zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wlasnie dokladniej przeczytalem poprzedni post i faktycznie skoro dziecko nie jest uznane to lepiej zeby matka wystapila.
oddawac zadnych pieniedzy nie bedzie musiala, wystarczy, ze zlozy rezygnacje z polskiego zasilku od 01.06.09 i w miedzyczasie uruchomi procedure przyznania k-g w niemczech od czerwca tego roku
trzeba tylko wypelnic dokladnie druki E401 i 411 (do pobrania w fam-kasse po polsku)

witam, moi znajomi staraja soe o kindergeld i elterngeld na drugie dziecko , wszyscy maja tutaj meldunek, jakie dokumenty powini wypelnic zeby otrzymac zasilek rodzinny i wychowawczy na drugie dziecko, czy jest to ta sama procedura? czy na zasilek rodzinny wypelnia sie tylko wniosek?

w niemczech nie ma okreslen "zasilek rodzinny" i "zasilek wychowawczy", istnieje "kindergeld" i "elterngeld" oraz "sozialhilfe" w roznych postaciach , wiec prosze sprecyzowac pytanie

oczywiscie , chce sprecyzowac , chodzi mi o " kindergeld" i " elterngeld" czy musza zaczynac od poczatku procedure ?

jesli chodzi o k-g to wszystkie dokumenty trzeba zlozyc powtornie, dziecko dostanie nowy numer, jesli chodzi o e-g to trzeba zapytac o potrzebne dokumenty przy okazji skladania nowego wniosku o k-g, czesc dokumentow prawdopodobnie trzeba bedzie przyniesc nowe
procedura przyznania dla nastepnego dziecka trwa duzo krocej niz pierwszego ;)

witam, moj znajomy ma uposledzone dziecko, dostaje kinder geld, czy pzysluguje mu rowniez dodatek dla niesprawnego dziecka?

Jestem tu nowa. Chciałabym prosić o pomoc. Mam 21 lat. Wspólnie z partnerem chcemy wyjechać na stałę do Niemiec. Jestem w ciąży i chciałabym urodzić dziecko w Niemczech i tam żyć. Wiadomo, że zagranicą zapewnię mu lepszy byt niż w Polsce.
Moje kuzynki mieszkające w Niemczech już 20 lat (od urodzenia), wspominały, że mogę się starać o zasiłki mimo, że nie mam obywatelstwa niemieckiego. Szkołę mam skończoną wraz z maturą, lecz na razie nie pracuję. Chłopak pracuje zdalnie przez internet. Czy po przeprowadzeniu się do Niemiec mamy możliwość dostawania jakichś zasiłków? Jeżeli ktoś się orientuje jakie to są, o które moglibyśmy się starać - bardzo proszę o pomoc :) dziękuję z góry

witam ,mam pytanie jeżeli ktoś mógłby mi pomóc byłabym bardzo wdzięczna.
1.mój mąż ma założoną firmę w Niemczech,czy może się starać o
KINDERGELD , jeśli dzieci nie są jego, tylko z mojego pierwszego związku?
oczywiście biologiczny ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich

witam i mam pytanie czy zmienilo sie cos w przyznawaniu wsteczym kindergeldu to znaczy czy kindergeld jest dalej przyznawany od momentu wejscia polski do unii .ojciec mojego dziecka mieszka w niemczech od ponad 20 lat prowadzi wlasna firme ma obywatelstwo w czerwcu uznal wreszcie nasza 8 letnia corke i stara sie o kindergeld ale zakomunikowal mi ze juz wstecz nie wyplacaja czy to prawda czy tylko postanowil zatrzymac pieniazki dziecka dla siebie nie placi mi rowniez alimentow ,jak wyglada sprawa zaleglych alimentow (na razie go jeszcze nie podalam )czyli tych sprzed uznania dziecka czy bedzie je musial nadplacic .serdecznie dziekuje za jakiekolwiek sugestie

jesli chodzi o wyplaty wsteczne to roznie bywa z nimi, jedne oddzialy fak-kasse wyplacaja inne nie, choc przepisy sa identyczne trzeba ich meczyc;-)
na razie nie slyszalem zeby przestali wyplacac wstecznie, ale trzeba to dobrze udokumentowac

Ostatnia edycja:
co to znaczy udokumentowac ,corka choc ma obywatestwo polskie jest dzieckiem niemca czy to nie jest wystarczajace -dzieki za szybka odpowiedz

udokumentowac to znaczy wykazac, ze pieniadze nie byly wyplacane mimo, ze byla podstawa do ich wyplacenia. ale z poprzedniego postu wynika, ze uznal corke 3 mce temu wiec w swietle prawa ma prawa rodzicielskie krotko.
ale prosze probowac w fam-kasse .. zycze powodzenia :ok: bo ladnie na koncie wyglada 9 tys ;)

czy to znaczy ze moze tak byc ze kindergeld zostanie przyznany od momentu uznania ,w urzedzie podczas uznania powiedziano ze nabywa rowniez wsteczne prawa i obowiazki zwiazane z dzieckiem , wlasnie zaczelam zalatwiac te wszystkie dokumenty -czy zanoszac je do urzedow moge podac numer konta na ktore mialby byc przelewane pieniazki -z pominieciem ojca pozdrawiam

Ostatnia edycja:
moze tak byc.
mozna podac dowolne konto pod warunkiem ze bedzie to niemieckie konto ;) nie wiem czy sie zgodza wysylac pieniadze za granice

na akcie urodzenia widnieje jako ojciec i nie ma daty kiedy dziecko zostalo uznane to druk unijny -skrocony odpis aktu urodzenia ,gdzies czytalam ze mozliwe jest przesylanie pieniedzy za granice niestety nie moge tego odnalezc ,obawiam sie tez ze jego obecna partnerka moze go namawiac do zatrzymania czesci pieniedzy -sama nie pracuje a ma na utrzymaniu studiujaca corke i jak sie ostatnio okazalo on nawet o tym nie wiedzac finansowal przynajmniej w czesci jej studia ,to bezwzgledna kobieta dla pieniedzy zrobi wszystko

mój mąż od 2 lat pracuje w Niemczech opłaca tam wszystkie składki .Ja mieszkam w Polsce z dwójką dzieci i jestem na macierzyńskim, pobierałam rodzinne na dzieci w Polsce tylko do września . czy mąż może sie starać o zasiłek na dzieci w Niemczech ?I czy gdyby sie starał dostał by zwrot k-g za dwa lata które już tam pracuje mimo że ja pobierałam w Polsce zasiłek rodzinny na dzieci?????????

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem i wyczytalam na Innym Forum ...to tak,ale ta roznice potraca (to co w Polsce pobieralas)....nadplacaja raczej wszystkim..ja dostalam za 9 miesiecy nadplate..od meldunku..

jesli pobierala pani wczesniej zasilek w polsce to watpie zeby nadplacili, na chwile obecna niemcy tez zaciskaja pasa i nie chca wyrownywac skladek juz wyplaconych szczegolnie w innych krajach.
ale jesli zlozy nowy wniosek i udokumentuje go odpowiednio to pewnie dostanie

Witam serdecznie.Czy ojciec dzieci przebywający w Niemczech na socjalu może pobierać zasiłki rodzinne na dzieci przebywające w Polsce(jesteśmy po rozwodzie).Założył tam drugą rodzinę,więc jest tam jak najbardziej legalnie(tak twierdzi).Mam wiele pytań związanych z tą sprawą.Pozdrawiam serdecznie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót