zasiłek rodzinny

• Autor wątku Autor wątku grzes156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzes156

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
mam maly problem i proszę o pomoc...
sytuacja wyglada nastepująco,wstapiłem w związek malżeński w sierpniu 2008r,teraz urodzil mi się synek i zlozyłem z zoną wniosek o zasiłek rodzinny i dodatkowy zasiłek za urodzenie się dziecka( nie chodzi tutaj o becikowe)
i sprawa wyglada nastepująco...
pani poprosila mnie o zaswiadczenie z urzedu skarbowego o dochodach za 2007r.
wszystko bylo by ok gdyby nie to że w 2007 roku byłem kawalerem,miszkalem w duzym mieście i sporo zarabiałem i nawet nie myślałem o założeniu rodziny,a że się ożeniłem i przeniosłem w inną część Polski gdzie zarobki i znalezienie pracy są trudniejsze to dlaczego moje dochody jako kawaler mają być uwzglednione w zasiłku skoro nie bylismy razem bo poznalismy się w 2008r
według mnie powinny być brane dochody za okres od którego jesteśmy razem..
czy jest do tego jakieś prawo jasno okreslające ???
Pozdrawiam Rafał

Ostatnia edycja:
Witam miłam podobna sytuację cztery dni po slubie musiałam przedstawić dochód męża mimo że w dnym roku z nim nie byłam i napisałam do :MINISTERSTWO PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ

DEPARTAMENT ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH

ul. Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa, tel. +48 22 55 10 174, fax +48 22 826 68 33
www.mpips.gov.pl; E-Mail: info@mpips.gov.i otrzymałam taką odpowiedż"
Odpowiadając na Pani pismo w sprawie uprawnień do świadczeń rodzinnych z tytułu ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 139, poz. 992 z późn. zm.) wyjaśniam, że zgodnie z art. 3 pkt. 16 ustawy do składu rodziny przy ustalaniu prawa do świadczeń rodzinnych wliczamy: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci (...).
W związku z powyższym do składu rodziny wliczany jest Pani mąż, pomimo że nie jest ojcem żadnego z dzieci, na które ubiega się Pani o świadczenia rodzinne. Do świadczeń rodzinnych na okres zasiłkowy 2008/2009 brany jest pod uwagę dochód Pani męża za 2007 rok, a ubiegając się o zaliczkę alimentacyjną na wrzesień 2007 roku musi Pani przedstawić dochody męża za 2006 rok mimo, że nie byliście Państwo w tym czasie małżeństwem.
także niestety musisz przedstawic swój dochód

dzieki PANADA za szybką odpowiedz

a słyszał ktoś o dochodzie utraconym??

oki zgodził bym sie na to żeby przedstawić dochód za 2007 rok ale pod jednym warunkiem,skoro oni tak w stecz wybiegają (bo wkońcu byłem jeszcze kawalerem i nie znalem swojej małżonki) to niech mi do rodziny doliczą 4 dzieci które w przyszłości beda na świecie...
skoro oni wstecz działają to niech i w przyszłośc też wybiegają :P

i teraz widać jak dziurki w naszym prawie hehehe

grzes156 napisał:
dzieki PANADA za szybką odpowiedz

a słyszał ktoś o dochodzie utraconym??

oki zgodził bym sie na to żeby przedstawić dochód za 2007 rok ale pod jednym warunkiem,skoro oni tak w stecz wybiegają (bo wkońcu byłem jeszcze kawalerem i nie znalem swojej małżonki) to niech mi do rodziny doliczą 4 dzieci które w przyszłości beda na świecie...
skoro oni wstecz działają to niech i w przyszłośc też wybiegają :P

i teraz widać jak dziurki w naszym prawie hehehe

Wszystkie zasiłki rodzinne reguluje ustawa.

Powrót