Zasiłek za opiekę po-operacyjną nad chorą mamą

• Autor wątku Autor wątku Mathias
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mathias

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Niedawno moja mama przeszła bardzo poważną operacje onkologiczną. Mama nie jest formalnie osobą niepełnosprawną, ale jej aktualny stan uniemożliwia w praktyce jej samodzielne egzystowanie. Może wstać sama z łóżka i coś zrobić, ale w bardzo ograniczonym zakresie, a co więcej jej organizm jest bardzo słaby. Mówimy o ( mam nadzieje) stanie przejściowym, po-operacyjnym, nie wiem jak długo on potrwa. Obecnie nie pracuje zawodowo by się nią opiekować - czy mogę dostać jakieś świadczenie pieniężne od państwa? Jakiś zasiłek, zapomoga czy cokolwiek innego ( nie znam się na tym, nigdy niczego nie brałem od państwa, i nawet nie próbowałem, no ale przyszły cięższe czasy...). Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.

zrezygnowałeś z pracy? w trakcie zatrudnienia możesz uzyskac zasiłek opiekuńczy z tytułu opieki nad chorym członkiem rodziny

Właśnie nie, miałem iść do nowej pracy, ale ostatecznie zrezygnowałem gdy okazało się że mama ma raka i będzie to poważna operacja. Żadna umowa nie została podpisana

zacznij od orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia ZUS, ile lat ma mama?

Mama ma 66 lat./// Orzeczenie ZUS nt. niepełnosprawności?

orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji, mama nie ma męża?

Mama ma męża, ale rodzice dogadują się ze sobą w sposób >SKRAJNIE< zły - uniemożliwiajacy pod względem praktycznym zapewnienie ze strony taty dostatecznej opieki. Dlatego prawie cała opieka spoczywa na mnie. Dodam że obydwoje są emerytami.

Powrót