zasiłek rodzinny - niemcy

• Autor wątku Autor wątku plaszczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plaszczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam pewien problem a w zasadzie pytanie.
Moj ojciec od kilkunastu lat mieszka i pracuje w niemczech i na tej podstawie zostal przyznany mu na mnie zasilek rodzinny (a w zasadzie jego polowa). Placi on na mnie alimenty i mial placic rowniez owy zasilek, niestety nie otrzymalem od niego calej kwoty ktora miala stanowic wyrownanie za poprzednie lata oraz nie otrzymuje od niego biezacych pieniedzy (ciagle mowa tylko o zasilku). Proba polubownego zalatwienia sprawy niestety nie przyniosla skutku stad moje pytanie czy istnieje podstawa prawda zeby oskarzyc go o kradziez, przywlaszczenie mienia tudziez cokolwiek innego i czy mam szanse na odzyskanie pieniedzy,a jesli tak to do jakich istytucji mam sie zglosic.
bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc

Nie wiem jak jest w prawie niemieckim, ale o ile alimenty należne są zobowiązanemu, to zasiłek na dzieci daje się rodzicom dzieci a nie dzieciom.
Ale ponieważ sprawa nie jest aż tak prosta przenoszę do prawa unijnego.

jezeli rodzice sa po rozwodzie to zasilkiem rodzinnym dziela sie po polowie.....(takie jest prawo).Tak samo jak w kwietniu tego roku do zasiku rodzinnego (kindergeld) byl dodatek(kinder bonus)wyplacony to tez po polowie...skontaktuj sie z familienkasse tam gdzie ojciec pobiera (kindergeld) w jego miejscowosci

Powrót