zasiłek rodzinny na dziecko

• Autor wątku Autor wątku juleczka0313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuje za odpowiedz w mojej sprawie .Teraz wiem na czym stoję:)Moj Ex twierdzi ze wszystko nadpłacą (ale to jego teoria). Złoże w pl Rodzinne na syna ,wiem ze jest tego dużo mniej ,ale chociaż to :).
Jeszcze Raz wielkie dzięki :)

jakieś bzdury...
moja siostra miszka z dzićmi w |Polsce i pracuje, ojciec dzieci mieszka i pracuje w Irlandii, został jej przydzielony zasiłek rodzinny na dwoje dzieci ( w Polsce owego nie pobiera). moje pytanie jest takie:
Ten przydzielony zasiłek decyzją na dwoje dzieci po 130E zostaje przelewany na konto ojca dzieci w Irlandii a ten okrada dzieci mieszkające w Polsce i nie odsyła tych pieniędzy, co robić? gdzie to zgłosić i czy ja siostra mieszkająca w Polsce posidająca konto walutowe może ubiegac się aby te pieniądze zostawały przelane na jej konto??? proszę o pomoc bo to już trwa prawie 10 m-cy i nic od niego nie dostaje!!

Twoja siostra jest w podobnej a nawet takiej samej sytuacji w jakiej ja byłam.
Pisałem ostatnio na Forum ,ze wstrzymano mi Rodzinne z Irlandii na syna. Napisałem prośbę w mojej sprawie do Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku.Tam zajęli się moja sprawą. Zasiłek Rodzinny został odwieszony i przysłali Czek z cała nadpłata Rodzinnego.Twoja siostra powinna zgłosić sie droga mailową i Napisać jak sprawa wygląda.Jeśli dostała z Irlandii pismo w którym napisano żeby go podpisała i odesłała powrotem to niech tego NIE robi. Tym samym zgodzi sie na przesłanie całej kwoty na konto ojca dzieci i znając życie już ich nie zobaczy.Ja miałam tak samo.Co prawda sprawa trwała 1,5 roku,ale wygrałam :) Urząd Irlandzki zgodził sie na tak zwany Transfer i dostaje co miesiąc czeki które realizuje w banku(tak najbezpieczniej)
Mam nadzieje ze pomogłam:) Niech Twoja siostra jak najszybciej napisze maila do urzędu i wszystko w nim wyjaśni.Urząd odezwie sie do Urzędu w Irlandii i wstrzyma zasiłek który ojciec nie wysyła matce dzieci(nie będąc razem)Pozdrawiam.

to jest jawne naruszanie prawa
uprasza się moderacje o to aby wykasowała wątek , bo to jest nie zgodne z prawem

raportuje to do administracji

nie ma szans na to aby po rozwodzie , kiedy zasądzona jest opieka nad dziećmi matce która z dziecmi przebywa w Polsce wypłacano Child Benfit

Nakombinowałyscie drogie panie , i jeszcze sobie wspolnie dajecie rady co robić a czego nie robić

jak tez napisze stosownego maila do w/wymienionego Urzędu Marszałkowskiego

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jezeli ojciec dzieci przebywa w Ire i tam pobiera CHILD BENEFIT , a jestescie po rozwodzie , nalezy natychmiast zgłosić sprawę do Social Welfare , bo to jest nie zgodne z prawem takze

nie ma szans na to aby po rozwodzie , kiedy zasądzona jest opieka nad dziećmi matce która z dziecmi przebywa w Polsce wypłacano Child Benfit

ordonowna, zapoznaj się z nowymi rozporządzeniami EU i regulaminem Forum

§8 Użytkownik ma możliwość zmiany treści (edycji) w poście przez 20 minut od momentu jego umieszczenia na forum.

uwolnienie świadczeń rodzinnych

osoba sprawująca opiekę nad dziećmi w Polsce może zwrócić się do Mazowieckiego Centrum Polityki Społecznej w Warszawie o uwolnienie świadczeń rodzinnych na dzieci i wypłacanie ich opiekunowi w Polsce.
http://www.mops-mlawa.pl/index.php/wiadczenia-rodzinne/284-uwolnienie-wiadcze-rodzinnych

Ostatnia edycja:
a jak nazwać wyłudzanie zasilków ? inaczej ?
ok , nie moja sprawa , skoro sama adminstracja forum prawnego na to zezwala , to co można powiedziec innego ?

ktoś tam wspomniał wyzej o prawie unijnym , które niby to zezwala dla matki po rozwodzie z ojcem gdzie ona i dzieci przebywają na terenie Pl na to aby Irlandia wypłacała Child Benefit

ktoś chyba nie doczytał , albo nie rozumie
aby móc otrzymywać jakiekolwiek swiadczenie społeczne - przeciez tak samo jest w Pl , nie trzeba znać angielskiego - nalezy być rezdydentem danego kraju ( w normalnych układach kiedy ojciec pracuje w Irlandii to i owszem może on się starać o ten zasiłek i zostanie on mu przyznany , lub tez częśc tego zasiłku pokrywająca różnicę miedzy tym co w Pl a tym co w Ire , mimo ze matka i dzieci są w Pl ) ale nie w przypadku kiedy się jest po rozwodzie .

i to jest bardzo przestrzegane we wszystkich krajach - rezydentura , czyli zamieszkiwanie Irlandii
oczywiście jesli się zatai przed urzędem ze się jest po rozwodzie , - to jest poprostu przestępstwo

a administracja jak nazywa takie działanie ?

Ostatnia edycja:
mnie nie intersują przepisy prawa polskiego i co sobie tam mops wypisuje - a irlandzkiego

generalnie kiedy w przypadku jesli się jest po rozwodzie ,opieka nad dziećmi wyrokiem sądu jest przypisana matce a ojciec jest w Irlandii -to jemu NIE PRZYSŁUGUJE CHILD BENEFIT - gdyż opiekę sprawujE matka która przebywa na terenie PL Z DZIEĆMI

obowiązek płatnośći rodzinnego wtedy spoczywa na urzedzie włąsciwym dla zamieszaknia matki dziećmi !!!!!!!

to nie jest żadne wyłudzenie i nie jest to prawo tylko polskie !!!Niemcy i inne państwa EU od 2010 r wypłacają zasiłki matkom w Polsce ,zapoznaj się z przepisami EU
Nieuczciwy rodzic nie zatrzyma zasiłku na dzieci przyznanego z Unii Europejskiej

Problem ten dotyczy zwłaszcza rozwiedzionych lub pozostających w separacji rodziców, gdy od łożenia na utrzymanie dzieci uchyla się ten pracujący w jednym z unijnych krajów i nie przekazuje uzyskanych na nie zasiłków. To zaś pozbawia pomocy na dzieci, zgodnie z prawem UE, np. matkę, która pozostała w Polsce i nie pracuje. Nie może bowiem zwrócić się o przyznanie świadczeń w gminie, bo krajem właściwym do ich wypłaty jest ten, w którym pracuje ojciec nieletnich.

Aby zapobiegać takim sytuacjom, rodzic może na podstawie art. 68a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004 r ważne od 01 maja 2010r . w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, wystąpić z wnioskiem o tzw. uwolnienie świadczeń rodzinnych. Powinien on być złożony do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania regionalnego ośrodka polityki społecznej (ROPS). To te instytucje z upoważnienia marszałka województwa zajmują się sprawami związanymi z ustalaniem prawa do świadczeń na podstawie przepisów UE.

– Taki wniosek powinien zawierać uzasadnienie prośby, dane umożliwiające znalezienie rodzica oraz dodatkowe dokumenty i zaświadczenia, np. wyrok rozwodowy i zasądzający alimenty na dzieci – mówi Danuta Średzińska, kierownik referatu koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego ROPS w Opolu.

Dodaje, że procedura uwalniania świadczeń może być też zastosowana nawet w sytuacji, gdy rodzic za granicą w ogóle nie ubiegał się o zasiłki na dzieci.
W obydwu tych przypadkach ROPS jest instytucją pośredniczącą w przekazaniu dokumentów do właściwej instytucji zagranicznej, która świadczenia przyznała i je wypłaca. To ona też podejmuje ostateczną decyzję o tym, czy uwolni zasiłek. Jeśli tak się stanie, będzie ona przekazywać pieniądze na konto bankowe ośrodka pomocy społecznej, a ten następnie będzie je wypłacał rodzicowi.
Danuta Średzińska-gazetaprawna.

Ostatnia edycja:
zresztą podajecie linka do roku 2011 - dobrze ze nie 2007 kiedy wszystkim rozdawano zasiłki bez wyjątku i prawo obowiązywało inne

potem po mega serii publikacji w irlandzkiej prasie jak to polacy kombinuja jak mogą , 1 miejsce zajmujemy na liscie wsrod innych krajów pod wzgledem ukrywających się osob z Europejskim Nakazem Aresztowań ,w Ire , dokręcono srubę tak ze ledwo zipiemy

Więc prosze herezji nie publikować na forum prawnym , jakoby wszystko wszystkim się nalezało

teraz jest bardzo krótko , przebywasz na terenie Irlandii zamieszkujesz , masz tam rodzine , to i owszem masz uprawnienia , jesli nie spelniasz wymogu rezdydentury to nie ma na co liczyć

Ciekawe dlaczego Polska nie płaci wszystkim emigrantom ? przebywającym poza PL ? a tez ją obowiązuje prawo unijne przeciez

bo płaci tylko tym którzy Polske zamieszkują

Link jest z 2011 roku i nie akutalny

belunia napisał:
to nie jest żadne wyłudzenie i nie jest to prawo tylko polskie !!!Niemcy i inne państwa EU od 2010 r wypłacają zasiłki matkom w Polsce ,zapoznaj się z przepisami EU

no mówie własnie o tym ze to tez rozporządzenie już dawno zostało zmienione stosownymi aneksami

link jest aktualny i przepisy również

W dniu 1 maja 2010 r. miejsce Rozporządzeń 1408/71 oraz 574/72 w unijnym porządku prawnym zajęły odpowiednio rozporządzenie Rady i Parlamentu Europejskiego (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego – jako nowe rozporządzenie podstawowe oraz rozporządzenie Rady i Parlamentu Europejskiego nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczące wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego - jako nowe rozporządzenie wykonawcze.
W przypadku Szwajcarii nowe przepisy obowiązują od 1 kwietnia 2012 r., natomiast w przypadku Lichtensteinu, Norwegii i Islandii – od 1 czerwca 2012r.

Przepisy o koordynacji obowiązują na terenie: Austrii, Belgii, Bułgarii, na Cyprze, w Republice Czeskiej, Danii (z wyjątkiem Grenlandii i Wysp Faro), Estonii, Finlandii, we Francji (także na obszarze Reunion, Martyniki, Gwadelupy i Gujany Francuskiej), Grecji, Hiszpanii, Irlandii, na Litwie, w Luksemburgu, na Łotwie, Malcie, w Niemczech, Holandii, Polsce, Portugalii (w tym na Maderze i Azorach), Rumunii, na Słowacji, w Słowenii, Szwecji, na Węgrzech, we Włoszech, w Wielkiej Brytanii (na Gibraltarze, nie obowiązują natomiast na Wyspie Man i Wyspach Normandzkich) oraz Islandii, Lichtensteinie i Norwegii, a także w Szwajcarii

Ostatnia edycja:
a czytałas całe rozporządzenie ? jesli juz tak mówiśz ?

to wytłumacz mi taką rzecz

przybyli do Pl emigranci z Czech cała rodziną . albo zadaj pytanie pani OD RODZINNEGO
pracują 2 lata , maja rodzinne

nagle się rozwodzą ona z dziećmi wraca do Czech , i co dalej on dostaje rodzinne ?
owszem jesli to zatai - to może i dostaje

ale jesli zgłosi tak jak powinien to zrobić - to co pani od rodzinnnego powie ?

naprawde nie cytuj mi linków , bo ja je znam , jak tez ankesy do nich - pózniejsze

Ostatnia edycja:
Czarna 31 zamieszkałej w Polsce został przyznany zasiłek z Irlandii zgodnie z prawem a co ty sadzisz na temat to mnie nie interesuje , obrażasz innych twierdząc ze wyłudzili zasiłki

Ostatnia edycja:
bzdury to ja nie wiem kto wypisuje adminstracjo
na całe szczęscie proceder został ukrócny na tyle , ze aby dostac w chwili obecnej Child Benefit , nalezy co 3 miesiące podbijać stosowne dokumenty o zatrudnieniu , jak równiez pieczątką od lekarza GP ( który ogląda dziecko na własne oczy )

dzięki polskiej interpretacji kombinatorstwa :)

i zapomniałam dodać jeszcze o niespodziewanych wizytach inspektorów Social Welfare w celu sprawdzenia czy pachorze jest w domu - zgodnie z prawem obowiązującym w Irlandii

:)

ordonowna napisał:
i za dostałam ostrzezenie ? ani nie przeklinam ani nic ?
Zapewne za ignorowanie Regulaminu Forum:
belunia napisał:
ordonowna, zapoznaj się z nowymi rozporządzeniami EU i regulaminem Forum

§8 Użytkownik ma możliwość zmiany treści (edycji) w poście przez 20 minut od momentu jego umieszczenia na forum.

Powrót