zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
basisko
Witam. Rozmawiałam dziś z pracownikiem ROPS i udzielono mi kolejnych informacji. Jeżeli matka dziecka otrzymuje Kindergeld poprzez wniosek złożony przez ojca może wysłać pismo do Norymbergi tam znajduje się centrala główna zasiłków rodzinnych. Poinformowano mnie, że matka dziecka mieszkająca z dzieckiem w Polsce może wystąpić o pobieranie takiego zasiłku indywidualnie jeżeli ojciec w Niemczech jest zatrudniony. Urząd ten rozpatruje sam wniosek, lub wysyła go do odpowiedniego miasta. Prawdopodobnie jeśli ojciec pobiera Kindergeld to jego obowiązkiem jest przekazywanie dziecku jego połowy. Jeśli ojciec tego nie dokonuje matka może starać się o spłatę tej połowy należącej się. Pozdrawiam DnL.:)

no niby tak ,odnosnie polakow,,

Niemiec nie musi byc zatrudniony zeby pobierac Kindergeld..

Dla mnie o tyle dobrze, ze nie musi być zatrudniony, ale mi jakoś tak się nie chce w to wszystko wierzyć.. ale wiem, że osoby które złozyły wniosek w maju juz dostały przyznane świadczenia, także może i mi za parę meisiecy sie uda:))

Aaaa jeszcze nie rozumiem tej zatrzymanej połowy.. W moim przypadku ojciec dziecka nie zna, nie kontaktuje się z nim, nie płaci alimentów- to z jakiej niby racji miałby sobie połowę zatrzymać? Z racji posiadania dziecka, którego nie chciał??

Ostatnia edycja:
Mam nadzieje, ze to się jeszcze zmieni, tak samo jak zmieniły się przepisy o zasiłku rodzinnym Kidergeld:))

nie sadze:)
a zmiany w wyplacaniu Kindergeld w zadnym stopniu nie dotycza Niemcow..dla Niemcow dalej jest tak jak bylo,nic sie nie zmianilo..
Kindergeld nalezy sie temu u kogo mieszka dziecko

Właśnie, ale wychodzi na to, że jak zgodze się na alimenty 500 zł, to jak potrąci się połowę Kindergeld to wyjdzie 50 zł alimentów.. a jak całośc to wyjdzie na to, że alimentów wcale płacić nie trzeba :))
Mojego dziecka nie obowiązuje Tabella niemiecka.
W Polsce zasądzono 1000 zł , a to naprawdę bardzo dużo w porównaniu do innych.
Więc jakie teoretycznie jest rozwiązanie?

no oczywiscie ,ze nie bedzie tyle co w tabeli pisze Niemieckiej

ojciec placacy z Niemiec na dziecko za granica, wysokosc aliment sie roznicuje- konkretnie
zmniejsza.
tzw. Ländergruppe, Polska nalezy do tych z 1/2, niektore kraje maja tylko 1/4 tej wysokosci. Bo koszty utrzymania dziecka w Polsce czy w innym kraju sa nizsze niz w Niemczech.
zasadzone,zasadzone,,tylko czy on choc kiedys bedzie w stanie je placic,,nawet te najnizsze
1000 zl..to nawet niektore niemki nie maja

np.panstwowe 130 ponad euro..(po potraceniu KG ma sie rozumiec)

Ostatnia edycja:
Witam !
Ojciec mojego dziecka jest Polakiem przebywającym na stałe w Niemczech od 20 lat ( nie ma obywatelstwa Niemieckiego ). Obecnie pobiera zasiłek socjalny w Niemczech . Po urodzeniu się naszej córki złożył wniosek o kindergeld i otrzymał odmowę . Ja wraz z córką przebywamy w Polsce. Maż utrzymuje, że gdybym zameldowała sie z dzieckiem w Niemczech , uzyskałby prawo do pobierania kindergeld. Czy jezeli mąz nie ma zatrudnienia w Niemczech i jest tam na socjalu , to przysługuje mu prawo do świadczeń na dziecko . Proszę o pomoc.

belunia
Witam ponownie. Dostałam dzisiaj z ROPS cztery kartki w języku Niemieckim, z których wywnioskowałam, że na jednej decyzji napisane jest o przyznaniu świadczeń kolejna zaś mówi o ich wstrzymaniu. Sama nie wiem o co w tym wszystkim chodzi. Kontaktowałam się z ojcem mojego dziecka, który twierdzi, że ma tam jakiś problem w Familienkasse. Dostałam również pismo z informacją, że na drugie dziecko, którego ojcem jest mój były mąż przyznano spłatę za cztery miesiące. Ten drugi syn również nie zamieszkuje z ojcem w Niemczech, mieszka z matką w Polsce. Na dzień dzisiejszy nie wiem co mam z tym wszystkim robić i gdzie się odwoływać. ROPS prosił mnie o przysłanie numeru konta bankowego, przy czym nie wiem jak rozumieć te pisma z Niemiec. Jutro je będę miała dokładnie przetłumaczone. Po dzisiejszej rozmowie z ojcem dziecka dał mi do zrozumienia, że Niemcy nie chcą w ogóle wypłacać tych świadczeń. Pozdrawiam DnL

bede trzymac kciuki, za powodzenie!
daj znac jak sie potoczy ten kindergeld, bo ja dopiero przystepuje do biurokratycznej mobilizacji i zaczynam kompletowac niezbedne dokumenty.

Witam
Rozeszliśmy się z dziewczyna nie dawno ona pobiera zasiłek na dwoje dzieci ja jej płaciłem alimenty dobrowolnie dzieci nie maja mojego nazwiska a ona tresa podaje mnie o alimenty czy ona straci te zasiłki co pobiera i co ja czeka po wyroku będzie ukarana ze pobieranie zasiłek jak płaciłem alimenty dobrowolnie

nic nie szkodzi ,ze nie maja nazwiska twojego(tu jest to bez znaczenia)wazne ,ze sa uznane na pismie(chyba sa?)
zasilek moze pobierac dalej(jak ma prawo do tego)Ty potracasz z aliment, sobie polowe kindergeld(nalezaca sie tobie)czyli mniej wysylasz o tyle

i co ze tego ,ze placiles dobrowolnie..to miales sobie polowe potracic Kindergeld..nie zrobiles tego,twoja strata

Witam dzięki za odpowiedz
nie ma żadnego pisma ze dzieci są moje nawet w akcie urodzenia nie są wpisane ze ja ojciec jest tylko imię wpisane i tu jest chyba problem nie tak ale dla kogo teras

nie wiem gdzie się Twoje dzieci urodziły,,ale tu jak nie mieliście ślubu,,prawa do dzieci ma tylko matka..w akcie urodzenia nie wpisują ojca,,nazwisko noszą dzieci matki,,chyba ,ze na życzenie jej mogą nosić Twoje,,jak uznasz je na piśmie i podpiszesz tez się pod tym , żeby miały nazwisko Twoje

uznanie Vaterschaftsanerkennung robi sie w Jugendamt,,,i wtedy masz obowiązek płacić alimenty,,
bez uznania,,nie można nikomu zasądzić aliment,,zasadzone alimenty w Niemczech będą pomniejszone o polowe Kindergeld należąca się ojcu

kindergeld należy się zawsze na pól rodzicom,, jeżeli nie żyją razem,,(ojciec płacący alimenty dobrowolnie wysyła je, pomniejszone o 92 euro,czyli o polowe Kindergeld)

troche inaczej tu jest niz w Polsce,

Ostatnia edycja:
dzieci się urodziły w Polsce prawda ślubu nie mamy i mieszkamy w Polsce ale osobno i wydaje mi się ze najpierw musi być rozprawa o potwierdzenie ojcostwa tak czy nie i wtedy musi wpisać moje nazwisko w akta urodzenia dzieci

Witam.Dostałam decyzję z ROPS przesłaną z Niemiec w sprawie Kindergeld.Na mojego syna przyznano 65 euro Kindergeld,na drugie dziecko mojego byłego męża,które także nie mieszka z nim jest w Polsce z jego byłą partnerką 160 euro.Dlaczego taka różnica?kontaktowałam się z byłym mężem, który mi powiedział, że założył sprawę Familienkasse. Nie potrafię zrozumieć dlaczego tak jest. Pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót