Zasiłek rodzinny w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku dsaczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dsaczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Ubiegam się o zasiłek rodzinny w Niemczech. Pracę skończyłem 2 lata temu. Posiadam świadectwo pracy. Zastanawiam się czy muszę posiadać zameldowanie z tamtego okresu czy świadectwo pracy jest może dokumentem wystarczającym. Naturalne, że teraz będę miał problem z załatwieniem zameldowania, o ile w ogóle będzie to możliwe. Muszę korespondować z pracodawcą. Jeżeli ktoś może udzielić mi konkretnej odpowiedzi , proszę pisać.
Czekam na odpowiedź, pozdrawiam.

Ile masz lat? Jeżeli więcej niż 25, albo masz dziecko albo jesteś w związku małżeńskim należy ci się ALG II i aby je dostać nie potrzebujesz żadnego świadectwa pracy.

Naturalnie w wypadku każdego zasiłku meldunek w Niemczech jest obowiązkowy.

Mąż od marca 2011 pracuje w niemczech i od sierpnia 2012 dostajemy regularnie kindergeld na dwójke starszych dzieci ale w lipcu 2012 urodziłam najmłodsze dziecko i w pażdzierniku mąż złożył wniosek o przyznanie rodzinnego na małą i w grugniu dostaliśmy odpowiedź że rodzinne zostało przyznane i że zostanie wypłacone w styczniu i dziś czyli 9 stycznia dostaliśmy rodzinne tak jak na trójkę dzieci ale myśleliśmy że dostaniemy wyrównanie od lipca tak jak się córka urodziła. Proszę o jakieś odpowiedzi.

wystarczy raz zadać pytanie a nie pięć razy to samo !!

poprostu zależy mi na szybkiej odpowiedzi

To przedzwoń do Familienkasse , będzie najszybciej

problem w tym że nie potrafie mówić po niemiecku

Corka urodzila sie w Polsce czy w Niemczech? I co ma do tego swiadectwo pracy? Chodzi o Kindergeld, czy o cos innego?
Postaraj sie lepiej skonstruowac swoje pytanie, wtedy latwiej bedzie na nie odpowiedziec

córka urodziła się w polsce a my chcemy wiedzieć tylko czy przysługuje nam zwrot rodzinnego od tego miesiąca w którym mała się urodziła czyli od lipca bo za starsze dzieci dostaliśmy zwrot od dnia kiedy mąż pracuje w niemczech czyli 1 marca 2011

wydaje mi sie, ze powinno wam przyslugiwac od dnia zlozenia wniosku (ew. 3 m-ce wstecz), ale najlepiej bedzie jesli napiszecie pismo do Familienkasse, zeby jeszcze raz rozpatrzono wasz wniosek

dziękuje bardzo. dokumenty były złożone w pażdzierniku więc to akurat 3 miesiące.

Powrót