Zasiłek/świadczenie dla opiekuna osoby niepełnosprawnej.

• Autor wątku Autor wątku Andrzej_Masa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej_Masa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Państwa serdecznie!

Przejrzałem forum, jednak nie znalazłem odwzorowania sytuacji, którą chciałbym Państwu przedstawić i jednocześnie prosić o pomoc w udzieleniu wskazówek.

Mianowicie - zależy mi na uzyskaniu informacji na temat zasiłku lub świadczenia (proszę wybaczyć, nie znam dokładnej terminologii) dla opiekuna osoby niepełnosprawnej lub samej osoby niepełnosprawnej.

Zarys mojej sytuacji: mój ojciec mieszka z rodzicami. Dziadkowie są już w sędziwym wieku. Babcia posiada orzeczenie o niepełnosprawności i wymaga pomocy osób trzecich. Ojciec nie pracuje, ponieważ Babcia wymaga całodobowej opieki. Nigdy wcześniej nie pobierali podobnych świadczeń.
[Ojciec nie jest rolnikiem, nie jest zatrudniony na umowę zlecenie, nie posiada żadnych dóbr. Nie jest objęty ubezpieczeniem chorobowym].

Czytałem o różnej formie pomocy od Państwa (MOPS, ZUS), jednak żadna z takowych nie rozwiązuje sytuacji.

Sytuacja materialna nie pozwala nam na skorzystanie np. z specjalnego zasiłku opiekuńczego, ponieważ dochód na jednego członka rodziny przekracza 764 zł.

Jeżeli znają Państwo jakąś inną możliwość, dzięki której ojciec z dziadkami mógłby starać się o jakąś pomoc, bardzo proszę o wskazówki.

Dziękuję uprzejmie za poświęcenie czasu na przeczytanie mojej wiadomości i również z góry dziękuję za potencjalne odpowiedzi.

Pozdrawiam! ;)

Ostatnia edycja:
Powrót