zasiłki socjalne Niemcy

• Autor wątku Autor wątku budgieda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

budgieda

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam

ojciec mój od ponad 20stu lat pracuje w Niemczech , mieszka ,pracuje ,ma niemiecki paszport .
Ja jako syn z mamą mieszkamy w Polsce , pracuję jak na razie w Polsce , mama jest od kilkunastu lat na utrzymaniu ojca..

czy z tego tytułu może miec jakieś świadczenia niemieckie ?

lub czy w razie gdybym utracił pracę w Polsce mogę liczyć na jakieś świadczenia w Niemczech?

Dziekuje

budgieda
Możesz starać się o paszport niemiecki i skorzystać ze wszystkich przywileji.

no fajnie ........ szkoda ze moje corki rodzone w PL nie dostaly po mnie obywatelstwa..

-Możesz starać się o paszport niemiecki--pytanie czy dostanie ten niemiecki paszport

belunia
Jeżeli ojciec niemiec mieszka w Niemczech nawet po rozwodzie syn w Polsce ma prawo na otrzymanie obywatelstwa i paszportu niemieckiego nawet bez jego zgody

marian1 napisał:
budgieda
Możesz starać się o paszport niemiecki i skorzystać ze wszystkich przywileji.

a jakie to przywileje ? nic nie wiem na ten temat?

rozumiem ,ze mogę miec podwójne obywatelstwo?

podwojne obywatelstwo jest mozliwe, ale zeby zlozyc wniosek o nadanie obywatelstwa trzeb miec udowodnione zamieszkanie w niemczech od kilku lat, nawet jak ojciec ma niemieckie obywatelstwo

budgieda
SozPol.com

Pogodniak
podwojne obywatelstwo jest mozliwe, ale zeby zlozyc wniosek o nadanie obywatelstwa trzeb miec udowodnione zamieszkanie w niemczech od kilku lat, nawet jak ojciec ma niemieckie obywatelstwo
Gdzie tak pisze ?????????????????

w kazdym informatorze na temat einbürgerung, albo slyszales o mozliwosci zlozenia wniosku o einbürgerung na drugi dzien po przyjezdzie do niemiec?:?:

Jego ojciec najwidoczniej nie mial obywatelstwa w momencie jego urodzenia, tylko nabyl je potem

marian1 napisał:
belunia
Jeżeli ojciec niemiec mieszka w Niemczech nawet po rozwodzie syn w Polsce ma prawo na otrzymanie obywatelstwa i paszportu niemieckiego nawet bez jego zgody

no prosze,,to ja sie pytam dlaczego moje corki nie dostaly? ,,tez mieszkam w Niemczech ,obywatelstwo niemieckie,corki tez mieszkaja tu

dostaly ,ale przez Einbürgerung , jako ze ja mam niemieckie i nie musialy czekac 8 lat..

Ostatnia edycja:
belunia
no prosze,,to ja sie pytam dlaczego moje corki nie dostaly? ,,tez mieszkam w Niemczech (obywatelstwo niemieckie)corki tez mieszkaja tu

Jakie obywatelstwo miał ojciec córek (polskie)

po co tu ojca mieszac?:

to ,moze inaczej
syn dostal po matce (czyli po mnie) ,a corki nie

jak przeczytasz dokladnie to co pogodniak napisal wyzej moze zrozumiesz..

Ostatnia edycja:
Marian, ty nie rozumiesz roznicy miedzy pojeciami "Einbürgerung" a "Festellung der Staatsangehörigkeit"

Pogodniak napisał:
Marian, ty nie rozumiesz roznicy miedzy pojeciami "Einbürgerung" a "Festellung der Staatsangehörigkeit"

moze kolega jaśniej , bo już zgłupiałem :) kto ma rację..

To jest bardzo proste, wystarczy, ze nam powiesz, czy:
- ojciec mial do obywatelstwo niemieckie przed twoim urodzeniem
czy
- nabyl je po twoim urodzeniu?

W pierwszym przypadku generalnie powinienies odziedzieczyc obywatelstwo po ojcu i musisz wystapic do konsulatu niemieckiego z wnioskiem o potwierdzenie obywatelstwia niemieckiego a na tej podstawie dostaniesz od reku paszport niemiecki, w drugim przypadku musisz wystapic o nadanie obywatelstwa niemieckiego , a do tego trzeba spelnic szereg warunkow, m.in. zdac egzamin z jezyka, z wiadomosci o Niemczech i generalnie miec pare lat pobytu w Niemczech

Powrót