zasiłek rodzinny

• Autor wątku Autor wątku kopyszko@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kopyszko@wp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój syn w tym roku ukończył szkołę średnią Od października zacznie studiować w wyższej szkole zaocznej Nauka będzie trwać 3 lata Chciałabym wiedzieć czy będzie mu przysługiwał zasiłek rodzinny

jeśli będzie studiowac to nie dostanie zasiłku ,jeśli będzie chodził do szkoły policealnej to do ukończenia 24 roku życia tak

krawczykela2 mam pytanko dlaczego jest takie rozgraniczenie że dzieciom idących na studia rodzinne się nie należy?Na studium tak policealne tak tylko będącym na studiach nie (mam też na myśli studia dzienne).Przecież dalej się uczą i nie maja przekroczonych 24 lat.Czy te dzieci które studiują są gorsze od tych co idą na studium?

Serdeczne dzięki za odpowiedz Ja też jestem rozczarowana że inaczej traktuje się dzieci które chcą się uczyć w szkole wyższej Duży ukłon w stronę ustawodawców

krawczykela2 napisał:
jeśli będzie studiowac to nie dostanie zasiłku ,jeśli będzie chodził do szkoły policealnej to do ukończenia 24 roku życia tak
czy możesz podać na jakiej podstawie prawnej się opierasz? mile widziany konkretny paragraf

USTAWA z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych

Art. 6. [Okres przysługiwania i wysokość zasiłku] 1. Zasiłek rodzinny przysługuje osobom, o których mowa w art. 4 ust. 2 pkt 1 i 2, do ukończenia przez dziecko:
1) 18. roku życia lub
2) nauki w szkole, jednak nie dłużej niż do ukończenia 21. roku życia, albo
3) 24. roku życia, jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub w szkole wyższej i legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności.
oraz
Art. 3. [Definicje]

dla studentów przysługują inne świadczenia czyli stypendia :)
czy nie tak?
a tak w ogóle ile aktualnie wynosi Polski zasiłek rodzinny na 1 dziecko ?
bo ja zatrzymałam się gdy było 48zł

Wysokość zasiłku rodzinnego:
- 48 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia,
- 64 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia,
- 68 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 roku życia.

jest nowe rozporządzenie rady ministrów z 11 sierpnia 2009 roku zmieniające w/w wysokości i od nowego okresu zasiłkowego wynoszą:
- 68 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia,
- 91 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia,
- 98 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 roku życia.

Dzięki za informację, nie wiedziałem że już zostało opublikowane.

Powrót