zasiłek rodzinny na dziecko

• Autor wątku Autor wątku juleczka0313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juleczka0313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Chciałabym się dowiedzieć czy mogę starać się z Polski o zasiłek rodzinny na mojego syna. Sześć lat temu wzięłam rozwód z ojcem mojego syna który pracuje w Irlandii, dwa lata temu wzięłam ślub i tu w Polsce mam rodzinne na syna. Czy jest możliwość starania się o to rodzinne z Irlandii i gdzie to w Polsce mogę załatwić?

Zasiłek rodzinny w UE należy się w tym kraju, w którym legalnie pracujemy. Jeżeli więc Polak legalnie pracuje za granicą (odprowadza tam składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne na obowiązujących tam zasadach), tam nabywa praw do świadczeń rodzinnych - praw takich samych, jakie przysługują obywatelom tamtego kraju.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,78488,3840074.html#ixzz1tbDF0JHP

zobacz na stronach ROPS czy nowe rozporządzenia dotyczą tego kraju,kilka jest wykluczonych,nie pamiętam które.Teraz matki mogą składać o zagraniczne rodzinne w PL,
OD 1 MAJA 2010 r. ZMIENIŁY SIĘ ZASADY DOTYCZĄCE PRZYZNAWANIA ZAGRANICZNYCH ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH.
:)

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuje za informację

TYLKO OSOBA PRACUJACA W ROI moze składać wniosek o przyznanie CB.TYLKO on czyli ojciec ma takie prawo.Nie ma takiej możliwości aby starac sie o CB w imieniu kogos kto pracuje w ROI a sam sobie tego nie życzy.Zapoznajcie się najpierw z warunkami przyznania CB w IRLANDII .
PRIMO-wnioskodawca musi przebywać i pracować na terenie ROI co musimy poświadczyć drukiem od pracodawcy juz na etapie skladania CB1 lub CB2.

KOORDYNACJA SYSTEMÓW ZABEZPIECZENIA SPOŁECZNEGO
- ŚWIADCZENIA RODZINNE
1 maja 2010 r.

Przepisy o koordynacji obowiązują na terenie: Austrii, Belgii, Bułgarii, na Cyprze, w Republice Czeskiej, Danii (z wyjątkiem Grenlandii i Wysp Faro), Estonii, Finlandii, we Francji (także na obszarze Reunion, Martyniki, Gwadelupy i Gujany Francuskiej), Grecji, Hiszpanii, Irlandii, na Litwie, w Luksemburgu, na Łotwie, Malcie, w Niemczech, Holandii, Polsce, Portugalii (w tym na Maderze i Azorach), Rumunii, na Słowacji, w Słowenii, Szwecji, na Węgrzech, we Włoszech, w Wielkiej Brytanii (na Gibraltarze, nie obowiązują natomiast na Wyspie Man i Wyspach Normandzkich) oraz Islandii, Lichtensteinie i Norwegii, a także w Szwajcarii.

Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej informuje, iż w przypadku, kiedy członek rodziny uprawniony do świadczeń rodzinnych na podstawie ustawodawstwa jednego z krajów otrzymuje świadczenia rodzinne natomiast uchyla się od ponoszenia wydatków związanych z utrzymywaniem dzieci, tut. Ośrodek może wystąpić do właściwej instytucji zagranicznej w sprawie przekazywania bezpośrednio na rzecz faktycznego opiekuna dzieci świadczeń rodzinnych, przysługujących z ustawodawstwa zagranicznego.

W związku z powyższym uprzejmie prosimy o wypełnienie PODANIA oraz przedłożenie następujących dokumentów:
zupełny odpis aktu urodzenia dziecka
aktualny odpis aktu małżeństwa (kopia wyroku rozwodowego, potwierdzona za zgodność z oryginałem przez organ właściwy)
aktualne poświadczenie zameldowania (dzieci i osoby wnioskującej o przekazywanie świadczeń rodzinnych)
kopia dokumentu tożsamości (dowodu osobistego lub paszportu) osoby wnioskującej o przekazywanie świadczeń rodzinnych), potwierdzony za zgodność z oryginałem przez organ właściwy
kopia wyroku zasądzającego alimenty, potwierdzona za zgodność z oryginałem przez organ właściwy

Ostatnia edycja:
Dokładnie tak jak napisałem wyżej-jezeli osoba pracująca w UE otrzymuje takie świadczenie to polski MOPS może wystąpić o przekierowanie takiego świadczenia.Ale najpierw ta osoba musi wystąpić o to świadczenie.Była żona nie może się domagać aby instytucje socjalne całej Europy płaciły świadczenia socjalne na dzieci przebywające w Polsce.Od tego jest MOPS w Polsce. A jako ciekawostkę dla zainteresowanych tematem powiem że instytucje socjalne w Polsce zasypane są wnioskami o potwierdzenie zasadności wypłat CB i czy nie odbywa sie dublowanie wypłat z 2 krajów świadczeń socjalnych.A wtedy w POlsce zasiłki do zwrotu a Socjal W.ma prawo skierować sprawe do sądu i grzywna chyba 3000 e.Zresztą każdy pobierający CB w ROI dostaje co 4 m-ce pisemko z socjala i musi potwierdzić swoje uprawnienia do tego zasiłku.

jeżeli wzięłaś rozwód z ojcem syna ( który jest w Ire ) Ty pracujesz w Pl , to nie ma ZADNEJ szansy na zasiłek rodzinny z IRE

belunia napisał:
KOORDYNACJA SYSTEMÓW ZABEZPIECZENIA SPOŁECZNEGO
- ŚWIADCZENIA RODZINNE
1 maja 2010 r.

Przepisy o koordynacji obowiązują na terenie: Austrii, Belgii, Bułgarii, na Cyprze, w Republice Czeskiej, Danii (z wyjątkiem Grenlandii i Wysp Faro), Estonii, Finlandii, we Francji (także na obszarze Reunion, Martyniki, Gwadelupy i Gujany Francuskiej), Grecji, Hiszpanii, Irlandii, na Litwie, w Luksemburgu, na Łotwie, Malcie, w Niemczech, Holandii, Polsce, Portugalii (w tym na Maderze i Azorach), Rumunii, na Słowacji, w Słowenii, Szwecji, na Węgrzech, we Włoszech, w Wielkiej Brytanii (na Gibraltarze, nie obowiązują natomiast na Wyspie Man i Wyspach Normandzkich) oraz Islandii, Lichtensteinie i Norwegii, a także w Szwajcarii.
"podstawie ustawodawstwa jednego z krajów otrzymuje świadczenia rodzinne natomiast uchyla się od ponoszenia wydatków związanych z utrzymywaniem dzieci,"

a tu jest mowa o alimentach
tzn kiedy pracuje w Ire ( ex małzonek ) a nie płaci alimentów , wtecy poprzez MOPS mozńa go "ścigać " w innym kraju EU

Zasiłek rodzinny - Family Income Supplement (FIS)
Zasiłek na dziecko - Child Benefit (CB)

To dwa różne zasiłki.
Child Benefit przysługuje matce dziecka/dzieci i jest wypłacany do jej rąk, gdyż to matka dziecka jest osobą sprawującą opiekę nad dzieckiem/dziećmi (Guardian) i nawet jeśli żyje z mężem w związku małżeńskim, to bez odpowiedniej deklaracji sporządzonej w obecności sądu lub peace commissioner, mąż będący ojcem dziecka/dzieci nie posiada statusu Guardian, aby móc pobierać zasiłek na własne dziecko/dzieci.
CB należy się tym matkom, które przebywają na terenie Irlandii.

Zasiłek rodzinny przysługuje rodzinom, w których przynajmniej jeden z rodziców pracuje minimum 19 lub więcej godzin tygodniowo, 38 godzin tygodniowo lub więcej w przypadku combinacji godzin pracy obojga rodziców. O zasiłek wnioskuje osoba pracująca w rodzinie i pod warunkiem, że w rodzinie są dzieci w wieku edukacyjnym. Przysługuje on rodzinom żyjącym na terenie Irlandii.

W sytuacjach, gdy doszło do rozwodu, istnieje One Parent Family - jest to zasiłek dla rodzin tylko z jednym rodzicem - aby go otrzymać również należy zamieszkiwać w Irlandii i spełniać kryteria aby go otrzymać.

Nie ma zatem szans na otrzymanie świadczeń z IE a żyjąc w Polsce.

O zasiłek rodzinny (FIS) mógłby się ubiegać ojciec dzieci pracujący w Irlandii i w tej sytuacji tylko on, lecz go nie otrzyma gdyż:
- dzieci nie mieszkają z nim
- rozwód dyskwalifikuje Wasz status rodziny (czy to w formalnym związku lub nieformalnym)
- jako matka dzieci pobierasz zasiłek rodzinny w Polsce ( otrzymałabyś wyrównanie do wartości irlandzkiego zasiłku, gdybyście dalej stanowili rodzinę na terenie Irlandii)

Zboczyliśmy trochę z głównego wątku tego postu ale muszę trochę sprostować post powyżej aby przypadkiem jakiś pracujący ojciec w ROI nie zrezygnował z przysługującego mu świadczenia
1 Jeżeli matka wraz z dzieckiem przebywa w PL to dostanie pisemko-Czy zgadza się na przekazywanie świadczeń CB na konto ojca. I tyle żadnych sądów .
2 MATKA I DZIECKO mogą przebywać w PL ale ojciec czyli wnioskodawca musi pracować legalnie w ROI.
3 Zasiłek na dziecko a regulacje UE

Obywatele UE/krajów EOG oraz obywatele Szwajcarii, którzy pracują w Irlandii, nie muszą spełniać kryterium stałego zamieszkania, aby otrzymać zasiłek na dziecko.

Obywatele UE/EOG lub Szwajcarii pracujący w kraju, w którym obowiązują przepisy UE, zazwyczaj otrzymują w tym kraju zasiłek na dziecko, nawet jeżeli ich rodzina mieszka w innym kraju. Jednak jeżeli ich dzieci mieszkają w innym kraju UE/EOG, powinni mimo wszystko ubiegać się w tym kraju o wszelkie przysługujące im zasiłki rodzinne.
4.Wszystko o CB w skarbnicy wiedzy czyli Zasiłek na dziecko

Jednak jeżeli ich dzieci mieszkają w innym kraju UE/EOG, powinni mimo wszystko ubiegać się w tym kraju o wszelkie przysługujące im zasiłki rodzinne.

.....aby ewentualnie móc otrzymać wyrównanie do wartości zasiłku wypłacanego w innym kraju, w którym pracuje legalnie rodzic......czyli w licznych przypadkach NIC !!!

Kryterium decydującym o takim wyrównaniu jest prawo do pobierania zasiłku na dziecko w kraju, w którym dziecko mieszka. Jeśli taki zasiłek przysługuje, biorąc pod uwagę dochody drugiego rodzica pracującego w innym kraju, będzie on mógł ubiegać się o wyrównanie zasiłku do kwoty zasiłku wypłacanego w kraju w którym pracuje.
Drugi rodzic musiałby zatem zarabiać "na emigracji" niewielkie pieniądze lub posiadać liczną rodzinkę, aby mogła ona spełniać warunki do przyznania zasiłku na dziecko w Polsce.

Czyli najdogodniej jest zamieszkać w Irlandii. :)

Autorka tematu dodatkowo jest rozwiedziona z ojcem dziecka i zamężna kolejny raz, co całkowicie ją dyskwalifikuje do zasiłku na dziecko z Irlandii w ramach pracującego tam legalnie ojca dziecka. To prawo może przysługiwać innej kobiecie z dziećmi, która z nim zamieszka.

Święta racja-zasiłek na dziecko przebywające z matka w Polsce powinien płacić polski MOPS . Ponieważ jednak w Polsce jest kryterium dochodowe upoważniające do zasiłku raczej żadna rodzina "emigrancka"takiego zasiłku nie dostaje.A ponieważ w uproszczeniu mówiąc DZIECKO nie może być poszkodowane w wyniku rożnych systemów opieki społecznej w krajach UE polskie dzieci mające jednego z rodziców na emigracji zarobkowej pobieraja zasiłki z innych krajów.
Przepis o kryterium dochodowym tak przeklinany przez rodaków starających się o zasiłek w Polsce jest zarazem furtka umożliwiającą rodzinom emigranckim pobieranie świadczeń z UE

Witam! Postanowiłam dołaczyć do wątku ponieważ nie dostałam odpowiedzi na swój post w podobnym temacie.

Chodzi o to czy ktoś z forumowiczów orientuje się jak wygląda przekazywanie swiadczeń rodzinnych ze Szwajcarii?

Czy macie jakieś wiadomości na ten temat, czy ktoś otrzymywał takie świadczenia na dzieci ?

Czy instytucja szwajcarska rozróżnia alimenty w polsce a swiadczenia rodzinne w szwajcarii czy dla nich to wszystko jedno ,podobno liczy sie jedynie fakt przekazywania środków ?

Bardzo proszę o odpowiedz bo jest to bardzo pilna sprawa.

vabank napisał:
)

CB należy się tym matkom, które przebywają na terenie Irlandii.
)

nieprawda
Jezeli matka nie mieszka w Irlandii a ojciec dziecka pracuje w Irlandii, to na konto ojca przychodzi zasilek. 100% pewne i sprawdzone. I ojciec ma obowiazek oddac ten zasilek matce, bo przy niej sa dzieci. Jezeli ojciec nie oddaje, to jest grabiez, bo taki jest cel ustawowy CB - zasilek na dziecko a nie 'posrednika'; matka wtedy idzie do sadu i to zglasza (skrajna syt, do ktorej lepiej nie dopuszczac)

Ostatnia edycja:
Ręce po prostu opadają.Opiekunowie mogą dowolnie i samodzielnie rozporządzać majątkiem w pewnym granicach finansowych.Kwota 140 euro w tym zakresie się mieści:D .Proszę pokaż mi przepis prawny gdzie jest napisane że mąż jest zobowiązany przekazywać żonie swoja wypłatę ,zasiłek ,rentę lub inne świadczenie pieniężne do jej rozporządzania.

Teoria teorią, faktem jest rzeczywistość.

Wnioski o CB uległy zmianie.

Ktoś, kto wnioskował o CB przed 2012 być może "załapał" się na teorię.

Wnioskowałem w tym roku, choć wniosek o CB miałem w rękach w drugiej połowie 2011 roku i łatwo mogłem zauważyć zmiany pomiędzy dwoma wnioskami o to samo - głównie w pytaniach na które trzeba odpowiedzieć.
Zaskoczeniem było dla mnie również odesłany z Social Welfare formularz HRC-1, który wypełnić musiała matka dziecka.
Z tego co mi wiadomo, wcześniej nie wymagali jego wypełnienia.

Oczywiście nie obyło się i bez mojego błędu.
Pierwszy formularz wypełniłem na siebie, jako że to ja tu pracuję i został on odesłany z adnotacją, że wniosek o CB wypełnić musi tylko matka dziecka.

2013 rok będzie jeszcze bez zmian ale nie jest wykluczone, że CB w latach następnych nie będzie się już należało KAŻDEJ rodzinie a jedynie rodzinom z pewnym minimum dochodowym :)

Ciekawe, co wtedy będą pisać w teorii i jak w rzeczywistości będą skonstruowane pytania we wniosku, na które TRZEBA będzie odpowiedzieć.

Ps. Wojenki o CB nie prowadziłem, jednak zanim zasiłek Nam przyznali musieliśmy odesłać kilka odpowiedzi, których od Nas wymagali - miedzy innymi, gdzie i czy pracowała moja partnerka przed przylotem do Irlandii (nie wnikali zbytnio w moje zatrudnienie na terenie Irlandii).
Na CB od wysłania wniosku czekaliśmy 4 miesiące. W tym czasie urodził się też syn, którego uwzględniono.

RE:Rodzinne z Irlandii

Witam.Zacznę od tego ze mam dziecko z moim ex.On pracuje w Irlandii i oczywiście na początku nie dostawałam Rodzinnego od Tatusia bo cały czas twierdził ze jeszcze mu go nie przyznali(dodam ze trwało to 3 lata) . W końcu napisałam do Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Gdańsku żeby sprawdzili czy mój ex mówi mi prawdę.Oczywiście kłamał i cały czas pobierał świadczenia na syna.Mało tego wszystko zostało mu nadpłacone bo troszczę tez musiał czekać na przyznanie rodzinnego na dziecko.Pani z Urzędu była tak miła ze zaoferowała mi ze zajmie sie ta sprawa ale nie gwarantuje odzyskania pieniędzy na syna.Po 1,5 roku walki o Rodzinie na syna w końcu zastało mi przyznane.Otrzymywałam pieniądze w rodzaju czeku co miesiąc.Niestety nie trwało to długo bo mój Ex złożył wniosek o zasiłek dla bezrobotnych i Rodzinie zostało wstrzymane.On oczywiście jest z Tego powodu dumny bo myśli ze zrobił mi tym na złość a nie własnemu synowi.Nie dostaje czeków już 3 miesiąc,ale ojciec syna zaczął już pracować.I tu moje pytanie:Czy Urząd w Irlandii zacznie wysyłać czeki od nowa i nadpłaci mi zaległe miesiące? Czy będę musiała po raz kolejny walczyć i wysyłać multum papierów,żeby dostawać Zasiłek Rodzinny z Irlandii na Syna?

Nie zacznie wysyłać od nowa i nie nadpłaci zaległego rodzinnego aż do czasu, kiedy Twój ex nie złoży wniosku o przyznanie zasiłku rodzinnego dostarczając wymagane informacje w związku z nową pracą i obecną sytuacją dochodową.

Zasiłki rodzinne są przyznawane na rok. Przed końcem terminu urząd wysyła do wnioskodawcy formularz FIS2 (renewal) do wypełnienia i odesłania z dokumentami potwierdzającymi uzyskiwany dochód rodziny (payslipy, P60, inne dochody, alimenty, inne zasiłki z Social Welfare Payments)
Formularz musi być także podpisany przez drugiego rodzica (żonę, partnerkę, konkubinę)

Poza tym i najważniejsze:

W części 3 formularza FIS2 Renewal jest rubryka w której należy podać informacje o dzieciach, które MIESZKAJĄ Z WNIOSKODAWCĄ (living with you) ...a nie jak do tej pory było, że które są na utrzymaniu wnioskodawcy. W rubryce należy również zamieścić informację o szkole, do której dane dziecko uczęszcza lub informacje o lekarzu rodzinnym w przypadku dzieci młodszych, które do szkoły jeszcze nie uczęszczają.

Możliwe, że na wniosku o zasiłek FIS jest więcej zapytań klasyfikujących dzieci mieszkających z rodzicem w innym kraju niż kraj wnioskodawcy w którym pracuje, do przynania zasiłku rodzinnego - nie wiem, ostatni raz wniosek miałem w rękach w ubiegłym roku.

W każdym bądź razie, Twój ex stracił zasiłek rodzinny w związku z utratą pracy (przyznanie zasiłku dla bezrobotnych) - nie został on zawieszony lub coś w tym stylu. Skoro podjął się innej pracy, wnioskować o zasiłek rodzinny musi od nowa, jeśli w związku z nowym zatrudnieniem i uzyskiwanymi dochodami mu przysługuje i na co pozwala mu ogólny dochód całej rodziny. Od dnia złożenia wniosku będzie on rozpatrywany, może to potrwać nawet i pół roku lub dłużej i w przypadku decyzji o przyznaniu zasiłku zostanie nadpłacony od dnia złożenia wniosku.
Zawieszony zasiłek może być tylko w przypadku rozpatrywania wniosku FIS2 Renewal, czyli wniosku odnawiającego zasiłek, gdzie w wyniku decyzji o przedłużeniu zasiłku na kolejny rok, zostaje on wypłacany ponownie od chwili zawieszenia wypłacania zasiłku wskutek wpłynięcia do urzędu wniosku FIS2 Renewal.

Z powyższego mojego posta wynika to, o czym pisałem wcześniej.

Że w związku z przedłużaniem zasiłku rodzinnego na kolejny rok, irlandzki socjal ukruca proceder przyznawania zasiłków dla rodzin, które nie mieszkają po jednym dachem z wnioskodawcą
....czyli, że zasiłek rodzinny dla dzieci mieszkających z rodzicem w innym kraju niż Irlandia należy się od socjala w kraju, w którym mieszkają dzieci.

A ponieważ zarobek rodzica wykazującego dochód z Irlandii jest zbyt wysoki aby drugi rodzic mieszkający w Polsce z dziećmi mógł otrzymać zasiłek rodzinny z MOPS-u, to wszystko, co w tym temacie można więcej napisać.

Podając w części 3 wniosku FIS2 Renewal informacje o dzieciach, które faktycznie nie mieszkają z wnioskodawcą jest automatycznie złożeniem nieprawdy.

Powrót