Zasiłek rodzinny SVB

• Autor wątku Autor wątku patrycja1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycja1994

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich forumowiczów :) Jestem tutaj nowa, więc z góry przepraszam za błędy.
Mam pewien problem. Otóż mój tata pracował na terenie Holandii i starał się o zasiłek rodzinny. Wypełnił wszystkie papiery, a niedługo potem zakończył pracę i zjechał do Polski. Długo nie dostaliśmy żadnej odpowiedzi z SVB czy zasiłek będzie przyznany czy tez nie.. Ale później zaczęły przychodzić pisemka w języku holenderskim. Mój tata nawet na nie odpisywał, ani ich nie odsyłał gdyż sądził, że już długo nie pracuje w Holandii i nic mu się nie należy. I teraz niedawno na konto wpłynęły pieniądze z SVB właśnie za zasiłek rodzinny. I tu pada moje pytanie czy te pieniądze się Nam należą czy też nie.

Będę wdzięczna za każdą pomocną informację.
Pozdrawiam :)

Urząd SVB wypłacając pieniądze również wydaje pisemną decyzję z której wynika przyznana kwota zasiłku rodzinnego za określony czas. W związku z tym, najlepiej jest sprawdzić czy taka decyzja została już wydana i sprawdzić kwoty jakie widnieją na decyzji oraz kwoty faktycznie otrzymane. Jeżeli Twój Tato przestał pracować w Holandii, trzeba jak najszybciej ten fakt zgłosić do holenderskiego urzędu SVB.

Bardzo dziękuję za odpowiedź nollewska :)
Sprawdziłam papiery i jak na razie znalazłam potwierdzenia tylko części pieniędzy jakie zostały przelane na konto.. Tak więc skąd reszta?

Zwróć uwagę że urząd wypłacając pieniądze pisze w przelewach SVB ... 1 kwartaal 2012 itp.
Natomiast sprawdź czy były też wypłacone pieniądze z urzędu podatkowego w Holandii, Belastingdienst, powinno pisać np. KIT 2012 + dany miesiąc i jeżeli taką informacje znajdziesz na wydrukach to będzie oznaczało, że otrzymujecie jeszcze dodatek na dziecko/dzieci tzw. Kindgebonden budget.

prosze o pomoc!!moja sytuacja wyglada w ten sposob jestem po rozwodzie,razwod odbyl sie w grudniu 2013r,byly maz pracuje w holandii ja z dwojka dzieci w pl.po rozwodzie pod koniec lutego svb,przyslalo na moj adres wniosek ze moge starac sie o swiadczenia rodzinne caly wniosek byl przetlumaczony na jezyk.pl.wniosek wypelnilam i odeslalam pozniej chcieli potwierdzenia o tym ze dzieci zyja i z tym mialam problem bo w urzedzie gminy nie chcieli mi przystawic pieczatki twiedzac ze w pl.takiego prawa nie ma kazali mi wyslac akty urodzenia dzieci ktore wyslalam lecz dla nich bylo to za malo bo chcieli tego poswiadzczenia i dostalam go wkoncu ale odeslalam pozno bo 27kwietnia a prosili mnie zeby dostarczyc im to do 1maja.teraz zaczynam sie martwic bo rzadnego lisu od nich nie dostalam czy przyznaja mi te zasilki czy odmawiaja??co mam robic??jezyka holenderskiego nie znam wiec nie mam po co dzwonic.

A więc tylko cierpliwość nas uratuje! Czekamy na pismo z urzędu SVB w tej sprawie. Tam mają parę milionów osób do załatwienia, a więc trzeba czekać na kolejne pytania lub już decyzję. Można też zadzwonić do urzędu i zapytać się o status.

jak Pani nollewska zna niderlandzki moze zadzwonic w moim imieniu????

naprawde mowie calkowicie powaznie czy ktos na tym forum zna niderlandzki i moglby zadzwonic w moim imieniu do svb?:roll:

ok.super to czy Pani zadzwoni tam w moim imieniu i dowie sie jaki jest status zasilkow.wszelkie dane dotyczace siebie lub dzieci podam

prosze o pomoc !!!niech ktos mi przetlumaczy list ktory dostalam o nastepujacej tresci z gory przpraszam za bledy

u heeft kinderbijslag aangevraagd voot uw kinderen.Wij kunnen nog geen beslissing nemen omdat wij ons onderzoek niet hebben afgerond
U ontvangt zo snel mogelijk uiterlijk op 12 december 2014 nader bericht van ons
aanvraag kinderbijslag
U krijgt uw beslissing uiterlijk op 12 december.Heeft u onze beslissing op die dag nog niet ontvangen?Laat ons dan per brief weten dat wij onze beslissing niet op tijd hebben genomen.Nadat wij uw brief hebben ontvangen,zullen wij proberen om binnen twee weken alsong een beslissing te informatie?Kijk dan op of neem contact op met uw-Svb-kontoor

moglby mi to ktos przetlumaczyc bardzo prosze!!!
u heeft kinderbijslag aangevraagd voot uw kinderen.Wij kunnen nog geen beslissing nemen omdat wij ons onderzoek niet hebben afgerond
U ontvangt zo snel mogelijk uiterlijk op 12 december 2014 nader bericht van ons
aanvraag kinderbijslag
U krijgt uw beslissing uiterlijk op 12 december.Heeft u onze beslissing op die dag nog niet ontvangen?Laat ons dan per brief weten dat wij onze beslissing niet op tijd hebben genomen.Nadat wij uw brief hebben ontvangen,zullen wij proberen om binnen twee weken alsong een beslissing te nemen.Lukt dit ons niet?Dan kunt u van ons een vergoeding krijgen.Wilt u hierover meer informatie?Kijk dan op of neem contact op met uw-Svb-kontoor

zasilki zostaly mi przyznane po jakim czasie od wydania decyzji zostaja wyplacone?

w decyzji powinno być napisane kiedy bedzie wyplacony zasilek rodzinny. Otrzymasz wyrównanie zaleglego zasiłku rodzinnego np. za kilka kwartałów, w zależności od kiedy należy się zasiłek rodzinny w Holandii, najdalej do roku czasu wstecz można otrzymać wyrównanie, tylko w niektórych przypadkach można otrzymać wyrównanie zasiłku rodzinnego do 5 lat wstecz.

Witam,
czy może ktoś mi udzielić informacji na temat wypłaty zasiłku svb??
Chodzi o to że przyszła decyzja z jego przyznaniem, poszczególne kwoty co i za ile w jakim kwartale. Termin - "wypłata jak najszybciej to możliwe". Dodatkowo na osobistym koncie svb, które zostało utworzone widnieją również te kwoty z datą wypłaty. Generalnie powinny być wypłacone ok 10 października. Do tej pory nic. czy svb rzeczywiście wypłaci te kwoty i dlaczego to może tak długo trwać??:mad:

Witam w decyzji nie bylo napisane kiedy wyplaca ,juz wyplacili na konto ktore zostalo zamkniete w pazdzierniku mamy poczatek grudnia a ja do tej pory nie otrzymalam pieniedzy na nowe konto Pani ktora zajmuje sie moimi sprawami w Holandi kontaktowala sie z Pania urzednik z svb,ktora twiedzi ze pieniadze z zamknietego konta nie zostaly zwrocone przez bank w zwiazku z tym nie moga mi wyplacic pieniedzy,paradoks w tym jest taki ze na poczatku listopada svb przyslalo mi list w ktorym bylo napisane ze wyplacili mi pieniadze aleNIESTETY ZOSTALY ZWROCONE DO DZIALU PIENIEZNEGO I PROSZA MNIE O PODANIE NR.KNOTA BO PRAGNA WYSLAC ZALEGLE ZADILKI,odeslalam aim nr.konta i tyle co wiem ze dostane w styczniu bierzace zasilki.co robic???skoro w liscie bylo napisane jedno a Pani z svb twierdzi drugie:mad:

Dlatego do urzędu SVB lepiej jest pisać pismo niż dzwonić, gdyż odpowiedź jest wtedy na piśmie.
Od pisma zawsze można się odwołać, a od rozmowy telefonicznej to raczej trudno.
No a jak się zmienia konto bankowe, to trzeba o tym powiadomić urząd, gdyż żaden urząd nie może się domyśleć, iż dana osoba /a urząd ma tych osób nawet kilka milionów/, zmieniła konto bankowe. To jest w obowiązku osoby ubiegającej się o świadczenia, aby na czas przekazać do urzędu zmianę swojego konta osobowego.
Dajmy też szansę urzędnikowi i czas aby zarejestrował to konto bankowe, pod warunkiem iż konto bankowe zostało przekazane poprawnie do urzędu.

Witam nowe konto zostalo przekazane z niam zostaly przyznane zasilki a dlaczego wyplacili na zamkniete tego nie wiem,przyslano mi list z nwym nr.konta i ze na nie beda przekazywane terazniejsze zasilki,natomiast zalegle poszly na zamkniete

witam,
a czy ktoś z zaprzyjaźnionych forumowiczów mógłby odpowiedzieć na moje zapytanie???:???:

Powrót