FINANZAMT ) czy na terenie całych Niemiec moge dostac KINDERGELD...!
2.Czy pienadze z KINDERGELD bede sie liczyły do rocznego zarobku?
3.Czy musze te dochody wykazac w Urzędze skarbowym w Polsce?
4.Czy od mojego rocznego dochodu w Niemczech musze w polsce odprowadzic podatek?
5.Czy KINDERGELD musze zgłosić do Urzedu skarbowego?
Prosze o szybko odpowiedz:)
Pozdro;]

Gdzie masz założoną firmę ??????????????
.Mając firme 1-osobową(w FINANZAMT ) czy na terenie całych Niemiec moge dostac KINDERGELD...!
A. Kinder geld należy się w całych Niemczech
2.Czy pienadze z KINDERGELD będę się liczyły do rocznego zarobku?
B. W Niemczech nie ,999e w Niemczech jest wolne od podatku.
3.Czy musze te dochody wykazać w Urzędzie skarbowym w Polsce?
C. Jeżeli masz firmę zarejestrowaną w Polsce
4.Czy od mojego rocznego dochodu w Niemczech musze w Polsce odprowadzić podatek?
D. Jeżeli rozliczasz się w Polsce z finansowym
5.Czy KINDERGELD musze zgłosić do Urzędu skarbowego?
E. Czemu trzeba zgłaszać

firme mam załozona w FINANZAMT.
1.czy zeby otrzymąc KINDERGELD jest warunkiem ze msuze płacić ubezpieczenie za 5o e?
2.pobierajac KINDERGELD w Niemczech czy moge w Polsce starać sie o
jakies dodatki na dzieci?
odnosnie 5 pkt :Czy KINDERGELD musze zgłosić do Urzędu skarbowego?
daletego zapytałam poniweaż przeczytałam w internecie że pobierając KINDERGELD w Niemczech a pod spodem pisało" skarbowka i tak sie dowie" nie rozumiałam co to znaczy (dlatego zapytałam)
Pozdrowienia:)

[cytat:1ajvd9l2]
2.pobierajac KINDERGELD w Niemczech czy moge w Polsce starać sie o
jakies dodatki na dzieci?
[/cytat:1ajvd9l2]
Z Polski będziesz potrzebował zaświadczenie ile pobierasz w Polsce rodzinnego i o taką sumę zostanie w Niemczech zmniejszony Kindergeld trwa to czasami 3-6 miesięcy.
Ubezpieczenie miesięczne 50e to z rodzinnego wiele nie zostanie. Będzie ci potrzebna karta podatkowa i rozliczenie z finansowym.

jeżeli mąż nie płaci składek ubezpieczeniowych ,czy nadal należy mu się zasiłek rodzinny w niemczech?

jeżeli mąż nie płaci składek ubezpieczeniowych ,czy nadal należy mu się zasiłek rodzinny w niemczech?

składek nie opłaca ani w polsce ani w niemczech. czy ma to związek z zasiłkiem rodzinnym.od 8 miesięcy ubiegamy się o to rodzinne ,ale urząd niemiecki stawia co rusz nowe warunki. co można w takim razie zrobić?

czy można płacic samemu te składki emerytalne?jak to zrobić?.BOze znanych żródeł wychodzi że firmy jednoosobowe nie podlegają tym składkom, a w moim przypadku kółko się zamyka?!

Prosze o pomoc!
Mój mąż od września 2006 do czerwca 2007 pracował na terenie Niemiec. Zgodnie z tym faktem mojej rodzinie przysługuje KINDERGELD. W między czasie mąż zmieniał zakłady pracy w Niemczech. Chciałabym zapytać czy jego powinnością było poinformowanie o tym odpowiednich urzędów niemieckich? Czy jeśli tego nie uczynił, KINDERGELD może być nie przyznany naszej rodzinie??
Polskie urzędy mają czas 3 miesięcy na dokładne prześledzenie i zaakceptowanie wniosku o KINDERGELD. W Niemczech jest to krótszy czas. Czy urzędy niemieckie mają prawo odrzucić wniosek o KINDERGELD ze względu na długi czas na oczekiwanie na dokumentację z Polski? Co w takiej sytuacji można uczynić? Czy w Polsce są jakieś organizacje pomagające w procedurze załatwienia KINDERGELD? Jeśli tak to bardzo proszę o przydatne adresy i namiary.
pozdrawiam Dorota

CZESC,MAM PYTANIE I PROSZę KOGOś O ODPOWIEDZ TO DLA MNIE BARDZO WAZNE.MAM DZIECKO Z NIEMCEM,ON POBIERA TAM RODZINNE NA NASZE DZIECKO ALE JA Z DZIECKIEM MIESZKAM W POLSCE,POBIERA ON TAM RODZINNE TYLKO ZE JA NIE WIEM ILE PONIEWAż NIE CHCE MI POWIEDZIEć.MAM TEż W POLSCE PRZYZNANE ALIMENTY 400 Zł.ON MI POSYłA 600.ILE ON MOZE POBIERAC TEGO ZASIłKU I CZY ZASIłEK Z NIEMIEC MOżE PłACIć NA POCZET ALIMENTóW,TAK MI POWIEDZIANO W JEDNYM URZEDZIE.PROSZę KOGOś O ODPOWIEDZ.Z GóRY DZIęKUJE :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót