Zasiłek stały, a dodatek mieszkaniowy - co robić?

• Autor wątku Autor wątku Hils
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hils

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Pobieram z MOPSu zasiłek stały od dosyć niedawna (jestem osobą niepełnosprawną). Ostatnio przyznano mi dodatek mieszkaniowy. Dzielę mieszkanie z dwiema osobami z rodziny. Słyszałem, że w takim wypadku należy poinformować MOPS, iż taki dodatek mieszkaniowy otrzymałem (dodatek mieszkaniowy również "załatwiany" w MOPS'ie). Słyszałem też, że dodatek mieszkaniowy może być odjęty od zasiłku stałego w takim przypadku.

Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Czy zatem moim obowiązkiem jest poinformować osoby odpowiedzialne za przyznawanie zasiłku stałego o tym, że dostałem taki dodatek mieszkaniowy?

2. Czy jeśli poinformuję, to odejmą mi ten dodatek mieszkaniowy od zasiłku stałego? A jeśli tak, to o ile zostanie odjęty (mieszkanie dzielę z dwiema osobami z rodziny)?

3. Co się stanie, jeśli nie poinformowałbym o tym fakcie? Czy byłoby to złamanie prawa?

4. A jeśli bym nie poinformował ich o tym i byłoby to złamanie prawa, to co by takie coś mogło grozić?

5. A może po prostu olać sprawę, dalej pobierać zasiłek stały i nic nie robić?

1.- tak; 2. - tak, myślę, że 1/3 dodatku (ufam, że starając się p DM podałeś faktyczne dane o ilości osób zamieszkałych i ich dochodach; 3,4. - i tak "dojdą" do tego i będziesz zwracać pieniądze nienależnie pobrane; 5.- nie warto:( jw.

Podałem faktyczne dane o ilości zamieszkujących osób. A na pewno właśnie 1/3? Bo jeśli odjęliby całość, to niemalże wszystko by zabrali...

No nic, dzięki za odpowiedź w każdym razie...

a do dodatku mieszkaniowego podałeś, że wspólnie gospodarujesz z tymi dwiema osobami?
Chyba, ze z nimi nie prowadzisz wspólnego gospodarstwa wówczas one mogły się same starać o dodatek mieszkaniowy (proporcjonalny do zajmowanego mieszkania)

Teoretycznie podałem, że każda samodzielnie gospodaruje. Natomiast dodatek mieszkaniowy jest ogólnie teoretycznie chyba na wszystkich.

to możesz mieć problemy - bo nie można dla uzyskania jednego zasiłku gospodarować samotnie a dla celów drugiego wspólnie z pozostałymi osobami zamieszkującymi dany lokal.
Ustawa o dodatkach mieszkaniowych posługuje się pojęciem gospodarstwa domowego. Powierzchnię lokalu oraz dochód dzieli się bowiem na liczbę osób tworzących gospodarstwo domowe.

Moim zdaniem powinno być wszczęte postępowanie odnośnie przyznanego Tobie zasiłku stałego i zmieniona jego wysokość.

Ale o dodatek mieszkaniowy ja się nie starałem, tylko inna osoba z mojej rodziny i nikt tam się nie pytał o to, czy razem gospodarujemy, czy nie. Jedyne co ich interesowało, to dochody z ostatnich miesięcy każdego z członków rodziny.

Czyli jednym słowem - jak ich o tym poinformuję, to będzie podjęta kolejna decyzja prawna na temat mojego zasiłku i mogą mi go albo zmniejszyć, albo zabrać całkiem?

Ostatnia edycja:
Hils napisał:
Ale o dodatek mieszkaniowy ja się nie starałem, tylko inna osoba z mojej rodziny i nikt tam się nie pytał o to, czy razem gospodarujemy, czy nie.
ta osoba złożyła wniosek o dodatek, na wniosku umieszcza się osoby razem mieszkające i gospodarujące i ich dochody. Tutaj masz przykładowy druk http://www.strona.ops.pl/pdf/mieszk/wnodod.pdf
Gdyby Ciebie nie ujęła we wniosku - dodatek mieszkaniowy byłby przyznany w innej wysokości (a może nie powinien być przyznany)

Hils napisał:
jak ich o tym poinformuję, to będzie podjęta kolejna decyzja prawna na temat mojego zasiłku i mogą mi go albo zmniejszyć, albo zabrać całkiem?
Być może, z pewnością takie rozbieżności wymagają wszczęcia postępowania

Powrót