zasiłek rodzinny + wychowawczy a wysokość dochodów

• Autor wątku Autor wątku bunkowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bunkowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Z wszechpanującego powodu kryzysu firma, z której uzyskiwany jest jedyny dochód w rodzinie (ja, mąż, 13-to miesięczne dziecko) przeszła w tryb pracy na pół etatu w związku z czym na podstawie aneksu do umowy mąż otrzymuje połowę pensji tj. 1400zł brutto. Ja przebywam na wychowawczym. Dziś panie w mopsie oświadczyły, że z racji obowiązujących przepisów (sic!) nie przysługuje mi zasiłek rodzinny i zasiłek "wychowawczy" ponieważ dochody za lata ubiegłe (licząc nawet tylko pensję męża bez mojej jako utraconych dochodów) przekraczały limit dochodów czyli 504zł netto na osobę. Oboje pracujemy w tej firmie dłużej niż 6 miesięcy.
Pytanie w związku z tym: czy faktycznie tak jest? Czy też mops się myli? Jeśli się myli to czy ktoś z państwa jest w stanie podać mi podstawę prawną żebym mogła coś zrobić w tej sprawie?

nic z tym nie zrobisz,żeby dostać te zasiłki musisz złożyć zaświadczenie z urzędu skarbowego za 2007 rok....

policzyłam dochód za 2007 - sprawdź proszę czy dobrze rozumuję.
(dochód - ubezp. społ. - ubezp. zdrowot. - podatek należny)/12/3. Wyszło mi 514,30. I teraz pytanie kolejne. Czy przyrównujemy ten wynik do 504*3 czy też 504*3+48*3 (ale wcześniej nie miałam zasiłku rodzinnego więc nie wiem).

a jak masz na zaświadczeniu ze skarbówki??

Nie występowałam jeszcze do urzędu skarbowego o zaświadczenie ale wydaje mi się że to chyba jakoś tak jest liczone. A może jest szansa, że oni to jakoś inaczej liczą i mniej im wyjdzie? :-) bo różnica tu nie jest duża.

Ostatnia edycja:
od nowego okresu zasiłkowego maja sie zmienic kwoty dochodu na osobe ;spróbuj od 10.2009 złozyc podanie o zasiłek bedzie obowiazywał dochód za 2008 rok -wyzszy niż 504 zł

wystąp o to zaświadczenie za to się nie płaci i sprawa się wyjaśni ;)

Z zaświadczeń z US nie wynika, czy ktoś utracił zarobki, czy uzyskał.
Urząd Skarbowy wystawia zaświadczenie na podstawie złożonych rocznych zeznań podatkowych.
Od dochodu rocznego (po uwzględnieniu kup) odejmuje się opłacone składki ubezpieczenia, zaliczki na podatek, a dodaje zwrot nadpłaconego podatku (ulga prorodzinna).
Niestety, zgodnie z przepisami, obniżenie wynagrodzenia nie jest traktowane jako utrata dochodu. Choć uważam to za niezbyt sprawiedliwe.

Powrót