zasiłek z MOPS-u

• Autor wątku Autor wątku editpiaf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

editpiaf

Użytkownik
Odpowiedzi
50
mam skończone 60 lat i czekam na emeryturę dzięki ustawie 67 lat. Jestem osobą samotną i nie mam pracy, czy gdy zgłoszę się do MOPS-u to na co mogę liczyć. Nie mam na rachunki, na życie, mieszkam sama. Czy w Polsce przez tą ustawę mam zostać bezdomną , jak to wygląda, jeżeli można to proszę jeżeli to możliwe również o wykładnie prawną,

wiem, że nie czekam 67 lat, tylko kilka miesiecy do otrzymania emerytury, ale te kilka miesięcy muszę przeżyć, z tego co czytałam w jedn. tekście ustawy o pomocy 2013, to wiem, że nic nie wiem, i dlatego na forum mój post.Pracownik socjalny u mnie był, ale nie informował mnie o wys.przyznanych mi świadczeń.

powinnaś otrzymać decyzję,
świadczenia na podstawie ustawy o pomocy społecznej są w większości uznaniowe i nie ma prostej odpowiedzi czy powinnaś otrzymać zasiłek i w jakiej wysokości.

Czy wystąpiłaś o dodatek mieszkaniowy?

co to znaczy uznaniowe? w rozumieniu prawa rzecz jasna, skoro weszła ustawa 67 to jasne było, że takich ludzi jak ja jest dużo więcej, co na to ustawodawca, jak regulują to przepisy, czy mam rozumieć, że do tej ustawy nie ma rozporządzenia , który by uwzględniał takich ludzi jak ja????. Jeżeli chodzi o dodatek mieszkaniowy, to mieszkam w budynku w którym jest mała wspólnota mieszkaniowa, wszystkie mieszkania są własnością hipoteczna, nie płacimy czynszu, płacimy fundusz remontowy, wspólny rachunek mamy tylko jeden- światło na klatce schodowej, reszta płacona jest indywidualnie jak śmieci, ogrzewanie, woda itp.

editpiaf napisał:
co to znaczy uznaniowe?

ustawa o pomocy społecznej
Art 3
4. Potrzeby osób i rodzin korzystających z pomocy powinny zostać uwzględnione, jeżeli odpowiadają celom i mieszczą się w możliwościach pomocy społecznej.
Art. 39.
1. W celu zaspokojenia niezbędnej potrzeby bytowej może być przyznany zasiłek celowy.

trochę inaczej jest z zasiłkiem okresowym - jak dostaniesz decyzję to napisz - wówczas można się zastanawiać czy pomoc jest adekwatna czy nie jest

editpiaf napisał:
skoro weszła ustawa 67 to jasne było, że takich ludzi jak ja jest dużo więcej, co na to ustawodawca, jak regulują to przepisy,
nie bardzo rozumiem, jakich ludzi?
Przedłużenie wieku spowodowało konieczność wydłużenia kariery zawodowej o kilka, kilkanaście miesięcy. Mogą odejść z pracy kilka miesięcy później

Z jakich dochodów się pani wcześniej utrzymywała?

editpiaf napisał:
eżeli chodzi o dodatek mieszkaniowy, to mieszkam w budynku w którym jest mała wspólnota mieszkaniowa, wszystkie mieszkania są własnością hipoteczna, nie płacimy czynszu,
Właściciele mieszkań nie płacą czynszu - co nie oznacza, ze nie mogą otrzymać dodatku mieszkaniowego - dodatek ustala się biorąc pod uwagę wszystkie wydatki - te na media również

Ostatnia edycja:
Czego Pani nie rozumie? chodzi mi o ludzi którzy tak jak ja, kariere zawodową mają niestety za sobą, a muszą przeżyc kilka m-cy nim dostaną emeryture i do tego są potrzebne środki do przezycia. Co tu jest do zrozumienia, skoro mam przyznaną emeryture to co za pytanie z jakich dochodów sie pani utrzymywała?,

skoro Pani nie pracuje już od jakiegoś czasu to pytałam się z czego się Pani utrzymuje?
Zadała Pani pytanie na forum o możliwe zasiłki a oburza na pytanie o dochody.
Możliwości może być wiele np. żyje Pani z oszczędności, pomaga Pani rodzina, pracuje Pani na czarno itp - a właśnie te okoliczności mają wpływ na możliwość przyznania zasiłku

Ostatnia edycja:
pomagają mi znajomi, którzy niewiele mają

Czy duże ma Pani mieszkanie pow. 45 m2? kiedy złozyła Pani wniosek o pomoc z MOPS?

to niestety może Pani nie przysługiwać dodatek z tytułu za dużego metrażu,
teoretycznie pracownik ma miesiąc na wydanie decyzji - najkorzystniej byłoby dla Pani gdyby przyznał zasiłek okresowy na te kilka miesięcy do emerytury.
Czy wnioskowała Pani o zasiłek celowy czy okresowy?

Z racji ukończenia 60 r.ż. ma Pani prawo ubiegać się o zasiłek stały w MOPS

dlaczego 60? ustawa o pom. społ. odwołuje się też do ustawy o emeryturach i rentach z FUS

Pracownik socjalny poinformował mnie, że jakbym dostała zasiłek stały to po otrzymaniu emerytury musiałabym go zwrócic, bo ten zasiłek jest przyznawany tkzw. patologom którzy nigdy nie skalali się, żadną pracą.

Alicja Sikora napisał:
Z racji ukończenia 60 r.ż. ma Pani prawo ubiegać się o zasiłek stały w MOPS
Niestety myli się Pani , poniewaz cyt. Zasiłek stały przysługuje osobie niezdolnej do pracy z powodu wieku.Niezdolny jest ten kto ukonczył 60 lat |kobieta} lub 65 lat mężczyzna i nie przyznano mu renty ani emerytury.k.cyt.Mnie przyznano emeryturę, mam skonczone 60 lat, ale jej nie otrzymuję bo Tusk zmienił ustawę, więc ustawodawca dla takich jak ja ma propozycję bezdomności lub eutanazji, chyba, że zmieniły się w tym zakresie przepisy, ale nie sądzę. I tyle w tym temacie.

Witam,składałam wniosek o pomoc na święta i owszem dostałam decyzje wczoraj a w niej było napisane, "1. Przyznać Pani od dnia 1 grudnia 2013 zasiłek okresowy z powodu bezrobocia w kwocie 512,00 zł miesięcznie. 2. Przyznany zasiłek będzie wypłacony w Kasie Banku... w dniu 17.12.2013." A więc moje pytanie brzmi na co mogę przeznaczyć te pieniądze? (jedzenie,ubrania dla dzieci) czy zastosować się do tego że Pani z urzędu Gminy nie określiła w decyzji na co przeznaczyć pieniądźe a słownie zażądała kupna opału,co nie było uwzględnione ani we wniosku ani w decyzji. Więc co mam zrobić?

Powrót