zasiłek z irlandi

• Autor wątku Autor wątku irka34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

irka34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam ,mam pytanie w sprawie zalatwienia zasiłku w irlandi .Pracuje w irlandi 2 lata do konca miesiaca mam jeszcze umowe ,ale nie chce jej przedłuzac poniewaz postanowiłam wrocic do Polski Dowiadywałam sie o zasiłek bedzie mi sie nalezał ,ale od zarejestrowania sie w social musze tu zostac przez 4 tygodnie i to moje pytanie:czy przez te 4 tygod, musze sie zgłaszac do social na podpis(bo wiem ze najpierw czeka sie na decyzje)bo po tym okresie chciałabyn zasiłek transferowac do polski:-)

jeszcze raz mam tak trudna sytuacje w Polsce ze nie moge sobie pozwolic na siedzenie tu tych 4 tyg,aczkolwiek mogłabym w kazdej chwili przyleciec na jakikolwiek podpis ,bo moj maz zostanie jeszcze na kilka mieszicy w irlandi;)z gory dziekuje za jaka kolwiek odp,bo sama nie wiem co robic mam metlik w głowie i szkoda mi tych pieniedz

"ABy zakwalifikować się do zasiłku dla bezrobotnych, musisz zapłacić klasy A, H lub P składek PRSI. Klasa A jest z jednej wypłacane przez większość pracowników sektora prywatnego. Klasa H jest wypłacane przez żołnierzy, rezerwistów i tymczasowe pielęgniarek armii, którzy nie kwalifikują się do zasiłku dla bezrobotnych dopóki nie opuszczą armii.

Co najmniej 104 tygodnie opłacone składki PRSI od momentu pierwszej pracy
I

Mają 39 tygodni opłaconych lub uznanych w danym roku podatkowym (minimum 13 tygodni musi być opłacone składki * )
Lub

Z 26 tygodniowych składek na PRSI opłaconych w odpowiednim roku podatkowym oraz 26 tygodni opłaconych w roku podatkowym bezpośrednio poprzedzającym odpowiedni rok podatkowy.
* Jeśli nie masz 13 opłaconych składek w odpowiednim roku podatkowym, trzeba zapłacić 13 opłaconych składek w każdym z następujących lat:

2 lata podatkowe przed odpowiednim roku podatkowym
Ostatniego roku podatkowego
W bieżącym roku podatkowym.."

Jobseeker's Benefit

jesli mówimy o Jobseeker s benefit ( bo tylko ten można transferować )
czyli stwierdzenie ze około 2 lat , to za mało
dwa poprzednie lata , bez dokładnej ilosci skladek 104 ( masz na peyslipie -przelicz ), bo to że mówią to dziś w Ire wiesz sama jak wygląda ..
Czyli jesli chcesz otrzymac ten zasilek , powinnas miec przepracowane w calości pelny rok kalendarzowy -52 skladki w latach 2009 ,i pelne 52 skladki PRSI W 2010 , dopiero w roku podatkowym 2011 możesz starac sie o ten zasilek

JEsli zabraknie Ci choćby jednej skladki tez dostniesz zasiłek ale Jobseeker Allowance ( nie można go transferować) i zazwyczaj wszyscy go otrzymują którzy maja około 2 lat
"by otrzymać zasiłek dla bezrobotnych należy:

Być bezrobotnym
Powyżej 18 i poniżej 66 lat
Być zdolny do pracy
Być i faktycznie szukają pracy
Spełniają kryterium dochodowe
Poznaj stałego zamieszkania."( rezydentura HR)

Jobseeker's Allowance

okres 4 tygodni jest obowiązkowy , nie da sie go obejsć , nawet praktycznie , zasilek jest wypłacany na poczcie ( co tydzień zgłaszasz sie po odbiór na poczcie ) jak równiez co tydzień składasz podpisy w Urzedzie Social ze jesteś gotowa podjąc prace ) reasumując dwa razy w tygodniu gdzies się trzeba zameldować

Oprócz tego Social w każdej chwili , może zarządać żebyś pokazała w jaki sposób szukasz pracy czyli gdzie wysłałas CV etc etc .
Znam z praktyki wielu ludzi , że potrafili otrzymać list np we wtorek o godzinie 10 , że w tym samym dniu o godzi 14 maja stawić się na "jakąs" rozmowe w socialu ...

Reasumując , przeloty ( koszt okolo 400 euro -200 euro ) to po przeliczeniu sama wiesz że sie to finansowo nie oplaca , po dwa ryzyko że dostaniesz FRAUD

Ostatnia edycja:
"|Zasiłek dla bezrobotnych (JB) mogą być przeniesione do innego państwa członkowskiego EOG na okres do 13 tygodni, jeśli szukasz pracy tam. Musisz być otrzymuje zasiłek dla bezrobotnych przez okres 4 tygodni, zanim będzie można przenieść ją do innego państwa członkowskiego EOG. Od 1 maja 2010 nowych rozporządzeń UE weszła w życie co oznacza, że jeśli stosuje się do transferu zasiłku swoje poszukujących pracy, będzie ona wypłacana bezpośrednio do Ciebie. Nadal będzie zobowiązany do zarejestrowania się w służbach zatrudnienia kraju, w którym masz już szukać pracy w ciągu tygodnia. Musisz wziąć formularz Formularz U2 (który zastępuje formularz E303) do usług społecznych kraju podróży do. Możesz pobrać wypełniony formularz U2 z lokalnym biurem pomocy społecznej.

13-tygodniowy okres płatności może zostać przedłużony do 6 miesięcy w wyjątkowych okolicznościach. Ponadto można teraz przenieść płatności JB więcej niż jeden raz podczas bezrobotnych pod warunkiem że nie przekracza maksymalny okres 13 tygodni (6 miesięcy, rozszerzony).

JB może być również wypłacone, podczas reprezentujących Irlandii w amatorskim możliwości na międzynarodowych zawodów sportowych. Musisz uzyskać pisemne potwierdzenie tego sportu i czas związane z organu sportowych. Możesz wyjechać na wakacje za granicą na okres do 2 tygodni w roku....."

Going abroad or on holidays and social welfare payments

Ordonowna,bardzo dziekuje za tak szybką i wyczerpujaca odpowiedz,bardzo mi pomogłaś
Pozdrawiam:D

jeszcze jedno mnie martwi,jakie sa najwazniejsze dokumenty ,ktore musze ze soba zabrac do Polski i jak je sie zalatwia czy piszac podania czy mozna osobiscie w biurach i jak długo sie czeka:???:

jeszcze raz wielkie dzieki!!!

od 1 wrzesnia chce sie zarejestrowac jako bezrobotna tu w Irlandi ,wiem ze przez okres 4 tygodni bede musiała czekac na decyzje w sprawie przy znania mi prawa do social ,jezeli ta decyzje dostane ,to wiem ze przez nastepny miesiac musze sie z głaszac do podpisu ,ale ja bym chciała zasiłek transfdrowac do Polski ,kiedy mam prawo pisac podanie o transfer ,dodam ze moj maz tu jeszcze zostaje do konca roku ,a moje dzieci sa:o:

Prawie wszędzie jest napisane ze przy składaniu podania o J benefit , powinnaś to zrobić , czyli powiadomić urzędy o chęci szukania pracy za granica
\
może i jestem wyznawca teorii spiskowych , ale moja prywatna i absolutnie subiektywna odpowiedz brzmi – nie rób tego dopóki nie będziesz mieć decyzji o przyznaaniu Jobseeker benefit .

Czyli w pierwszej kolejności otrzymaj decyzje , w drugiej ( nawet na drugi dzień ) zgłoś ze musisz udać się szukać pracy za granice bo tutaj jej nie ma.

Ale to moja opinia w tym temacie ( dlaczego jest taka otóż na masę emigranci nie otrzymują benefitow tylko allowance , których transferować się nie da , pewnie jest to podyktowane licznymi przestępstwami we wcześniejszych latach z udziałem emigrantów- wcale nie tylko z pl – gdzie zaraz po otrzymaniu JB , uciekali oni do PL , jak tez ostatnio do się zauważać prawie ze rasistowskimi postawami i żywa niechęcią samych Irlandczyków do emigrantów – chyba odkąd zaczęli oni płacić podatek „ socjalowy '” czyli podatek na social – i chyba uważają oni ze jeśli dostajemy jakieś pieniądze od nich to mamy je wydać w Irlandii a nigdzie indziej )

Oczywiscie walczyć o swoje prawa zawsze można – tylko ze nigdy w pojedynkę

Ale to tylko moja subiektywna ocena sytuacji , rozumiesz co mam na myśli

Może ktoś jeszcze zechciał by się wypowiedzieć w tej sprawie , żebyś nie polegała tylko na jednej opinii

Ostatnia edycja:
Powrót