zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam ponownie.Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na zadane wcześniej pytanie.Bardzo proszę.

Gdyby dzieci mieszkaly w Niemczech to na sto% a tak to trudno powiedziec...niech najlepiej zadzwoni do Familienkasse tam dostanie odpowiedz..

Warunki, by uzyskać Kindergeld:Dzieci muszę przebywać na stałe w gosp. domowym wnioskodawcy. Samo zameldowanie w urzędzie miasta nie wystarcza. Dziecko musi rzeczywiście przebywać pod opieką i w gosp. domowym wnioskodawcy.
Rodzice muszą posiadać miejsce stałego zamieszkania i przebywania na terenie Niemiec. Stwierdza się je na podstawie posiadania mieszkania w Niemczech, w którym przebywa się na stałe. Niewystarczające jest posiadanie jedynie zameldowania na terenie Niemiec a przebywanie u znajomych, w hotelach, w domkach letniskowych itp. też nie jest dopuszczalne.
Jeżeli rodzic-Niemiec nie przebywa na stałe w Niemczech może otrzymać Kindergeld tylko wtedy, gdy będzie niograniczenie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym w Niemczech. Decyzję taką wystawia Finanzamt.
Jeżeli natomiast rodzic nie posiada obywatelstwa niemieckiego a przebywa na terenie Niemiec, to posiada prawo do Kindergeld o ile posiada prawo pobytu (Niederlassungserlaubnis) z pozwoleniem na pracę zarobkową w Niemczech.
Obcokrajowcy, którzy pracują tylko tymczasowo na terenie Niemiec na zlecenie pracodawcy zagranicznego nie posiadają prawa do Kindergeld.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam.
Mam kilka pytan w sprawie Kindergeld. Moja historia jest dosc dziwna. Mieszkam z dziecmi w polsce. Moj były mąz ma firme jednoosobowa w niemczech i jest tam zameldowany u mojej ex tesciowej i jej meza. Jakies 4, 5 miesiaca temu zalatwialam wszystkie dokumenty w polsce w osrodku polityki spolecznej. 22 wrzesnia dostalam pismo ze dokumenty zostaly wyslane do niemiec. Jestem z bylym mezem i tesciowa w nie najlepszych stosunkach. Moze liczy sie tez fakt ze ex juz nie pracuje i nie mieszka w niemczech przebywa w zakładzie karnym ale mamusia placi mu ubezpieczenie i wszystkie swiadczenia. Firma dalej istnieje. I boje sie ze te pięniazki gdzies przepadną co moge zrobic? czy teraz nie jest juz za pozno zeby wysłac swoj numer konta? Tesciowa moze zmienic dane w formularzach niemieckich podac inny numer konta?
Ona tam w niemczech wszystko załatwia.Czy zna ktos jakiegos radce prawnego w krakowie ktory moglby by to za mnie zrobic w niemczech albo kogos kto mowi po polsku w niemczech i za jakąś opłatą załatwi mi zeby wpłacili ten zwrot na moje konto. aha i jaki jest orintacyjny czas oczekiwania skoro osrodek polityki spolecznej wyslal im te papiery 22 wrzesnia to chyba wszystko.z góry dziekuje za odpowiedź.

Kindergeld

Kindergeld
moze ktos juz slyszal co na temat kindrgeld a posiadaniu ubezpieczena...chodzi mi o to ,ze pobieram rodzinne z niemczech,ale teraz chca dokumenty zwiazane z ubezpieczeniem,prosze o porade,jezeli ktos nie posiada zadnego ubezbieczenia,pobiera zasilek,a prowadzi firme jednoosobowa,to czy bedzie zwracal kindergeld,co jedno z drugim ma waplonego.....

RE: Kindergeld

Pewnie ktoś słyszał.
Nie wiem tylko czy na prawie autorskim...

A co niby ma kindergled wspolnego z ubezpieczeniem..wazne ,ze odprowadzasz podatki..chyba na tym to polega..nigdzie nie wyczytalam ,zeby ubezpieczenie bylo wymagane..no chyba ,ze sie myle..Mozliwe ,ze od 1 stycznia sie cos zmienilo..bo obowiazkowe jest ubezp..

z tego co wiem, to musi być ubezpieczenie emerytalno-rentowe

Wlasnie przegladam wnioski na kindergeld..no rzeczywiscie trzeba tam podac Versicherung..rentowy i taki jezeli sie posiada..kiedys Gewerbe nie mialo obowiazku ubezpieczenia a mozna bylo w wniosku wpisac te ,ktore posiadalo sie zagranica...od stycznia jest inaczej czyli tak jak oznajmili ,ze sposobem zmusza ludzi do oplacania ubezp.zdrowotnego...ludzie musza skladki nadplacac do stycznia jak chca sie ubezpieczyc dopiero teraz ..to pewnie i Familienkasse nie daruje..jak bedzie zwrot to trzeba bedzie oddac..

witam, ja pobieram kindergeld na dzieci,ale chce sie dowiedziec czy moge starac sie za okres wczesniejszy kiedy bylem pracownikiem delegowanym przez firme z kraju (podatki placone w niemczech)

Zasiłek rodzinny na dzieci

Ojciec dzieci jest niemcem i mieszka w Niemczech,wo gule nie utrzymuje z nami kontaktu.Chciałabym się dowiedzieć czy jest możliwość otrzymywania zasiłku rodzinnego na dzieci z Niemiec i gdzie mogę się z tą sprawą udać.Ja z dziecimi mieszkam w Polsce,dzieci mają nazwisko ojca.Proszę o od powiedz

RE: Zasiłek rodzinny na dzieci

zeby dostawac rodzinne najpiEwer trzeba tez cos wsadzic do panstwa czyli podatki placi ojciec napewno i to On musi zlozyc wnioski w familienkasse na rodzinne(kindergeld)

RE: Zasiłek rodzinny na dzieci

Dziękuję za od powiedz.On cały czas płacił podatek i jest obywatelem Niemiec,tylko problem może być taki że on może nie chcieć złożyć papierów o rodzinne na dzieci i co wtedy?

kindergeld

Witam mam pytanie jak długo się czeka na przyznanie kindergeld.Czy jest jakiś konkretny termin.Mój maż pracuje w Niemczech od 2004 r jako firma jedno osobowa .Papiery na zasiłek rodzinny złożył 2007r jeździ praktycznie co dwa tygodnie do ich biura , pyta co dalej w tej sprawie.Panie które go widzą zawsze go zbywają że teraz tylko trzeba czekać na naliczenie i tak już czeka 2 lata .Nikt nie chce go dopuścić do kierownika twierdzą zawsze że kierownika niema, a pani która tą sprawę prowadzi jest na urlopie. Proszę mi doradzić co dalej robić czy jest jakiś niemiecki termin który mówi jak długo powinni rozpatrzyć przyznanie zasiłku na dzieci ,gdzie ewentualnie się z tym zgłosić .

RE: kindergeld

terminy sa rozne.......udaj sie do adwokata..ostatnio kobieta z innego forum udala sie adwokata On wystosowal pismo i pieniadze byly naliczone w ciagu tygodnia...taka sama sytuacje miala

ippdarek
dzień dobry
Mieszkam na terenie niemiec i nie wiem w jakim terminie płacą dodatek rodzinny na dziecko.Czy jest to raz na miesiąc czy raz na kwartał. Proszę o pomoc ;)

o jaki dodatek chodzi?
Kinderzuschlag albo kindergeld?

kindergeld placa raz w miesiacu kazdemu w innej dacie..zalezy to jaka liczbe masz na decyzji..taka data

kindergeld jest wyplacany w zaleznosci od ostatniej cyfry numeru k-g, wypada to mniej wiecej co 3 dni czyli 0- 1/2 dzien miesiaca ; 1-4/5 dzien mca itd.

Jaki wplyw ma ZUS i KRUS na Kindergeld? Czy nalezy faktycznie rezygnowac z ZUS-u i KRUS-u w Polsce?

Kindergeld to niemieckie świadczenie odpowiadające polskiemu zasiłkowi rodzinnemu, przysługujące rodzicom posiadającym na wychowaniu niepełnoletnie lub pełnoletnie ale uczące się dzieci.

Komu przysługuje Kindergeld?
Wniosek o wypłatę Kindergeld może złożyć osoba spełniająca jeden z poniższych warunków:
- ma stałe miejsce zamieszkania w Niemczech, lub
- przebywa w sposób ciągły lub będzie przebywać min. 6 miesięcy w Niemczech

Kindergeld przysługuje osobie spełniającej jeden z powyższych warunków na dzieci:
- zamieszkałe w jednym z krajów Unii Europejskiej (w tym Polski),
- które nie ukończyły 18 lat, lub
- ukończyły 18 lat ale nie ukończyły 27 roku życia i pobierają naukę.

UWAGA: Kindergeld nie przysługuje pracownikom sezonowym oraz pracownikom na kontrakcie z polskich firm odesłanych na czasowy pobyt na terenie Niemiec

Kwoty przysługującego zasiłku
Na pierwsze, drugie i trzecie dziecko 164,- Euro miesięcznie, od czwartego dziecka 189,-(od 2010 jest 20 e wiecej).
Aby uzyskać prawo do Kindergeld trzeba spełnić następujący warunek:
• mieć stałe zameldowanie w Niemczech co najmniej od 6 miesięcy, lub wykazać, że pobyt będzie trwał minimalnie przez taki okres;

Należy zacząć od wypełnienia wniosku o przyznanie Kindergeld (Antrag auf Kindergeld), który można dostać w Familienkasse działających przy urzędach pracy (Arbeitsmat) lub ściągnąć ze strony Startseite - www.arbeitsagentur.de. Wypełniony dokument wraz z poświadczeniem niemieckiego zameldowania oraz umową o pracę (jeśli przybywamy krócej niż 6 mies.) należy złożyć w Familienkasse.

W dalszej kolejności następuje wymiana informacji między stroną niemiecką i polską. Chodzi o potwierdzenie danych o dzieciach pozostawionych w Polsce. Jeśli okaże się, że jeden z rodziców został w kraju i tutaj pracuje oraz pobiera polski zasiłek, wówczas kwota Kindergeld zostanie pomniejszona o wysokość już pobieranego świadczenia.

Jakie warunki należy spełnić, aby otrzymać świadczenie na dziecko?

• wypełnić i złożyć wniosek- formularze zgłoszeniowe można odbierać w urzędach pracy. Tu Tu również można otrzymać informację, jakie dodatkowe dokumenty należy dołączyć do wniosku.
• dołączyć do wniosku zaświadzcenie o legalnym zatrudnieniu;
• dołączyć akt urodzenia dziecka;
• dołączyć dokument potwierdzający dalsze kształcenie w przypadku dzieci powyżej 18. Tylko na tej podstawie rodzinom z pełnoletnim dzieckiem przysługuje zasiłek. Informacje zawarte w załączniku obejmują rodzaj szkoły, planowany okres zakończenia edukacji oraz aktualne wykształcenie.
Podania o zasiłek rodzinny na dziecko można składać w Niemieckim Urzędzie Pracy w dziale ds. Rodzinnych-familienkasse. Wniosek można również wysyłać pocztą.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót