Zasiłek z MOPS dla studenta

• Autor wątku Autor wątku Ihaste2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Ihaste2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Czy studentowi przysługuje zasiłek z MOPS? Student jest osobą dorosłą, rodziców czasem nie ma albo nie mają PLNów. Wymiar studiów dziennych nie pozwala pracować.
Może dostarczając zaświadczenie z Univ o ilości godzin zajęć, zaśw od rodziców/opiekunów, że ich nie stać (stud jest osobą dorosłą, więc rodziców już się nie czepiajmy?), można dostać jakieś świadczenie z MOPS?
Ktoś coś wie?
Inhaste2

Od tego jest stypendium socjalne na uczelni.

Może można połączyć dwa i MOPS i Socjalne?

gdzie student mieszka i z jakich środków się utrzymuje?

Student szuka akademika albo stancji. Rodzice nie utrzymują go (jest dorosły).
Studiuje od pn do pt w pełnym wymiarze. W sb i ndle ma umowę wolontariat w szpitalu.
Nie ma czasu na podjęcie pracy.
Inhaste2

moje pytanie nie było zrozumiałe? nie pytałam czy ma czas czy nie i czy szuka mieszkania

Tylko hipotetyczne pytanie. Badam sytuację :)

to czy pomoc przysługuje czy nie pracownik ustala na podstawie wywiadu środowiskowego a to są pierwsze pytania, które zada.
więc zgaduje hipotetycznie że nic nie dostanie :)

Mając trzy papiery - 1. rodzice zaświadczają, że nie utrzymują dorosłej osoby, 2. grafik zajęć na uczelni przez cały tydzień (wypełniony czas), 3. umowę wolontariat na sbtę i ndlę (wypełniony czas) także nic nie dostanie z MOPSu?
Będzie zmuszony do rezygnacji ze studiów czy tylko stypendium socjalne?
Inhaste2

przy stypendium socjalnym również zaświadczenie rodziców nie wystarczy
1,2 i 3 nie mają znaczenia, uprzedzając pytanie opinia od księdza proboszcza, sąsiadów i i dyrektora szpitala również nie

Pani Agnieszko, pisze Pani o trzecim punkcie. Chyba ktoś wykasował trzeci punkt w moim poprzednim poście - była wzmianka o studiach dziennych na "pełen etat".
Nie wiem kto edytował post.

I pojawił się ponownie trzeci podpunkt w mojej wypowiedzi wcześniej. Nie wiem dlaczego takie zasłanianie, zmienianie tekstu - mam oryginalny Windows 10 oraz opłacony internet.
Hasła nikomu nie udostępniałem.
Nie mogę napisać do Pani priva więc piszę tutaj.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dopóki nie odpowiesz na pytania z pkt 4 to dyskusja nie ma sensu. Nie masz chyba pojęcia jakie są kryteria dochodowe w pomocy społecznej i w jakiej wysokości zasiłki.

Znam, trzeba zadzwonić do MOPSu albo wyszukać w necie. Zasiłki widziałem na www.
Zacząłem uważać, że zgodnie z polskim prawem człowiek dorosły to 18 latek - chyba nawet kieszonkowe powinno być już opodatkowane. Mogę się mylić.

Z MOPSu dla osób bezrobotnych - myślę głównie o tym. Szkoda rezygnować z prestiżowych studiów

ok, trzeba iść do MOPSu

zasiłki dla bezrobotnych wypłaca urząd pracy, OPS wypłaca zasiłki okresowe, stałe i celowe. Owszem jedną z przesłanek do zasiłku okresowego i celowego jest bezrobocie ale ty nie jesteś bezrobotny - bo pracy nie szukasz i nie masz zamiaru jej szukać.
Bezrobotny jest zdolny i gotowy do podjęcia zatrudnienia

Pani Agnieszko, zasiłek okresowy na czas np. 5 lat studiów z OPS wydaje się realny. Student jest osobą bezrobotną, nie może podjąć zatrudnienia bo nie ma czasu na pracę - zapełniony grafik czasu, nie każdemu rodzice pomagają.

Nie liczyłabym na to...Stypendium socjalne. Stypendium naukowe. Z tego utrzymuje się student. Może zamiast wolontariatu praca w weekend. Udzielanie korepetycji... Ciebie mops policzy z rodzicami jeśli chodzi o dochód...czy tego chcesz czy nie.

Ihaste2 napisał:
ani Agnieszko, zasiłek okresowy na czas np. 5 lat studiów z OPS wydaje się realn
:D:D:D no cóż inaczej nie da się tego skomentować

ale kto nie próbuje ten się nie przekona

Pewnie studenci ruszą do MOPSów :)

Czy MOPS liczy dorosłą osobę z rodzicami?

Stypendium socjalne - ok, korepetycje to także praca zabierająca czas. Nie każdy ma siłę pracować w weekend. Ndla powinna być wolna, sbta chyba także. Nie chcę się kłócić, ale MOPS da więcej niż socjalne, a może można połączyć stypendium socjalne i zasiłek z mopsu?

Powrót