zasiłek wychowawczy - czy przysługuje?

• Autor wątku Autor wątku niewiemjak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niewiemjak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Wiatm, mam pytanie.W styczniu 2009 spodziewam się pierwszego dziecka. obecnie pracuje na 3/4 etatu i zarabiam około 1200 zł brutto. Bede samotną matką, aczkolweik mieszkam z rodzicami, ojciec dziecka chce dobrowaolnie płacić alimenty. Po skończonym urlopie macierzyńskim niesty nie mam możliwości wrócić do pracy, więc bede musiała skorzystać z urlpou wychowawczego. Czy przysługuje mi zasiłek wyhowawczy i w jakiej kwocie? Gdzie ewentualnie bede musiała się udać się po niego i jakie dokumenty złożyć? z góry dziękuje za odpowiedź .

Czy to jest umowa na czas nieokreślony?
Proszę pamiętać, że z urlopu wychowawczego może korzystać wyłącznie pracownik.
Zasiłek, a właściwie jest to dodatek wychowawczy do zasiłku rodzinnego, przyznaje i wypłaca Miejski/g\Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej.
Tam należy pobrać odpowiednie druki.

Wita. Ja obecnie nie pracuje, mąz ma gospodarstwo rolne. Czy przysługuje mi zasiłek wychowawczy? Dziecko ma 2 i pół roku.

czy ktoś odpowiada na pytania???

Odp. nie, jeśli jest Pani małżonką rolnika, który podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników z tytułu prowadzenia działalności rolniczej na gruntach o pow. 1ha lub więcej.
Urlop wychowawczy dotyczy osób podlegających pod ZUS.
Zakładając, że pytała Pani o urlop wychowawczy, bo nie ma zasiłku wychowawczego.

Ostatnia edycja:
ale właśnie w tej chwili nie jestem ubezpieczona nigdzie.

Urlop wychowawczy to przywilej tylko i wyłącznie pracowników.

Powrót